Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс_робота_ДОС.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

1 Операційна система ms dos

У даному розділі пропонується вивчити інформацію про операційну систему MS DOS та виконати індивідуальні завдання відповідно до варіанта, наведеного в кінці розділу (див. стор.12). Під час виконання першого завдання в пунктах 1 і 2 потрібно записати команду для виконання необхідної дії, а в пункті 3 описати необхідний розділ відомостей про MS DOS.

1.1 Загальні відомості про операційну систему

Операційна система включає комплекс взаємопов’язаних програм, призначених для взаємодії між користувачем, пристроями апаратної частини та прикладними програмами. Вона є невід’ємною частиною програмного забезпечення комп’ютерних систем обробки інформації. Ця програма завантажується під час включення комп'ютера.

У комп'ютері є кілька накопичувачів на магнітних дисках. Диски позначаються латинськими літерами, після імені диску ставиться двокрапка. Для MS DOS диски мають імена А:, В:, С:.

Інформація на магнітних дисках зберігається у файлах. Файл являє собою пойменовану область на диску або на іншому машинному носії. У файлах можуть зберігатися тексти програм, документи та інша інформація.

Кожен файл на диску має позначення, що складається з двох частин: імені та розширення. В імені файлу може знаходитись від 1 до 8 символів. Розширення починається з крапки, після якої знаходяться від 1 до 3 символів.

Наприклад:

Autoexec. bat

ім'я розширення

Ім'я та розширення можуть складатися із прописних і рядкових латинських літер, цифр і символів:

# - _ @ % ( ) { } ^ ~ * ?

Операційна система MS DOS дозволяє за допомогою спеціальних (зарезервованих) імен працювати під час введення та виведення інформації не лише з файлами на дисках, але й з різними пристроями комп'ютера.

Імена пристроїв не можуть використовуватися як імена файлів. Такими іменами є:

PRN – принтер;

CON – під час введення – клавіатура, під час виведення – екран монітора;

USB, COM, LPT – порти вводу та імена інших фізичних пристроїв.

Файли згідно з певними ознаками групуються в каталоги. Каталог займає спеціальне місце на диску, в якому зберігаються імена інших каталогів та файлів і деяка інформація про них. Якщо в каталозі зберігається ім'я файлу, то говорять, що цей файл перебуває в даному каталозі.

Файлова система будь-якого комп’ютера має ієрархічну деревоподібну структуру. Графічне відображення цієї структури являється деревом каталогів.

Кожен каталог має ім'я і він може бути зареєстрованим в іншому каталозі. Якщо каталог Х зареєстрований у каталозі В, то кажуть, що Х – підкаталог для В, В – надкаталог для Х, або що каталог В – каталог верхнього рівня, а каталог Х – нижнього рівня. Таким чином каталоги поділяються на каталоги першого рівня, другого рівня і т.д.

На кожному магнітному диску є один головний або кореневий каталог. Це каталог найвищого рівня, який містить каталоги першого рівня. У каталогах 1-го рівня реєструються файли й каталоги 2-го рівня і т.д. Вимоги до імен каталогів такі ж самі, як і до імен файлів. На рис. 1.1. наведено приклад дерева каталогів.

Рисунок 1.1 – Дерево каталогів

У даному прикладі в кореневому каталозі зареєстровані підкаталоги CHI та DOC, а також файли autoexec.bat та config.sys. У каталозі CHI перебувають файли stat.ch1 та stat.bak. Каталог DOC має підкаталог SPRAVKI, файли telex.doc та telex.bak, а підкаталог SPRAVKI – файл s1.doc.

Каталог, з яким у даний момент працює користувач, є поточним каталогом.

Якщо використовується файл не з поточного каталогу, то необхідно вказати, в якому каталозі цей файл перебуває. Це виконується за допомогою вказання шляху до файлу.

Шлях – це послідовність з імен каталогів або символів «..», розділених символом «\». Цей шлях задає маршрут від поточного каталогу або від кореневого каталогу диска до того каталогу, в якому перебуває потрібний файл.

Якщо шлях починається із символу «\», то маршрут обчислюється від кореневого каталогу поточного диска, інакше – від поточного каталогу.

Повне ім'я файлу має вигляд:

диск:\шлях\повне_ім'я_файлу,

тобто складається зі шляху до каталогу, в якому перебуває файл, та імені файлу, розділених символом «\», перед якими може стояти позначення диска. Якщо диск не зазначений, то мається на увазі поточний диск. Якщо шлях не зазначений, мається на увазі поточний каталог.

Нехай на вищенаведеній схемі (див. рис. 1.1) зображена файлова система диска А: тоді повне ім'я файлу s1.doc таке:

А:\DOC\SPRAVKI\s1.doc

У багатьох командах в іменах файлів можна вживати символи * та ? для вказівки групи файлів з одного каталогу. Символ * позначає будь-яку кількість довільних символів у імені файлу або в розширенні імені файлу. Символ ? позначає один довільний символ або відсутність символу в імені файлу або в розширенні імені файлу. Наприклад:

*.bak – усі файли з розширенням bak;

с*.* – усі файли з ім'ям, що починається з літери с;

с??.exe – файли, ім’я яких складається з трьох символів і починається з літери с, та які мають розширення exe.