Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсачь - курсач.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
488.95 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬСКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Кафедра економічної кібернетики та інформаційних технологій

Курсова робота

з об’єктно-орієнтованого програмування

на тему: «Проектування і програмна реалізація системи, яка модулює роботу з геометричними фігурами»

Студента ІІ курсу групи КН-21

Напряму підготовки 6.050101 „Комп’ютерні науки”

Фещук Я.В

Керівники:

Литвиненко Є.М., Леуненко О.В.

Національна шкала

Кількість балів:___Оцінка:ECTS

Харків 2015

ЛИСТ ЗАВДАННЯ

Створити ієрархію класів геометричних фігур з використанням класу «точка координат». Батьківський клас - паралелограм. Похідні класи - піраміда з висотою h, трикутна призма з висотою h. Реалізувати для фігур операції перевірки відповідності, розрахунку характеристик (периметр, площа, об’єм та ін.), зміни параметрів, виводу зображення.

Створити клас «Фігури», який містить список різних геометричних фігур. Реалізувати у класі методи додавання нової фігури, видалення фігури, перегляду списку фігур, розрахунок сумарної площі фігур. Тип списку: стек.

Під час реалізації використати спадкування та включення класів, абстрагування та перевизначення методів, інкапсуляцію характеристик фігур

та інше.

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка до курсової роботи: 43 с., 13 рис., 1 табл., 1 додаток, 8 джерел. Об'єкт дослідження: програмне забезпечення, написане мовою Delphi. Предмет дослідження: реалізація засобів об’єктно- орієнтованого підходу в програмуванні. Мета роботи: дослідити механізми роботи методів класів, реалізації трьох головних принципів об’єктно- орієнтованого програмування: інкапсуляція, спадкування, поліморфізм. Методи досліджень: використання навичок програмування, набутих під час навчання, пошук необхідної додаткової інформації, користування середовищем розробки Delphi. Структура звіту включає чотири розділи. Перший розділ містить основні поняття предметної області, які необхідні для проектування та написання програми. Другий розділ представляє собою безпосередню розробку програмного забезпечення , яке базується на результатах проектування виконаного в першій частині , що проектується. Третій розділ включає пояснення безпосередньо практичної реалізації курсової роботи - програми, а саме: віртуалізацїї, спадкування, абстрагування й перевизначення методів класів. В четвертому розділі міститься посібник користувача, в якому програму представлено просто і зрозуміло користувачу з базовими навичками роботи за комп’ютером. Практичне значення курсової роботи: вдосконалити вміння та навички у програмуванні, поглибити знання про методи підготовки проектів, способи їхньої реалізації. Результати роботи: самостійне прикладне програмне забезпечення, що виконує геометричні розрахунки щодо просторових фігур, в основі яких лежить паралелограм, реалізоване за допомогою об’єктно- орієнтованого підходу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: ОБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНЕ ПРОГРАМУВАННЯ, ОБ’ЄКТ, КЛАС, МЕТОДИ, ІНКАПСУЛЯЦІЯ, СПАДКУВАННЯ, ПОЛІМОРФІЗМ, СЕРЕДОВИЩЕ DELPY, ГЕОМЕТРІЯ.

ЗМІСТ

ЛИСТ ЗАВДАННЯ 2

РЕФЕРАТ 2

ВСТУП 5

(1.1) 7

(1.6) 8

(1.8) 9

2Аналіз та проектування 10

З ОПИС ПРОГРАМИ 12

ВСТУП

У наш час область програмування невпинно розвивається, так як щодня доводиться шукати нові ідеї, аби зробити працю програміста якомога швидшою та продуктивнішою з точки зору як обчислювальних пристроїв, так і, власне, нашого повсякденного життя. Саме тому на зміну процедурному методу в програмуванні прийшов об’єктно-орієнтований підхід.

Цей підхід дозволяє побудувати чітку модель програми, спираючись на класи та об’єкти. Саме за рахунок цих понять програма, яка виглядала б дуже заплутаною та громіздкою лише з процедурами, набуває вигляду послідовної і зрозумілої ієрархічної структури даних.

На сьогоднішній день жодна серйозна розробка прикладної програми не обходиться без використання об'єктно-орієнтованого підходу. Тому майже всі сучасні мови програмування базуються загалом на цьому підході.

Предметною областю проекту є параметри і розрахунки різних характеристик геометричних просторових фігур, що невід’ємно пов’язано із двовимірною та тривимірною системами координат.

Призначенням цієї курсової роботи є реалізація програмних засобів із використанням основних принципів об’єктно-орієнтованого методу, а саме інкапсуляція, спадкування та поліморфізм, а також розгляд віртуальних та абстрактних методів класів, дослідження взаємодії класів при включені та спадкуванні. У силу предметної області при розробці розглядаються питання, пов’язані з комп’ютерною графікою та базовими знаннями з геометрії.

Результати роботи можуть бути використані людьми технічних професій та спеціальностей у різних галузях для розрахунку параметрів геометричних фігур, які мають в основі паралелограм, та зображення цих фігур у тривимірній системі координат.