Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивід з екології 2.rtf
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
155.13 Кб
Скачать

2.3. Біогеоценоз та екосистема

Відповідно до визначень між поняттями "екосистема" і "біогеоценоз" немає ніякої різниці, біогеоценоз можна вважати повним синонімом терміна екосистема [8]. Однак існує поширена думка, згідно з яким біогеоценоз може служити аналогом екосистеми на самому початковому рівні , так як термін "біогеоценоз" робить більший акцент на зв'язок біоценозу з конкретною ділянкою суші або водного середовища, в той час як екосистема передбачає будь абстрактний ділянку. Тому біогеоценози зазвичай вважаються окремим випадком екосистеми . Різними авторами у визначенні терміна біогеоценоз перераховуються конкретні біотичні і абіотичні компоненти біогеоценозу, в той час як визначення екосистеми носить більш загальний характер .

3. Будова екосистеми.

Будова екосистеми (біогеоценозу) за Реймерс Н. Ф.

В екосистемі можна виділити два компоненти - біотичний і абиотический. Біотичний ділиться на автотрофний (організми, які отримують первинну енергію для існування з фото- і хемосинтезу або продуценти) і гетеротрофних (організми, що одержують енергію з процесів окислення органічної речовини - консументи і редуценти) компоненти [4], що формують трофічну структуру екосистеми.

Єдиним джерелом енергії для існування екосистеми і підтримки в ній різних процесів є продуценти, засвоює енергію сонця, ( тепла, хімічних зв'язків) з ефективністю 0,1 - 1%, рідко 3 - 4,5% від первинної кількості. Автотрофи представляють перший трофічний рівень екосистеми. Наступні трофічні рівні екосистеми формуються за рахунок консументів (2-ий, 3-й, 4-й і наступні рівні) і замикаються редуцентами, які переводять неживе органічна речовина в мінеральну форму (абиотический компонент), яка може бути засвоєна автотрофним елементом .

3.1. Основні компоненти екосистеми

З точки зору структури в екосистемі виділяють

кліматичний режим, що визначає температуру, вологість, режим освітлення та інші фізичні характеристики середовища;

неорганічні речовини, що включаються в кругообіг;

органічні сполуки, які пов'язують биотическую і абиотическую частини в круговороті речовини і енергії;

продуценти - організми, що створюють первинну продукцію;

макроконсументи, або фаготрофи, - гетеротрофи, що поїдають інші організми або великі частки органічної речовини;

мікроконсументи ( сапротрофи) - гетеротрофи, в основному гриби і бактерії, які руйнують мертве органічна речовина, минерализуя його, тим самим повертаючи в кругообіг.

Останні три компоненти формують біомасу екосистеми.

З точки зору функціонування екосистеми виділяють такі функціональні блоки організмів (крім автотрофів):

біофагі - організми, що поїдають інших живих організмів,

сапрофаги - організми, що поїдають мертве органічна речовина.

Цей поділ показує тимчасово-функціональний зв'язок в екосистемі, фокусуючись на поділі в часі освіти органічної речовини і перерозподіл його всередині екосистеми (біофагі) та переробки сапрофагам [2]. Між відмиранням органічної речовини і повторним включенням його складових в круговорот речовини в екосистемі може пройти суттєвий проміжок часу, наприклад, у разі соснового колоди, 100 і більше років.

Всі ці компоненти взаємопов'язані в просторі та часі і утворюють єдину структурно-функціональну систему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]