Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_Rozrak(Свинаренко).doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.25 Mб
Скачать

1.3 Обрання вихідних даних для проектування

Вихідні дані для виконання практичного завдання (пункт будівництва, конструкцію і матеріал зовнішніх стін, утеплювач покриття або перекриття, план будівлі, в якому проектуються системи опалення, тощо) приймаємо за додатками А.1, А.2, А.3 і А.4 за двома останніми цифрами номера шифру (номера залікової книжки).

Матеріали конструктивних шарів огороджень, які не обумовлено в завданні, обирають самостійно за додатком Г. Для всіх варіантів приймається житлова п’ятиповерхова будівля.Номер квартири для проектування вентиляції приймають за вказівкою керівника.

Система опалення рекомендується водяна однотрубна з тупиковою розводкою магістралей. При суміщеній покрівлі – з нижньою розводкою подавальної та зворотної магістралей, за наявності горища – з верхньою розводкою подавальної магістралі. Розрахункові температури гарячої tг і зворотної tо води в системі опалення складають 95-70°С.

Усі вихідні дані записуємо в першому розділі розрахунково-пояснювальної записки.

2 Проектування опалення

Оптимальні умови праці й відпочинку людини в сучасних житлових і громадських будівлях повинні забезпечувати інженерні системи тепло- і газопостачання, вентиляції і кондиціювання.

Виконання практичного завдання ґрунтується на теоретичних знаннях, при цьому вирішується комплекс технічних питань, пов'язаних з проектуванням систем центрального водяного опалення житлової будівлі, розраховуються окремі елементи систем опалення.

У будівлях, які опалюються, коли існує різниця температур між внутрішнім і зовнішнім повітрям, відбуваються втрати теплоти крізь огороджувальні конструкції: зовнішні стіни, перекриття, підлоги й світлопрозорі огороджувальні конструкції: вікна, ліхтарі.

Система опалення повинна заповнювати ці втрати, підтримуючи в приміщеннях внутрішню температуру, відповідно до санітарних норм. Крім того можуть відбуватися втрати теплоти, що витрачаються на прогрів зовнішнього повітря, яке проникає в приміщення крізь щілини притворів вікон і при відчиненні зовнішніх дверей.

Правильно обрана конструкція огорожі й строго обґрунтована величина його опору теплопередачі забезпечують потрібний мікроклімат і економічність конструкції будівлі.

2.1 Теплотехнічний розрахунок огороджувальних конструкцій будівлі, яка проектується

Теплотехнічний розрахунок огороджувальних конструкцій виконуємо для холодного періоду року згідно з [5].

Метою теплотехнічного розрахунку є визначення опору теплопередачі RΣпрогороджувальних конструкцій будинку.

У практичному завданні необхідно розрахувати опір теплопередачі та коефіцієнт теплопередачі зовнішніх огороджувальних конструкцій будинку: зовнішньої стіни, безгорищного покриття або горищного перекриття; перекриття над неопалювальним підвалом або підлоги на грунті й заповнення світлових прорізів вікон і зовнішніх дверей.

Теплотехнічний розрахунок рекомендується виконувати в наступній послідовності:

  • Виписуємо з додатка А.4 для заданого пункту будівництва температурну зону, абсолютну мінімальну температуру tа, середню температуру найбільш холодної добиtхс, середню температуру найбільш холодних п’яти дібtхп (tнб ) і кількість градусо-діб опалювального періоду.

  • Визначаємо за додатком В умови експлуатації (А або Б) огороджувальних конструкцій залежно від вологісного режиму приміщень житлового будинку.

  • Виконуємо ескіз огорожі, що розраховується, з указанням матеріалу та відомих розмірів конструктивних шарів.

  • Виписуємо з додатка Г теплотехнічні показники будівельних матеріалів усіх конструктивних шарів огорожі для умов експлуатації (А або Б), які визначено раніше:

- густина , кг/м3;

- розрахунковий коефіцієнт теплозасвоєння S, Вт/(м2·К);

- розрахунковий коефіцієнт теплопровідності , Вт/(м·К).

  • Визначаємо невідомі товщини шарів (для зовнішньої стіни – цегляної кладки або бетону, для перекриття горищного або безгорищного покриття – утеплювача).

  • Визначаємо опір та коефіцієнт теплопередачі послідовно для стіни, перекриття горищного або безгорищного покриття, перекриття над неопалювальним підвалом або підлоги на лагах, заповнень світлових і дверних прорізів, користуючись додатками Д та Е.

Для зовнішніх огороджувальних конструкцій опалюваних будинків і внутрішніх конструкцій, що розділяють приміщення, тепература повітря в яких відрізняється на 3оС й більше, обов’язкове виконання умови:

RΣпр Rq min, (2.1)

де RΣпр– приведений опір теплопередачі непрозорої огороджувальної конструкції або непрозорої частини огороджувальної конструкції (для термічно однорідних огороджувальних конструкцій визначається опір теплопередачі), приведений опір теплопередачі світлопрозорої огороджувальної консьрукції, м2К/ Вт ;

Rqmin – мінімально допустиме значення опору теплопередачі непрозорої огороджувальної конструкці або непрозорої частини огороджувальної конструкції, мінімальне значення опору теплопередачі світлопрозорої огороджувальної конструкції, м2К/Вт, який визначається за додатком Б.

З усіх огороджувальних конструкцій найбільш докладний розрахунок виконується для стіни, тому він і приймається за основу для інших огороджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]