Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова з менеджменту.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
354.82 Кб
Скачать

1. Порядок виконання курсової роботи

Увесь процес виконання курсової роботи можна розділити на декілька послідовних етапів.

1-й етап - вибір теми курсової роботи студенти здійснюють самостійно, керуючись переліком, який наведено у рекомендованій тематиці (п.9 цих методичних розробок). Якщо студент має бажання розробляти тему, яка не передбачена рекомендованою тематикою, він повинен написати заяву на ім'я завідувача кафедри менеджменту, в якій має бути сформульована ця тема та обґрунтовані причини, що зумовили її вибір.

Обираючи тему курсової роботи, студентам необхідно враховувати відповідність її спрямованості своїм науковим і практичним інтересам, розробкам, які вже є, можливостям збирання первинної інформації тощо. Вибравши тему, студент звертається до наукового керівника роботи з проханням її затвердити.

Зазвичай, об’єктом дослідження в курсовій роботі є організація, яка є базою виробничої практики студента.

2-й етап - складання плану курсової роботи. План курсової роботи складається студентом самостійно на основі знань з лекційного курсу, практичних занять та ознайомлення з літературними джерелами. Планом передбачається вступ; три ключових, розміщених у логічній послідовності, розділи, в яких має бути розкрита сутність обраної теми, висновки і пропозиції. Складений студентом план обговорюється з науковим керівником, який його, при необхідності, коригує та затверджує.

3-й етап - добір та опрацювання джерел інформації. Цей етап передбачає:

  1. ознайомлення зі змістом джерела;

  2. опрацювання джерела за «цитатним» принципом із зазначенням автора, назви роботи та сторінкою в тексті;

  3. створення картотеки (бібліографічної, тематичної);

  4. критична оцінка опрацьованих джерел, їх аналіз;

  5. визначення пріоритетного шляху власного дослідження.

Добираючи джерела інформації, студент повинен складати бібліографію. Корисні поради у процесі добору літератури можна отримати від наукового керівника та працівників бібліотеки. Значно прискорить процес добору літератури використання алфавітних та систематичних каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників та інших джерел інформації, що є у бібліотеці.

Поглиблене вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики стратегічного управління підприємством. Решту літератури вивчають у порядку, зворотному до хронологічного.

У процесі вивчення літератури студент має робити конспективні записи, виписки окремих даних цитат на окремих аркушах або картках. Слід обов'язково записувати прізвище та ініціали автора книги (брошури, статті тощо), а також назву публікації, видавництво, місто та рік видання, номер сторінки. Усе це стане до нагоди при використанні виписаних матеріалів у курсовій роботі, щоб зробити посилання на першоджерела.

Особливої уваги заслуговує критична оцінка змісту опрацьованих джерел інформації, оскільки це допоможе студентові виявити рівень вивченості обраної проблематики, і дозволить визначити пріоритетний напрямок у власному дослідженні та прогнозувати подальший його розвиток.

Головне - пам’ятати, що курсова робота не може обмежуватись реферуванням джерел інформації, а має стати результатом самостійного опрацювання матеріалу з елементами набутих у процесі наукового дослідження знань і досвіду.

4-й етап - збір і обробка матеріалу. Для написання курсової роботи потрібні не тільки літературні джерела, але і статистичні, фактичні матеріали, на основі яких можна зробити обґрунтовані висновки про процеси, що відбуваються, і явища у системі менеджменту організації. Джерелами одержання цих даних можуть бути: статистичні збірники і довідники, різні інформаційні бюлетені з питань менеджменту різних організаційних формувань; звіти та первинна документація підприємств та ін.

У ході збору даних мають застосовуватися різні методи дослідження: анкетування, тестування, усне опитування (інтерв'ю), індивідуальна бесіда, спостереження, хронометраж тощо. Важливу роль тут також відіграє аналіз документів досліджуваної організації, використання власних матеріалів, зібраних при проходженні виробничої практики. У деяких випадках можливі експерименти (апробація), математичне моделювання, використання технічних засобів.

5-й етап - написання та оформлення роботи. Зібраний на попередньому етапі матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується відповідно до послідовності пунктів плану курсової роботи; у разі необхідності підбирається додаткова інформація. На цьому ж етапі проводяться розрахунки, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбираються ілюстрації (схеми, графіки, таблиці) та здійснюється редагування. Завершується цей етап оформленням курсової роботи згідно з вимогами, що перелічені у п. 6 цих методичних вказівок, комплектацією і брошуруванням роботи.