Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс_робота_ДОС.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

3.4 Робота з довідковою системою Windows

Запуск довідкової системи. Для роботи з довідковою системою у Windows необхідно у Головному меню обрати підменю Довідка (можна натиснути клавішу F1).

Розкриється діалогове вікно із вкладками: вкладка Пошук, вкладка Предметний покажчик, вкладка Зміст.

Вкладка Пошук. Робота із вкладкою Пошук здійснюється наступним чином:

1 Натиснути клавішу F1 або в Головному меню обрати меню Довідка. Якщо вкладка Пошук знаходиться на задньому плані, необхідно клацнути на її ярлику.

2 Увести слово, за яким буде виконуватися пошук.

3 Двічі клацнути на потрібній темі у переліку, що з'явився.

4 Зачинити вікно Довідка або натиснути клавішу Еsс.

Вкладка Предметний покажчик. Для роботи із вкладкою Предметний покажчик необхідно виконати наступні дії:

1 Натиснути клавішу F1 або в Головному меню обрати команду Довідка. Якщо вкладка Предметний покажчик знаходиться на задньому плані, необхідно клацнути на її ярлику.

2 Увести слово, за яким буде виконуватися пошук.

3 У списку, що з'явився, двічі клацнути на потрібній темі.

4 Щоб зачинити вікно Довідка, натиснути клавішу Еsс.

Вкладка Зміст. Для роботи із вкладкою Зміст необхідно:

1 Натиснути клавішу F1 або в Головному меню обрати команду Довідка. Якщо вкладка Зміст знаходиться на задньому плані, необхідно клацнути на її ярлику.

2 Двічі натиснути на ліву клавішу миші для розкриття книжки, за темою якої проводиться пошук. Обрати потрібну тему.

3 Зачинити вікно Довідка, натиснути клавішу Еsс.

Друк розділу Довідка. Для роздруку знайденої необхідної інформації необхідно виконати такі дії:

1 Підключити принтер.

2 Відкрити розділ потрібної теми Довідки.

3 Натиснути на кнопці Параметри.

4 Обрати команду Друк розділу.

5 Натиснути на кнопці ОК.

6 Закрити вікна Довідка.

3.5 Робота з дисками, папками та файлами

Файлова система Windows. Усі інформаційні об’єкти зберігаються і обробляються як файли. Файл – це контейнер (оболонка), в якому розміщується інформаційний об’єкт. Оскільки Windows – графічна ОС, то кожний файл позначається умовним зображенням – значком, що дає змогу операції з файлами замінити маніпуляціями зі значками за допомогою миші або клавіатури. Часто зручніше маніпулювати не зі значками файлів, а лише з указаннями на файл – ярликами.

Ярлик – це умовне графічне позначення файлу з маленькою стрілочкою у нижньому лівому куті, який містить шлях до нього і забезпечує доступ з будь-якого місця ОС.

Одному файлу можуть відповідати кілька ярликів.

Вилучення одного чи навіть всіх ярликів не призводить до вилучення файлу.

Назва файлу складається з його імені, кількість символів якого може складати до 255, та розширення, яке може складатися не більше, ніж з трьох довільних символів. Розширення вказує на тип файлу. Тип файлу визначається додатком, у якому створений цей файл. Наприклад, розширення .doc вказує, що об’єкт створений у текстовому редакторі Word; .xls – за допомогою Excel. У Windows кожному розширенню, яке позначає тип файлу, відповідає особливий значок, яким позначено на екрані файли даного типу. Деякі файли у Windows, здебільшого текстові, носять назву документи.

Крім імені та розширення, кожний файл Windows характеризується розміром, часом створення або останньої зміни і іншими характеристиками, аналогічними характеристикам файлу MS DOS. Ці характеристики (атрибути) файлу можна виводити на екран.

Файли можна об’єднати за певною ознакою і розмістити дані про їх характеристики в папку (Folder), що позначається спеціальним значком на екрані комп’ютера. Папка – це логічна ємність, у якій можна згрупувати будь-які елементи, наприклад: документи, файли, інші папки. Папці присвоюється ім’я. Вимоги до імені папки такі ж самі, як і до імені файлу, за винятком того, що розширення для імені папки не використовується. Розрізняють користувацькі та системні папки. Користувацькі папки – папки, що створюються користувачем за власними потребами. Прикладами системних папок є такі: Робочий стіл, Мій комп’ютер, Мережеве оточення, Кошик. Папки і файли створюють розгалужену ієрархічну деревоподібну структуру, яка зберігається на магнітних (твердих та гнучких) і оптичних дисках. Самі диски є кореневими папками для всіх папок і файлів, які на них зберігаються. Такі папки позначаються спеціальним значком, відмінним від значка звичайної папки. Весь комп’ютер у цілому, з точки зору операційної системи є також папкою, позначеною спеціальним значком з написом Мій комп’ютер (My Computer).

