Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Porivn_pravoznavstvo_2012

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

§ 1. Порівняльне правознавство як метод, наука та навчальна дисципліна

для сучасної юридичної освіти. Тому порівняльне правознавство є навчальноюдисципліною, щовикладаєтьсяувищихюридичнихнавчальних закладах.

Отже, порівняльне правознавство є досить складним утворенням, якемаєбагатоманітнийхарактер, атермін«порівняльнеправознавство» має потрійне значення1:

1)порівняльне правознавство як метод, що є науковим засобом вивчення правових явищ, завдяки застосуванню якого стає можливим виявити загальне, особливе й одиничне у правових системах;

2)порівняльне правознавство як наука, що є сукупністю наукових знань про правові системи;

3)порівняльнеправознавствоякнавчальнадисципліна, щоєпредметом, якийвикладаєтьсяувищихнавчальнихзакладахіорієнтований на отримання знань про правові системи.

Крім питання про статус порівняльного правознавства, слід зосередити увагу на проблемі термінології. Поряд із терміном «порівняльне правознавство» у вітчизняній та іноземній юридичній літературі активновживаютьсятерміни«компаративізм», «порівняльнаюриспруденція», «порівняльне право».

Термін «компаративізм» походить від латинського сomparativus («порівняльний») і достатньо часто використовується вітчизняною наукоюдляпозначенняпорівнянняправовоїматерії. Якихосьсуттєвих причинзаперечуватипротийогозастосуваннянеіснує. Правознавців, які займаються порівняльним правознавством, називають компаративістами.

Термін «порівняльна юриспруденція» — це синонім терміна «порівняльне правознавство» (одне із значень юриспруденції — правознавство).

Щодо співвідношення між поняттями «порівняльне право» і «порівняльне правознавство», то обидва ці терміни широко використовуються вченими для позначення одного правового явища і мають право на існування. Відмінність полягає лише у тому, що перший із них набув більшого поширення в західній юридичній науці, тоді як другий є більш популярним у соціалістичній та постсоціалістичній науці.

1 Саидов, А. Х. Сравнительное правоведение (основные правовые системы современности) [Текст] / А. Х. Саидов. – М. : Юристъ, 2000. – С. 20.

11

Розділ 1. Порівняльне правознавство: загальна характеристика

§2. Виникнення порівняльного правознавства

Уюридичнійнауцііснуєдваваріантивідповідінапитання, зяких часів бере свій початок порівняльне правознавство.

Прихильники першого варіанта наполягають на давньому похо-

дженні порівняльного правознавства. Вихідним моментом для них є використанняантичнимиісередньовічнимифілософамитазаконодавцями порівняння як методу дослідження. На підтвердження цього вони, як правило, наводять складені з використанням порівняльних даних давньогрецькі закони Солона, розроблені в Давньому Римі Закони XII таблиць. Прихильники цього підходу нагадують і про те, що Арістотель, аби зробити висновки про закономірності політичної організації, зібрав, порівняв і проаналізував конституції більш як 150 грецьких і варварських міст. У Середньовіччі юристи часто порівнювали римське і канонічне право. Велику роль у розвитку порівняльного правознавства відіграли також представники епох Відродження й Просвітництва.

Цікаво, щокожнаєвропейськакраїнахочебачитизасновникомпорівняльногоправознавствасвогоспіввітчизника. Так, французиведуть порівняльне право від Ш. Монтеск’є, який у своїй праці «Про дух законів», як відомо, зіставляв різні правові системи. В англійській літературі існує думка, що засновником порівняльного правознавства є Ф. Бекон, який широко користувався порівнянням, розробляючи власний індуктивний метод. На думку ж німецьких юристів, першим, хто висунув ідею про порівняння правових систем, був Г. В. Лейбниць1.

УсецедалопідставуР. Давидуписатипроте, щопорівнянняправових систем, що є сусідами на географічній карті, — справа настільки

ждавня, як і сама правова наука2.

Прихильники другого варіанта датують час народження порів-

няльного правознавства другою половиною XIX ст., іноді називаючи конкретно 1869 р. — час заснування французького Товариства порівняльного законодавства, або навіть 1900 р., коли проводився I Міжнародний конгрес порівняльного права.

1Сабо, И. Теоретические проблемы сравнительного правоведения [Текст] / И. Сабо // Сравнительное правоведение : сб. статей. – М. : Прогресс, 1978. – С. 54.

2Давид, Р. Основные правовые системы современности [Текст] / Р. Давид, К. Жоффре-Спинози : пер. с фр. – М. : Междунар. отношения, 1996. – С. 7.

