Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ++.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
57.76 Кб
Скачать

15

План

Вступ.................................................................................................................................3

  1. Теоретичні аспекти дотацій та механізм перерахування з державного бюджету місцевим бюджетам...................................................................................................4

    1. Сутність дотацій як міжбюджетного трансферту..........................................4

    2. Порядок перерахування дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам..........................................................................................................................6

  2. Аналіз дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам.................................9

  3. Проблеми та шляхи вдосконалення організації міжбюджетних трансфертів та їх перерахунку..........................................................................................................12

Висновки.........................................................................................................................14

Список використаної літератури..................................................................................15

Додатки

Вступ

В Україні формування системи міжбюджетних трансфертів зумовлене необхідністю створення механізму фінансового вирівнювання місцевих бюджетів в умовах фінансових диспропорцій між територіями. Так, внаслідок реальної обмеженості доходної бази та фінансових ресурсів, недостатньої акумуляції доходів у бюджетну систему при значущості фінансового потенціалу території виникають бюджетні дефіцити на регіональному та місцевому рівнях, що зумовлює необхідність надання місцевим бюджетам трансфертів.

Актуальність теми зумовлена тим, що надзвичайно важливо є досягнення збалансованості місцевих бюджетів, адже від неї залежатиме соціально-економічний розвиток регіону в цілому. Тому на сьогоднішній час є пріоритетним питання характеристики механізму перерахування дотацій для забезпечення збалансованості місцевих бюджетів.

Проблема перерахування трансфертних платежів, в тому числі і дотацій, є предметом постійних наукових досліджень теоретиків та розробок практиків. Серед усього загалу наукових праць В. В. Зайчикової, О. А. Музики-Стефанчук, С. В. Слухая,О. О. Сунцової. Предметом досліджень цих авторів є система міжбюджетних відносин, механізм надання міжбюджетних трансфертів і бюджетне вирівнювання, аналіз зарубіжного досвіду функціонування системи місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

Метою написання даної роботи є характеристика механізму перерахування дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам. Об’єктом дослідження є дотація вирівнювання як один із видів міжбюджетних трансфертів.

Досягнення мети ґрунтується на виконанні таких основних завдань:

  1. характеристика дотацій та механізму перерахування цього виду міжбюджетного трансферту;

  2. аналіз перерахування дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам;

  3. характеристика проблем та шляхів вдосконалення організації трансфертів та їх перерахунку.

  1. Теоретичні аспекти дотацій та механізм перерахування з державного бюджету місцевим бюджетам

1.1. Сутність дотацій як міжбюджетного трансферту

Бюджетний кодекс передбачає систему міжбюджетних трансфертів — коштів, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Основне завдання трансфертів – вирішувати проблеми вертикальної незбалансованості, що виникає внаслідок невідповідності між відповідальністю за видатки та податкоспроможністю (можливостями збору податків на місцевому рівні). Система трансфертів сприяє також згладжуванню нерівностей між адміністративно-територіальними одиницями (нерівність по горизонталі), зумовлених соціально-економічними особливостями та можливостями кожного регіону. Основними характерними рисами системи трансфертів, що впливають на усю систему міжбюджетних відносин, є її передбачуваність та стимули, які вона створює для всіх рівнів управління.

Основні види міжбюджетних трансфертів передбачені ст. 96 Бюджетного кодексу і подані на рис. 1.

Рис. 1 Види міжбюджетних трансфертів

Дотація вирівнювання – це міжбюджетний трансферт на вирівнювання дохідної спроможності бюджету, який його отримує. Дотація є безповоротною фінансовою допомогою місцевим бюджетам і створюють можливості для усунення соціально-економічної диференціації територій. Цей вид трансфертів не обмежує свободу дій місцевої влади у власній сфері відповідальності, дозволяє гасити тимчасові дефіцити місцевих бюджетів, не звертаючись до органів державного казначейства за позиками.

У Державному бюджеті України можуть передбачатися такі дотації місцевим бюджетам:

  1. дотація вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва та Севастополя, районним бюджетам та бюджетам міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, іншим бюджетам місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти;

  2. додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів;

  3. інші додаткові дотації.

Дотація вирівнювання з Державного бюджету України місцевим бюджетам перераховуються з рахунків Державного бюджету України органами Державного казначейства України бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення і районним бюджетам. Перерахування коштів, що передаються до Державного бюджету України з бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів міст Києва і Севастополя, бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення, районних і обласних бюджетів, забезпечується відповідними органами Державного казначейства України.

Порядок перерахування дотації вирівнювання з Державного бюджету України місцевим бюджетам, визначаються Кабінетом Міністрів України і повинні забезпечувати своєчасність, рівномірність, гарантованість та повноту перерахування трансфертів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]