Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсачь - курсач.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
488.95 Кб
Скачать

3.3 Модулі Calculate.Pas та AddH.Pas

У модулі Calculate.pas знаходиться клас форми для вводу даних TCalculForm, який успадкований від класа TForm.

Метод AddFigure цього класу - обробник подій, який викликається після вводу точок та висоти нової фігури. У блоці try...except перевіряється властивість Caption надпису FigureLabel даної форми та залежно від цього викликається відповідний конструктор для фігури, викликається метод списку AddLeft, в аргумент якому передається посилання на створену фігуру. Якщо під час роботи цих методів виникає виключення, воно перехоплюється та виводиться відповідне повідомлення про неправильний ввід даних.Аналогічно цьому методу виконується метод HButtonClick класу THform з модуля AddH.pas.

Процедура Button 1 Click робить очищення усіх одразу текстових полів форми CalculForm за допомогою циклу з параметром.

Метод InputValid дозволяє перехопити неправильний ввід користувача у текстові поля вказанням тільки дозволених символів через оператор розгалуження case ... of.

  1. Модуль PresUnit та програма GeoFigure

У модулі форми-заставки було використано таймер, для того щоб затримати форму на екрані кілька секунд, щоб користувач зміг дізнатися про сам програмний продукт і його розробника. Супроводжуючий код для заставки наведено і у самій програмі.

  1. Вимоги до технічного забезпечення

Для нормальної роботи програми на комп'ютері повинна бути встановлена операційна система сімейства Windows NT, а саме: Windows 2000, Windows ХР, Windows Vista, Windows 7, Windows 8.

Таблиця 3.1 - Необхідні апаратні ресурси

Мінімальні

Рекомендовані

Процесор

300 МГц МГц

1 ГГц або вище

Оперативна пам'ять

128 МБ RAM

1 гб RAM або вище

Відеоадаптер і монітор

Super VGA (800x600)

Geforce серії FX (5200-5900) або аналогічний

Вільне місце на HDD

100 мб

1 гб або вище

Оптичні накопичувачі

CD-ROM

CD-ROM або DVD-ROM

Програма є самостійним програмним продуктом, тому не потребує встановлення додаткових компонентів.

Апаратні ресурси, які повинні задовольняти вимоги програми, представлені у таблиці 3.1

Збереження даних при запуску програми на нестабільно працюючих комп'ютерах не гарантується.

4 Керівництво користувача

Для початку роботи з програмою слід запустити файл GeoFigure.exe, двічі клацнувши на піктограму програми лівою кнопкою миші. Після цього з'явиться заставка з назвою програми та відомостями про розробника, яка протримається на екрані 5 секунд. Після цього з'явиться основна форма з головним меню із чотирьох пунктів (рисунок 4.1).

Рис. 4.1 - Головне меню програми

Пункт «Список фигур» містить доступ до основних операції для роботи зі списком фігур. У цьому пункті можна додати у початок списку призму або піраміду. Після вибору одного з цих підпунктів з'явиться форма для вводу точок та висоти (рисунок 4.2). Слід пам'ятати, що точки слід вводити так, щоб виконувались умови АВ || СБ та АС || ВБ.

Рис. 4.2 - Вікно для вводу точок та висоти

Після додавання фігури у таблиці на основній формі з'являться координати вершин її основи та основні геометричні характеристики (рисунок 4.3).

Також в меню «Список фигур» можна видалити перший елемент у списку та очистити увесь список повністю. Наступний пункт у цьому меню дозволяє розрахувати сумарну площу всіх фігур у списку.

Рис. 4.3 - Таблиця фігур зі списка

Останній пункт цього меню дозволяє змінити значення висоти Ъ останньої доданої до списку фігури. Клацнувши по ньому один раз лівою кнопкою миші побачимо вікно зміни висоти, яке ілюстровано на рисунку 4.4.

Рис. 4.4 - Вікно зміни значення висоти

Наступний пункт головного меню - «Рисунок». Він дозволяє зобразити у системі координат останню добавлену фігуру. Це показано на рисунку 4.5.

Рис. 4.5 - Вивід зображення проекції фігури

Пункт меню «Справка» дозволяє отримати довідку щодо введення вершин прямокутника (підпункт «Ввод данных») (рисунок 4.6). У цьому ж пункті є інформація про програму та розробника (підпункт «О программе»).

Для виходу із програми слід натиснути останню кнопку в меню – «Выход».

Рис. 4.7 - Довідка користувача

ВИСНОВКИ

Під час виконання курсового проекту було зроблено самостійний програмний продукт для розрахунку характеристик геометричних фігур та їх графічної побудови. При створенні програми були згадані вже вивчені раніше та набуті під час проектування і аналізу знання прийомів та особливостей програмування мовою Delphi. Вивчено базові принципи об'єктно- орієнтованого програмування: інкапсуляція, спадкування, поліморфізм. Також у ході роботи покращилися знання геометричних формул, пов'язаних з об'ємними фігурами.

Готовий програмний продукт можна використовувати, наприклад, студентам, викладачам, учням шкіл, вчителям при розрахунках, пов'язаних із проектуванням геометричних просторових фігур і вирішенні математичних задач.

У подальшому можна буде доповнити можливості програми, модернізуваваши її код шляхом додавання нових функцій: обчислення діагоналі основи фігури, розширення переліку фігур, які може побудувати програма, організація додавання і видалення елементів всередині стеку тощо. Також зміни можуть залежати від розвитку об'єктно-орієнтованого підходу мови Delphi.

Дана курсова робота допомогла студентам поглибити свої знання в області програмування, а саме раціонального використання апаратних ресурсів (пам'яті), правильне оформлення коду програми для підвищення його зрозумілості й читабельності, розробки дружнього інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу користувача і т. д. Також було вдосконалено навички оформлення курсових робіт згідно зі стандартами ДСТУ.

Отже, подібні роботи необхідні для розвитку здібностей раціонального мислення, покращення навичок у програмуванні й загалом пошуку рішень поставлених задач.