Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DR_Masendich (2).docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

1.2 Перспектива використання чаю й чайних напоїв для позиціонування Львівщини туристам

Україні не судилося стати такою чайною країною, як наприклад Великобританія, де чайний кущ хоч і не культивується, проте настій з його листя став національним напоєм, що добре пасує до суворого клімату туманного Альбіону.

Львів не є чайною столицею і виготовленням чаю не славиться. Тому вирішено запропонувати заходи для створення популярності львівських чайних напоїв для позиціонування Львівщини туристам. У Львові функціонує Ресторан-магазин-музей Дім Чаю Victorian (рис. 1.5), де можна торкатися експонатів і затишний ресторан, де можна смачно поснідати, пообідати чи повечеряти. Тут можна отримати насолоду від справжнього фіто-чаю. Всередині залу ресторану знаходиться крамниця, де можна придбати чай, вишуканий чайник чи горнятко. Також у Львові функціонує фіто-аптека «Зелена аптека» (ТМ «Аптека Зубицьких») (рис 1.6), яка славиться фіто препаратами.

Рис.1.5. Ресторан-магазин-музей Рис.1.6. Фіто-аптека «Зелена аптека» Дім Чаю Victorian (Аптека Зубицьких)

За умови жорсткої конкурентної боротьби просування власної торговельної марки чаю є перспективним напрямом в комерційній діяльності торговельних підприємств на Львівщині. Реалізація продукції під власною торговою маркою фіто-бару для НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» може мати ряд переваг:

  1. у бару з’являється можливість викласти свою продукцію так, як їй зручно;

  2. не потрібно багато коштів витрачати на рекламу, тому з’являється можливість варіації ціни;

  3. власна ТМ робить ритейл менш залежним від постачальників товару.

Отже саме тому, метою наших досліджень є розробка логотипу власної торговельної марки. Під своєю ТМ «Гурман» НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» (м. Львів, вул. Лесі Українки, 39.) може надавати послуги з реалізації чаю і чайних напоїв (дод.А).

Розроблений нами логотип чайних напоїв ТМ «Гурман» представлений на рис.1.7.

Рис.1.7. Логотип чайних напоїв торговельної марки «Гурман»

У табл.1.2. наведено переліктоварів і послуг, які систематизовані за ІДС «Міжнародна класифікація товарів і послуг для реєстрації знаків» [9]. Саме їх НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» може реалізувати під торговельною маркою.

Таблиця 1.4

Товари та послуги, які НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» може реалізувати під ТМ «Гурман» [9]

Порядковий номер

Назва товару або послуги

Базовий номер

1

2

3

Клас 30 «Кава, чай, какао, цукор, рис, саго, замінники кави; борошно та зернові продукти, хліб; кондитерські вироби, морозиво, мед, сироп мелясовий; дріжджі, пекарські порошки; сіль, гірчиця; оцет, приправи; прянощі; харчовий лід»

U Ч0006

Чай

300037

U Ч0008

Чай (Напої на основі різної сировини)

300187

1

2

3

U Ч0009

Чай охолоджений

300186

U Н0149

Напої наоснові чаю

300187

U К0675

Кондитерські вироби

300042

Клас 39 «Транспорт; пакування і зберігання товарів; влаштовування подорожей»

U В0501

Влаштовування подорожей

390050

U Е0014

Екскурсії туристські [оглядання пам’яток]

390025

Клас 43 «Послуги щодо забезпечування харчами та напоями; тимчасове житло»

U К0035

Кав’ярні, кафе

430024

U Р0164

Ресторани

430102

Україна застосовує МКТП для реєстрації торговельних знаків – як інтелектуальну власність і вказує їх у своїх офіційних документах і публікаціях, що стосуються реєстрації знаків, номери класів МКТП, до яких належать товари чи послуги, для яких реєструється знак. Варто зазначити, що НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» не обов’язково повинно зразу реалізовувати вказані у табл.1.4 товари і надавати усі ці послуги. Дані товари і послуги варто вказати у заяві про реєстрацію ТМ «Гурман» як об’єкта інтелектуальної власності, а НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» може вибрати лише одне чи декілька з наведеного переліку. Нами обрано такий перелік товарів і послуг, оскільки саме він є доречним для реалізації під назвою «Гурман»

ТМ «Гурман» названо саме так тому, що найкраща чай є на Львівщині, яка багата на лікарсько-технічну сировиниу для виготовлення чайних напоїв, наприклад: шипшина, листя м’яти, чебрець, звіробій, ромашка, а ще листя суниці, меліса тощо. Отже, саме така назва є найбільш актуальною як для гостей міста, так й для його мешканців. Оскільки кожен відвідувач, який придбає собі львівський чай або його скуштує матиме спогад про м. Львівна все життя, а чай буде подарунком туристам від Львова.

Малюнки чайних листків і чашки, світлі кольори, шрифт надпису «Гурман» відіграють основу елемента логотипу ТМ «Гурман». Вони впливають на психіку покупців і споживачів, виділяють чайні товари, послуги НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» під торговою маркою з-посеред інших, і звичайно спонукають зробити покупку чи скористатися запропонованими послугами. Практичне застосування торгового знаку є дуже актуальним в наш час.

Круглу форму логотипу ТМ «Гурман» утворюють чайні листочки. Їх використання є дуже доречним, оскільки покупцям зразу буде відомо, що товари, які реалізуються і послуги, які надаються НЛВКХГС ЛІЕТ кафе «Мандрівник» під торговою маркою пов’язані з чаєм.

У даному логотипі нами використано світлі кольори, а саме зелений колір чайних листків, оскільки чайні листки під час збору саме такого кольору. Цей колір легко асоціюється з чайним напоєм Галичини. Жовтий– це колір сонця, життєвої силивідноситься до групи заспокійливих, він символізує економічну стабільність і відданість. Тому даний колір буде викликати у споживачів позитивні емоції, спонукати до стабільності у споживанні чаю і до відданості цьому напою. Використання найсвітлішого коричневого відтінку і кольору близького до золотистого асоціюються з продуктом, який викликає у споживача довіру своєю якістю. Одним із кольорів, які добре сприймаються на жовтому фоні є червоний колір, тому для надпису: «Гурман» обрано саме його.

Улоготипі використано також зображення рисунку чашки чаю із зображенням м’яти і лимона. Це зроблено з метою, щоб у споживачів,які побачили таку чашку чаю, зразу виникало бажання її скуштувати.

Проаналізувавши розроблений логотип ТМ «Гурман» варто зазначити, що усі елементи даного логотипу не є випадковими. Кожен з них доносить до споживачів певну інформацію, що має великий вплив на кожну людину на підсвідомому рівні. Назва торгової марки і її логотип правильно поєднуються між собою, тому разом вони будуть мати більш ефективний вплив на покупців. Отже вважаємо що саме тому торгова марка «Гурман» за короткий проміжок часу може стати популярним брендом як в Україні, так і у світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]