Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_Rozrak(Свинаренко).doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.25 Mб
Скачать

2.1.1 Розрахунок стіни

Величину опору теплопередачі термічно однорідної багатошарової огороджувальної конструкції R,2·К)/Вт, визначаємо за формулою:

R=1/в +∑Rі +1/з, (2.2)

де з - коефіцієнт тепловіддачі зовнішньої поверхні огороджувальної конструкції, Вт/(м2·К); для зовнішніх стін і безгорищних покрить та вікон З = 23, для горищних перекрить З = 12, для перекрить над неопалювальними підвалами без світлових прорізів З = 6 ( за додатком Ж);

в - коефіцієнт тепловіддачі внутрішньої поверхні огороджувальної конструкції, Вт/(м2·К); для зовнішніх стін, горищного перекриття, безгорищного покриття та перекриття над холодними підвалами, що розташовані нижче рівня землі, в = 8,7, для вікон в = 8,0 (за додатком Ж);

Rі - термічний опір огороджувальної конструкції з і кількістю шарів, (м2·К)/Вт, який визначаємо за формулою:

Rі =R1 + R2 +...+ Rn, (2.3)

де R1, R2, Rn - термічні опори окремих шарів огороджувальної конструкції, визначаємо за формулою:

Ri = i : i, (2.4)

де i - товщина однорідної огороджувальної конструкції або окремого i-го шару багатошарової конструкції, м;

i - розрахунковий коефіцієнт теплопровідності матеріалу i-го шару в розрахункових умовах експлуатації, Вт/(м·К), приймаємо за додатком Г.

Прирівнюючи R до Rqmin, одержуємо:

Rqmin=R=1/в +∑Rі +1/з=1/в + R1 + R2 +...+ Rn + 1/з. (2.5)

Із цього рівняння визначаємо товщину розрахункового шару Х, м:

. (2.6)

Для подальшого розрахунку належить приймати найближчу більшу стандартну товщину розрахункового шару, тобто кратну розміру цегли або модуля блоків і панелей.

Знаходимо термічний опір розрахункового шару за формулою (2.4) з урахуванням прийнятої стандартної товщини.

На завершення теплотехнічного розрахунку огорожі визначаємо дійсний опір теплопередачі, R, за формулою (2.2) і коефіцієнт теплопередачі за формулою:

К = 1/ R. (2.7)

2.1.2 Розрахунок горищного перекриття або безгорищного покриття

Теплотехнічний розрахунок горищного перекриття або безгорищного покриття виконуємо аналогічно теплотехнічному розрахунку стіни.

Мінімально допустиме значення опору теплопередачі Rqmin визначаємо за додатком Б в залежності від температурної зони міста.

Метою розрахунку є визначення товщини шару утеплювача та опору й коефіцієнта теплопередачі всієї конструкції за прийнятої найближчої більшої стандартної товщини розрахункового шару утеплювача.

2.1.3 Розрахунок перекриття над неопалювальним підвалом

Опір теплопередачі перекриття над неопалювальним підвалом обчислюємо наступним чином. Мінімально допустиме значення опору теплопередачі Rqmin визначаємо за додатком Б в залежності від температурної зони міста.

Обираємо за додатком Е тип перекриття з умови RΣпр Rq min. Коефіцієнт теплопередачі виписуємо з додатка Е для підібраної конструкції.

2.1.4 Розрахунок підлоги на грунті

Якщо в конструкції підлоги, що розташована на ґрунті, є шари, теплопровідність яких менша за 1,2 Вт/(м·К), вони вважаються утепленими. Опір теплопередачі утепленої підлоги, Rу.п., обчислюємо за умовними зонами- смугами завширшки 2 м, паралельними до зовнішніх стін:

, (2.8)

де Rн.п. - опір теплопередачі неутепленої підлоги, (м2·К)/Вт;

у.ш., у.ш. - відповідно товщина, м, і коефіцієнт теплопровідності утеплюю­чого шару, Вт/(м2·К);  у.ш. приймаємо за додатком Г для умов експлуатації Б.

Стандартні опори теплопередачі неутепленої підлоги (за зонами) приймаємо:

– для 1 зони: Rн.п.I= 2,1 (м2·К)/Вт;

– для 2 зони: Rн.п.II= 4,3 (м2·К)/Вт;

– для 3 зони: Rн.п.III = 8,6 (м2·К)/Вт;

– для 4 зони: Rн.п.IV= 14,2 (м2·К)/Вт.

Нумерація зон починається від зовнішньої стіни, порядок розбивки показаний на рисунку 2.1.

Конструктивні шари підлоги на грунті можуть бути такими: лінолеум: =0,002 - 0,005 м; мастика на водостійкому зв’язуючому: =0,001 м; бетонна стяжка: =0,040 м; утеплювач базальто-волокнистий: =0,05 - 0,06 м; бетонний шар: =0,08 м; шар утрамбованого піску: =0,15 м; грунт або паркет штучний: =0,015 - 0,018 м; бітумна мастика: =0,001м; бетонна стяжка: =0,040 м; утеплювач базальто-волокнистий: =0,05 - 0,06 м; бетонний шар: =0,08 м; шар утрамбованого піску: =0,15 м; грунт.

Якщо використана конструкція підлоги на лагах, то опір теплопередачі підлоги на лагах Rл визначаємо за формулою:

Rл= 1,18Rу.п. . (2.9)

Коефіцієнт теплопередачі утепленої підлоги визначаємо за формулою (2.7).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]