12

§ 3. Об’єкт, предмет, метод і структура порівняльного правознавства

Такі величезні розбіжності у визначенні часу виникнення порівняльного правознавства пояснюються насамперед різним розумінням самого порівняльного правознавства. Ті, хто бачать у порівняльному правознавстві лише метод наукового пізнання, вважають, що витоки порівняльного правознавства знаходяться у далекій давнині. Ті ж, хто визнаєпорівняльнеправознавствонаукою, непомиляютьсявтому, що порівняльне правознавство у такому розумінні склалося значно пізніше, тобто у другій половині XIX ст.1

Саме у другій половині XIX ст. правовий розвиток досяг високого рівня, остаточносформувалисянаціональніправовісистеми; нацьому ґрунті не міг не посилитися інтерес до вивчення зарубіжного законодавства. Для проведення порівняльних досліджень створюються такі науковіустанови, якТовариствопорівняльногозаконодавствауФранції (засноване у 1869 р.), Англійське товариство порівняльного законодавства (засноване у 1898 р.), Міжнародна асоціація порівняльного правознавства і науки народного господарства (заснована у 1899 р. у Берліні), видаються спеціальні журнали, регулярно скликаються міжнародні конгреси тощо. Порівняльне правознавство включається до програм юридичної освіти.

Вирішальний вплив на становлення порівняльного правознавства зробила сама історична дійсність, тобто інтернаціоналізація і глобалізаціяекономіки, розвитокміжнароднихвідносин, торговельнихзв’язків, унаслідок чого юридична наука вийшла за межі суто національного права і національного законодавства.

§3. Об’єкт, предмет, метод і структура порівняльного правознавства

Як відомо, сукупність явищ і процесів об’єктивної дійсності, що вивчаються наукою у процесі пізнання свого предмета, розуміють як

об’єкт цієї науки.

Насамперед слід зазначити, що порівняльне правознавство вивчає правову дійсність, або правову реальність, яка розглядається як загальний об’єкт будь-якої юридичної науки.

1 Саидов, А. Х. Сравнительное правоведение (основные правовые системы современности) [Текст] / А. Х. Саидов. – М. : Юристъ, 2000. – С. 22.

13

Розділ 1. Порівняльне правознавство: загальна характеристика

Специфічнимиоб’єктамипорівняльногоправознавствавиступають правовасім’яіправовісистемиокремихдержав. Іншіюридичнінауки досить рідко звертаються до дослідження цих об’єктів.

Іншимиоб’єктамипорівняльногоправознавстваєелементиправової системи. Найчастіше порівнянню піддаються правові вчення, концепціїіправовіпогляди, національнеправоізаконодавство, галузі, підгалузі та інститути права і законодавства, нормативні масиви, закони та інші правові акти, правові норми, юридична техніка.

Обов’язковарисабудь-якоїнауки— наявністьспецифічногопредмета дослідження. Предмет науки, у свою чергу, визначає методи дослідження і способи їхнього застосування.

Зауважимо, щопорівняльнеправознавствоєоднимізнаймолодших наукових напрямів вивчення права і тому має труднощі з приводу визначення свого предмета.

Слід погодитись із тим, що предметом порівняльного правознав-

ства як науки в узагальненому його вигляді охоплюється:

1)теорія порівняльно-правового методу;

2)загальні принципи та закономірності виникнення, функціонування і розвитку різних правових систем1.

Методологіяпорівняльногоправознавстваєбагаторівневою. Порівняльнеправознавствовикористовуєпрактичновесьметодологічний арсеналсучасноїюридичноїнауки. Томуметодологіякомпаративістики не може бути обмеженою використанням виключно порівняльноправового методу. Разом із тим останній є провідним, домінуючим у науці порівняльного правознавства. Отже, можна говорити про те, що порівняльне правознавство засноване на свідомому, теоретично і методичновиваженомузастосуванніпорівняльногометодуякосновного наукового методу в дослідженні.

Порівняння— невід’ємначастиналюдськогомислення. Порівняльний метод активно використовується в більшості суспільних і природничих наук. У філософській літературі справедливо зазначається, що порівняння є одним з основних логічних прийомів пізнання зовнішнього світу. Проте воно, безумовно, не може розглядатися ізольовано від інших логічних прийомів пізнання (аналізу, синтезу, індукції, дедукції тощо). Окремо один від одного ці компоненти загальної системи пізнавальних засобів існують лише як уявна абстракція.

1 Лисенко, О. М. Порівняльне правознавство як наука та його місце в системі юридичних наук [Текст] : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.01 / О. М. Лисенко ;

Київ. нац. ун-т. – К., 2001. – С. 14.

