Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з менеджменту.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

2. Рівень самостійності та оригінальності курсових робіт студентів

Важливою особливістю курсової роботи студентів є їх свідоме ставлення до виконання завдань, які перед нами об'єктивно постають у контексті проведення наукового дослідження та написання наукової роботи. Свідомість у зазначеному вище сенсі означає і реалізується у кількох виявах.

1. Максимальне стимулювання студентів до самостійного формулювання тем.

2. Прагнення до вмотивованості у певний спосіб, а не випад­ковості чи стихійності у виборі студентом теми курсової роботи із того списку, який підготовлений і затверджений кафедрою. Ця вмотивованість означає і передбачає:

  • логічне продовження теми (чи тем), над якою студент працював раніше, виконуючи попередні курсові роботи чи працюючи над певною тематикою (реферативно) протягом попередніх років;

  • зв'язок обраної теми із усім комплексом проблем, над яким працює чи планує працювати студент;

  • оперативне інтелектуальне реагування на складні та суперечливі проблеми сучасності, які ще не знайшли належного наукового осмислення;

  • зв'язок обраної теми із дослідницькою проблематикою кафедри чи конкретного викладача, з яким студент співпрацює чи збирається співпрацювати.

3. Ініціювання та свідоме самостійне провадження студентом усіх етапів виконання курсової роботи, узгоджуючи та консультуючись з викладачем щодо методики та технічних моментів реалізації роботи. Викладач має бути не співавтором студентської наукової праці, який є причетним до започаткування та реалізації кожного елементу цієї роботи, а лише консультантом та порадником.

3. Права та обов’язки студента і наукового керівника курсової роботи

У процесі виконання курсової роботи студент повинен:

  • самостійно чи з допомогою викладача обрати тему і визначити завдання дослідження;

  • визначити об’єкт і предмет дослідження, при цьому слід пам’ятати, що об’єктом дослідження повинно бути реальне підприємство;

  • осмислити проблему, творчо, критично її дослідити;

  • зібрати, проаналізувати і систематизувати джерела інформації;

  • у процесі виконання курсової роботи застосовувати отримані під час вивчення дисципліни “Менеджмент” знання;

  • сформулювати висновки, пропозиції і рекомендації з предмета дослідження.

Консультування студентів у процесі виконання курсової роботи доручається кваліфікованим викладачам кафедри менеджменту організацій, в обов'язки яких входить:

- надання студентам допомоги у виборі теми, розробці плану курсової роботи, пошуку необхідної інформації, визначенні методів дослідження та ін.;

- визначення поетапних строків виконання курсової роботи;

  • аналіз змісту роботи, висновків і результатів дослідження;

  • контроль за виконанням курсової роботи, що передбачає контроль правильності організації студентом власної дослідницької роботи і контроль правильності оформлення її результатів. Контроль здійснюється з урахуванням дотримання студентом загальних вимог до виконання курсової роботи.

4. Загальні вимоги до виконання курсової роботи

До найважливіших вимог, які висуваються до виконання курсових робіт за курсом "Менеджмент", належать:

1. Знання теорії питання, основних понять теми. У ході виконання курсової роботи студент повинен показати свою теоретичну підготовку. У викладі кожного питання має бути включена теоретична характеристика використову­ваних категорій і понять. Такий підхід - неодмінна умова позитивної оцінки представленої роботи. Зрозуміло, робота тільки виграє від використання фактів, конкретних матеріалів. Однак на даному етапі навчання пріоритет надається оволодінню теоретичними знаннями.

2. Виявлення основних підходів, поглядів, концепцій з розглянутої теми і їх аналіз. Необхідно викласти наявні в літературі підходи з досліджуваної проблеми і дати їх критичний аналіз.

3. Наявність власної позиції та її аргументація. У курсовій роботі студент на основі вивченої літератури, нормативних правових актів по­винен визначити свою точку зору зі спірного питання й аргументувати її.

4. Послідовність і доказовість викладу. Виконання курсової роботи необхідно починати з постановки і викладу змісту основного питання кожного розділу. Розкриття змісту повинне бути доказовим, науково-аргументованим, а не декларативним. Важливо виявляти відповідну вимогливість при доборі фактичного матеріалу, його систематизації, варто звернути увагу на стиль викладу, забезпечити і лаконічність і чіткість формулювань, точність термінології.

5. Самостійне і творче виконання роботи. Це одне з найважливіших вимог, пропонованих до курсових робіт студентів. Широке використання літератури й інших джерел ні в якому разі не повинне заміняти власний стиль і пошук рішення проблеми. Значною мірою самостійність і творчий підхід обумовлюються правильним вибором теми дослідження.

6. Наявність практичних пропозицій. У ході підготовки курсової роботи доцільно звернути увагу на нові, пошукові ідеї, висловлені іншими авторами і, по можливості, сформулювати свої самостійні суд­ження, пропозиції і рекомендації з досліджуваної проблеми. Дана вимога обумовлюється також тим, що при роботі над майбутньою підсумковою кваліфікаційною роботою дуже велике значення надається проек­тній частині і навички з її розробки необхідно формувати вже зараз.

7. Правильне оформлення роботи. Текст курсової роботи набирається на ПК з дотриманням вимог до оформлення курсових робіт (див п.6).

Невиконання даних вимог повною мірою служить підставою для зниження оцінки за курсову роботу чи повернення її студенту на доробку.