Для орієнтації у складній розгалуженій деревоподібній файловій структурі призначена спеціальна програма Провідник (Explorer), за допомогою якого можна знаходити потрібну папку або файл, отримати їх характеристики та властивості, перемістити з однієї папки в іншу та виконувати деякі інші операції. Структура вікна цієї програми наведена на рис. 3.1.

Робочий стіл – це умовне позначення всієї області комп’ютерного простору, доступного під час роботи з ОС Windows (див. рис. 3.1).

Отримання інформації про кількість вільного простору на диску. Для отримання такої інформації необхідно:

1 Клацнути правою кнопкою миші на значку обраного диска.

2 Обрати команду Властивості у меню, що з'явилось.

3 Перейти на вкладку Загальні.

4 Ознайомитися з цифрами, які показують кількість вільного простору на обраному диску.

Перегляд вмісту диска. Переглянути вміст диска можна одним з наведених способів:

1 Двічі клацнути на позначці диска у вікні Мій комп’ютер.

2 Двічі клацнути на позначці папки або диска, утримуючи клавішу Shift. Запуститься програма Провідник.

3 Запустити програму Провідник через Головне меню (меню Програми).

4 Натиснути правою клавішею миші на кнопці Пуск.

5 Натиснути на папці Мій комп’ютер правою клавішею миші.

6 Натиснути одночасно комбінацію клавіш WIN+E.

Перегляд вмісту файлу. Для перегляду змісту файлів необхідно:

1 Переконатися, що програма Швидкий перегляд установлена (в протилежному випадку, в меню відповідний пункт буде відсутнім).

2 Обрати за допомогою миші файл для перегляду.

3 Натиснути праву клавішу миші.

4 Якщо Windows знає, як переглядати файли цього типу, в меню, що з'явилось, з'явиться команда Швидкий перегляд. Обрати цю команду для перегляду змісту файлу. Якщо такої команди немає, необхідно обрати пункт Відкрити за допомогою і вказати відповідну програму.

Команди створення папки. Для створення папки необхідно:

1 Відчинити вікно диску або папки, в якій буде створена нова папка.

2 Обрати команду Створити з меню Файл.

3 Обрати команду Папка, у підменю, що з'явилось.

4 Увести в текстовому рядку назву папки.

5 Натиснути клавішу Еntеr для підтвердження введення назви папки або клацнути на будь-якому вільному місці за межами папки для того, щоб залишити назву по умовчанню.

Створити папку можна також за допомогою команди Створити контекстного меню (викликається натисканням правої клавіші миші на вільному місці вікна диску або папки, в якій буде створена нова папка).

Команди перейменування папки. Для виконання команди перейменування необхідно:

1 Виділити піктограму (значок) папки.

2 Клацнути на назві значка (або натиснути клавішу F2).

3 Відредагувати назву папки або файлу у текстовому рядку.

4 Клацнути в будь-якому місці за межами значка або натиснути клавішу Еntеr, щоб зафіксувати зміни.

Перейменувати папку можна також за допомогою команди Перейменувати меню Файл, або за допомогою команди Перейменувати контекстного меню.

Команди переходу з однієї папки до іншої. Для переходу в папку верхнього рівня відносно поточної достатньо натиснути кнопку Нагору на панелі інструментів Провідника.

У загальному випадку для переходу до потрібної папки потрібно виконати подвійне клацання мишею на її імені в дереві каталогів. Якщо потрібна папка не відображається в даний момент у дереві каталогів, потрібно розгорнути вміст відповідних папок верхніх рівнів, натискаючи на хрестику біля їх назв.

Команди зміни відображення вмісту вікна активної папки. Інфор-маційні об’єкти, що містяться в обраній на даний момент папці відображаються у вікні активної папки. Вони можуть мати вигляд значків, переліку, таблиці, ескізів сторінок тощо. Найінформативнішим є відображення у вигляді таблиці. Для зміни типу відображення існує кілька способів:

1 Натиснути кнопку Вид на панелі інструментів Провідника та обрати потрібний варіант із переліку.