14

§ 3. Об’єкт, предмет, метод і структура порівняльного правознавства

Порівняння як метод є способом, за допомогою якого встановлюється схожість або розбіжність об’єктів (явищ, речей, процесів), що досліджуються. Такийрезультатдосягаєтьсяшляхомзіставлення, розрізнення об’єктів за будь-якою ознакою, властивістю.

Порівняння широко застосовується у правознавстві при виявленні загальних і специфічних ристакихявищ, якнормиправа, джерелаправа, правопорушення тощо. Ця процедура неминуче передує стадії формуванняправовихпонять, категорій, законів. Першніжпізнативажливе, суттєве, необхідне, те, що становить зміст поняття, закономірності, треба попередньо виявити, що ж є загальним і сталим в об’єкті дослідження. Одержанню цих відомостей і сприяє порівняльний метод.

Порівняльний метод дозволяє констатувати спільність правових систем, окремих правових галузей та інститутів, норм права та виявитите, чимвонирозрізняються. Утойжечаспричиниповторюваності, сталості цієї спільності у процесі порівняльного дослідження найчастіше залишаються нерозкритими. Отже, порівняльно-правовий метод головним чином сприяє накопиченню емпіричних знань. Теоретичні жзнанняздобуваютьсязавдякиіншимнауковимметодам. Так, статистичнийметоданалізуєкількіснийбікпорівняння, далізастосовуються методи абстрагування тощо.

Дляпорівняльногоправознавствахарактернимєактивневикористаннязагальних(філософських) підходів, як-от: матеріалізмйідеалізм, діалектика і метафізика, аналітична філософія, феноменологія, герменевтика, постмодернізмтаін. Крімтого, припроведенніпорівняльних досліджень використовуються інші загальнонаукові (історичний, логічний, соціологічний, статистичний, системний, функціональний тощо) та спеціальні методи (зокрема, формально-юридичний метод, метод правового моделювання).

Предметомпорівняльногоправознавствавизначаєтьсяйогоструктура. З урахуванням того, що предметом порівняння можуть бути правові системи або у процесі їх історичного розвитку, або взяті на визначений історичний момент, розрізняють вертикальне та горизон-

тальне порівняльне правознавство.

Враховуючи методологію, мету і завдання, можна виокремити за-

гальну (загальнотеоретичну) та особливу (спеціальну) компаративіс-

тику. Перша досліджує історію розвитку науки порівняльного правознавства, природупорівняльногоправознавства, проблемикласифікації правовихсистем, історіюрозвиткуосновнихправовихсистемсучаснос-

15

Розділ 1. Порівняльне правознавство: загальна характеристика

ті, порівняльну методологію, порівняльну правову культуру, механізм уніфікації та гармонізації національних правових систем тощо. Друга зосереджує увагу на галузевому рівні і, у свою чергу, поділяється на порівняльнецивільнеправо, порівняльнекримінальнеправо, порівняльне конституційне право, порівняльний цивільний процес тощо.

Крім того, залежно від сфери права може йтися про порівняльне правознавствоусферіприватногоправатапорівняльнеправознавство у сфері публічного права.

§ 4. Функції порівняльного правознавства

Порівняльне правознавство виконує низку традиційних для юридичноїнаукифункцій, якімодифікованіщодоособливостеййогопредмета.

1.Пізнавальна функція. Порівняльне правознавство завжди орієнтованенаглибокевивченняправовихявищ, першзавсеназдобуття

ірозширення наукових знань про правові системи сучасності. Ця наука вивчає всі елементи правових систем світу, стабільні і тимчасові правові ситуації в іноземних державах, фактори, що впливають на прийняттятазмінуіноземнихправовихактів, умови, щосприяютьабо стримують реалізацію права в країнах світу.

2.Евристична функція. Компаративістика спрямована на пізнання закономірностей виникнення, функціонування і розвитку різних правових систем. Власне кажучи, порівняння і відбувається саме для того, щоб з’ясувати характер загальних, необхідних, стійких, повторюваних зв’язків між явищами, процесами, що відбуваються у правовихсистемахсучасності, знайтипорядокабовстановитипослідовність їхньоговиникнення, зміни, зафіксуватитенденціїрозвитку. Наприклад, вчені-компаративістивідзначаютьтенденціюконвергенції(взаємопро- никнення) англосаксонських та романо-германських правових традицій, передумови якої вже історично склалися на трьох рівнях — на рівні джерел права, систем права та характеру норм права.

3.Функціянауковогопередбачення. Вчені-компаративістизавжди налаштовані на наукове прогнозування шляхів подальшого розвитку правових систем сучасності. Так, сьогодні вчені прогнозують, що у ХХІ ст. у світі буде створена загальна основа правотворчості як система пріоритетів та засобів правового регулювання, що детермінована

16

§ 5. Місце порівняльного правознавства в системі юридичних наук

сучасним предметом глобалізації та проблемами постіндустріального суспільства.

4.Методологічнафункція. Порівняльнеправознавстворозробляє теорію порівняльно-правового методу, яким потім активно користуються інші юридичні науки. Тому порівняльне правознавство досить часто характеризується як методологічна наука.

5.Функція допомоги практиці. Сучасна юридична практика має велику потребу в науково обґрунтованій, об’єктивній та повній інформації про розвиток і функціонування іноземних правових систем, про їхнівзаємозв’язкиміжсобою, тенденціїправовогорозвиткуврегіональномуісвітовомумасштабах. Потребауційінформаціїзадовольняється насамперед шляхом підготовки вченими-компаративістами довідкових матеріалівпророзвитокіноземногозаконодавства, інформаційнихоглядів зарубіжного законодавства (наприклад, за країнознавчою ознакою, за окремими галузями, підгалузями законодавства, правовими інститутами). Науковціповиннікритичнооцінюватиіноземнийправовийдосвід, надаючи юристам-практикам рекомендації щодо корисності або недоцільності його запозичення у національну правову систему.

Порівняльнеправознавстводопомагаєдержавамудосягненнітаких важливих завдань, як гармонізація і зближення національних законодавств, що обумовлюються сучасними інтеграційними процесами (наприклад, європейськоюієвроатлантичноюінтеграцією, вякихбере участь Україна).

Середфункційпорівняльногоправознавстваможнавиокремитине тільки модифіковані традиційні функції юридичної науки, а й специфічні. Це, зокрема, функція подолання ізоляції національної правової системи та національної обмеженості правового мислення, функція збагачення національної правової системи правовим досвідом інших народів завдяки його проникненню у правову культуру, функція гармонізації та уніфікації національної правової системи.

§5. Місце порівняльного правознавства

всистемі юридичних наук

Юридична наука має складну внутрішню структуру. Традиційно в ній вирізняють групу теоретико-історичних наук (теорія держави та права, історіядержавитаправа, історіяполітичнихтаправовихвчень),

17

Розділ 1. Порівняльне правознавство: загальна характеристика

групу галузевих (міжгалузевих) наук (наука цивільного права, кримінального права, адміністративного права, екологічного права тощо), групуприкладнихнаук(судовамедицина, криміналістика, кримінологія, правовастатистика), наукуміжнародногоправа(щоутворюєсамостійну групу) та групу наук, що вивчають зарубіжні державу і право. Порівняльне правознавство належить до останньої групи юридичних наук і є її основним системоутворюючим елементом. Таке місце компаративістикидаєпідставистверджуватипроавтономністьпорівняльного правознавства в системі юридичних наук.

Зосередимо увагу на взаємозв’язку порівняльного правознавства та деяких інших юридичних наук.

1.Порівняльне правознавство і група теоретико-історичних

наук.

Порівняльнеправознавствоітеоріядержавиіправа. Взаємозв’язок між цими науками не викликає сумнівів. Для того щоб переконатись

уцьому, достатньо нагадати зовсім недавні часи, коли порівняльне правознавство розглядалося як один із напрямів у складі теорії держави та права. Між цими науками існує двосторонній зв’язок: матеріал, зібраний порівняльним правознавством, висновки, яких дійшли вчені-компаративісти, використовуютьсятеорієюдержавиіправадля формулювання своїх закономірностей. Це зрозуміло: найбільш загальні закономірності виникнення, розвитку та функціонування держави і права, що становлять предмет теорії, притаманні праву незалежно від національних кордонів. У свою чергу порівняльне правознавство використовує у своїх дослідженнях досягнення теорії держави і права, перш за все понятійний апарат та методологічний арсенал.

Порівняльнеправознавствотаісторіядержавиіправа. Яквідомо,

історія держави і права вивчає загальні закономірності та специфічні особливості виникнення і функціонування держави і права в певній країніухронологічнійпослідовності. Запозиченняпорівняльнимправознавствомісторичнихзнаньєбезперечним: історіявпливаєнарозвиток правової системи країни. Тому використання досягнень науки історії держави і права у компаративістиці є вкрай необхідним. Порівняльне правознавство, зісвогобоку, євідповідальнимпершзавсезапостачання для науки історії держави і права порівняльної методології.