2 Скористатись командою Вид контекстного меню.

3 Скористатись командою Вид верхнього меню.

Команди сортування вмісту вікна активної папки. Під час відображення вмісту активної папки у вигляді таблиці користувач має змогу проглянути певні характеристики інформаційних об’єктів. Зазвичай це ім’я, розмір, тип, дата останньої зміни, але набір цих характеристик можна змінювати за допомогою контекстного меню шапки таблиці.

Користувач може сортувати інформаційні об’єкти за кожною з характеристик, для цього потрібно:

1 Натиснути на сірому полі з назвою відповідної характеристики (перше натискання призведе до сортування за зростанням, друге – за убуванням).

2 Обрати меню Вид, а потім – команду Впорядкувати значки.

Виділення інформаційних об’єктів. Перш ніж здійснювати певні операції з інформаційним об’єктом його треба активізувати або виділити. Для цього потрібно клацнути на ньому лівою клавішею миші (ім’я об’єкта підсвітиться кольором).

Для виділення всіх інформаційних об’єктів, що розміщені в папці можна обрати меню Правка, команду Виділити всі або скористатись гарячими клавішами Сtrl+А.

Якщо виділити треба вибірково, можна вдатися за потребою до суміжного або несуміжного виділення. Суміжне виділення забезпечує активізацію об’єктів, що розташовані один за одним. Для цього потрібно активізувати перший з обраних об’єктів, натиснути Shift та не відпускаючи клацнути на останньому об’єкті, або перейти до нього за допомогою клавіш управління курсором. Несуміжне виділення дозволяє активізувати об’єкти в довільному порядку. Для цього потрібно натиснути Сtrl і, не відпускаючи, активізувати клацанням миші на потрібних інформаційних об’єктах.

Копіювання та переміщення файлу і папки. Для виконання таких операцій необхідно:

1 Активізувати (виділити) потрібний файл або папку.

2 Обрати команду Копіювати (для копіювання) або Вирізати (для переміщення) у меню Правка.

3 Перейти до вікна призначення.

4 Обрати команду Вставити у меню Правка.

Команди копіювання можна також виконувати наступними способами:

використанням режиму перетягування. Якщо під час перетягування утримувати клавішу Сtrl, то на новому місці з'явиться копія файлу або папки;

використанням піктограм буфера для копіювання та переміщення інформації;

застосуванням гарячих клавіш;

використанням команд контекстного меню.

Команди видалення файлу та папки.

Видалити вибрані файли або папки можна такими способами:

1) виконанням команди Видалити в меню Файл;

2) натисканням на піктограму Видалити на панелі інструментів;

3) виконанням команди Видалити контекстного меню;

4) натисканням клавіші Delete. Після цього файл або папка будуть переміщені в Корзину.

Для відновлення вилучених файлів і папок необхідно:

1 Відкрити папку Корзина (її піктограма знаходиться на Робочому столі).

2 Обрати команду Відновити у меню Файл. Режим перетягування файлів і папок на Робочій стіл (або в одне з вікон) надасть такі ж результати, як і виконання команд.

Перегляд вмісту Корзини. Для перегляду змісту Корзини необхідно:

1 Двічі клацнути на значку Корзина.

2 Клацнути на заголовку потрібного стовпчика для відсортування файлів за датою, ім'ям або іншими ознаками.

Форматування дискети. Перед першим використанням дискети, її необхідно відформатувати, що можливо виконати наступним чином:

1 Вставити дискету в дисковід.

2 Клацнути на позначці дисководу у вікні Мій комп’ютер.

3 Обрати команду Форматувати у меню Файл.

4 Встановити бажані параметри форматування (наприклад, ємність диску).

5 Натиснути кнопку Почати.

Використання команди Пошук. Команда Пошук надає можливості знаходження необхідної інформації:

1 Обрати команду Пошук у Головному меню.

2 Обрати пункт Файли і папки.

3 Указати критерії пошуку, такі як: ім'я файлу, його шаблон або ключові слова в полі Ім'я.

4 Указати місце пошуку, обравши його з переліку, що випадає:

один із дисків,

Мій комп’ютер (повністю),

окрему папку і т.д.

Для прискорення пошуку можна вказати час створення файлу, його тип та інші дані.

5 Натиснути кнопку Знайти.