2.Порівняльнеправознавствоігалузевіюридичнінауки. Галузе-

вінаукидужеактивновикористовуютьматеріалипорівняльногоправо-

18

§ 5. Місце порівняльного правознавства в системі юридичних наук

знавства, зокрема, для поглибленого вивчення національного права, длявнесенняобґрунтованихпропозиційщодоудосконаленнячинного законодавства. У свою чергу порівняльне правознавство (особливо така його частина, як спеціальна галузева компаративістика) повинне спиратися на досягнення галузевих наук. Унаслідок взаємодії порівняльного правознавства та галузевих юридичних наук утворюються порівняльні галузеві навчальні дисципліни (такі, як конституційне право зарубіжних країн, порівняльне кримінальне право, порівняльне цивільне право). Сьогодні існує необхідність більш широкого впровадження цих дисциплін у навчальний процес.

3. Порівняльне правознавство і наука міжнародного права. По-

рівняльне правознавство активно взаємодіє як із міжнародним приватним, так і з міжнародним публічним правом.

Міжнародне приватне право, як відомо, складається з тих норм, що регулюють цивільно-правові відносини і мають міжнародний характер. Воноопосередкованомаєсправузправовимисистемамирізних держав, оскількисамевнихмістятьсянормиміжнародногоприватногоправа. Цяобставинаобумовлюєсхожістьцієїнаукизпорівняльним правознавством. На думку К. Цвайгерта та Х. Кьотца, за сьогоднішнього високого рівня розвитку міжнародних відносин застосування методівміжнародногоприватногоправаєможливимлишезурахуванням висновків порівняльного правознавства1.

На відміну від порівняльного правознавства міжнародне приватне право, як правило, має справу з колізійними нормами (тобто дає відповідь на питання, право якої країни підлягає застосуванню у конкретних обставинах), а також із нормами, які безпосередньо регулюють такі міжнародні відносини (норми так званих уніфікованих актів міжнародного приватного права). Об’єктом порівняльного правознавства є норми не тільки приватного (цивільного) права, а й публічного права. Порівняльне правознавство, порівнюючи норми національних правових систем, відповідає, наприклад, на питання, чим вони відрізняються, яке місце вони займають у національній правовій системі.

Цікаво зазначити, що сьогодні існують спроби видання спільних підручників з міжнародного приватного права і порівняльного право-

1 Цвайгерт, К. Введение в сравнительное правоведение в сфере частного права [Текст] / К. Цвайгерт, Х. Кетц : пер. с нем. : в 2 т. – Т. 1 : Основы. – М. : Междунар.

отношения, 2000. – С. 15.

19

Розділ 1. Порівняльне правознавство: загальна характеристика

знавства1. Це пояснюється тим, що саме комплексне вивчення цих дисциплін дає найповніше уявлення про іноземне право, і є безперечним підтвердженням тісного взаємозв’язку, що існує між даними науками.

При висвітленні взаємозв’язку порівняльного правознавства із міжнародним публічним правом треба мати на увазі, що міжнародне публічне право — це система норм та принципів, які регулюють відносиниміждержавамиіміжнароднимиорганізаціями, атакожудеяких випадках — відносини цих суб’єктів з іншими особами. Порівняльне правознавствоприноситьміжнародномуправукористь, збагачуючияк методи, що використовуються останнім, так і його зміст (допомагає при створенні норм міжнародного права).

4. За останнє десятиріччя активно формується ще одна, певною мірою відокремлена сфера наукових досліджень, яка претендує на статус самостійноїнауки, — порівняльнедержавознавство. Дляньогоголовним об’єктом дослідження є державний інститут. На відміну від державознавства порівняльне правознавство досліджує державний інститут виключно як елемент правової системи. Крім того, явища державного, політичногохарактеруцікавлятьпорівняльнеправознавствопереважно утійчастині, вякійвониурегульованіправом, тодіякпорівняльнедержавознавство вивчає ці явища як такі, що реально склалися.

§6. Значення порівняльного правознавства

Значення порівняльно-правових досліджень обумовлюється тим, що вони дозволяють вийти за національні кордони своєї правової системи, поглянутипідособливимкутомзорунанизкутрадиційнихпроблем юридичної науки та практики, розширити обрії юридичних пошуків, здійснити обмін правовою інформацією, науковими ідеями, враховувати як позитивний, так і негативний іноземний юридичний досвід у різних сферах — у науковій, освітянській і практичній.

Дляюридичноїнаукивикористанняпорівняльногоправознавства

єособливоважливим. Відомо, щоістинапізнаєтьсявпорівнянні. Тому

1Кох, Х. Международное частное право и сравнительное правоведение [Текст] / Х. Кох, У. Магнус, П. Винклер фон Моренфельс : пер. с нем. – М. : Междунар. отно-

шения, 2001. – 480 с.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]