Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналітична хімія - лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
720.38 Кб
Скачать

1. Реакція з їдкими лугами

Налийте в пробірку 1 мл розчину МgСІ2 і стільки ж розчину NaОН. Спостерігайте утворення білого драглистого осаду магній гідроксиду Мg(ОН)2. Напишіть рівняння реакції. Перевірте відношення добутого осаду Мg(ОН)2 до кислот і солей амонію. Для цього розділіть осад на дві частини і долийте до одної - 1 мл розчину НСІ, а до другої - розчин амоній хлориду до розчинення осаду. Напишіть рівняння реакцій розчинення Мg(ОН)2.

Розчинення Мg(ОН)2 в солях амонію пояснюється зворотною реакцією:

Мg(ОН)2 + 2NН4СІ → МgСІ2 + 2NН4ОН

Додавання надлишку NН4СІ зміщує рівновагу вправо, тобто в сторону утворення розчинного магній хлориду.

  1. Реакція з натрій гідрофосфатом

Натрій гідрофосфат Nа2НРО4 в присутності NН4ОН осаджує йон Мg2+ в вигляді білого кристалічного осаду подвійної солі магній-амоній-фосфату.

Осад розчиняється в кислотах. NН4СІ добавляють для того, щоб запобігти утворенню осаду Мg(ОН)2 в присутності NН4ОН. В пробірку налийте 1 мл розчину МgСІ2, додайте NН4ОН (до запаху) і стільки ж NН4СІ, щоб осад Мg(ОН)2, що випав спочатку, розчинився, а потім долийте по краплях розчин Nа2НРО4, перемішуючи вміст пробірки скляною паличкою.

Лабораторна робота № 3

Тема: Катіони ІІІ аналітичної групи

Мета: Ознайомитись з якісними реакціями відкриття катіонів ІІІ групи

Знати: які катіони відносяться до катіонів ІІІ групи, груповий реагент та реакції відкриття катіонів ІІі групи

Вміти: проводити якісні реакції на катіони ІІІ групи

Техніка безпеки: Бути уважним в хімічній лабораторії, проявляти обережність під час роботи з хімічними реактивами і хімічним посудом.

До III аналітичної групи катіонів відносяться катіони Al3+, Fe2+, Mn2+, Zn2+ і інші.

Сульфіди катіонів III групи нерозчинні в воді, але розчинні в розведених кислотах. Це відрізняе III групу від IV і V груп, сульфіди яких нерозчинні в кіслотах.

Груповим реагентом III групи катіонів являється амоній сульфід (NH4 )2S. Він осаджуе катіони Fe2+ ,Fe 3+, Mn2+ і Zn2+ у вигляді сульфідів, а катіон Al3+ в вигляді гидроксидуAl(OH)3 внаслідок гідролізу. Карбонати і фосфати катіонів цієї групи також нерозчинні в воді.

Дія групового реагента

Подійте на солі катіонів III групи груповим реагентом (NH4)2S. Реакції протікають за такими рівняннями:

FeSO4 + (NH 4)2S =FeS↓ + (NH4)2SO4

2FeCl3 +3 (NH4)2S=Fe2 S3 + 6NH4 Cl

MnSO4 + (NH4)2 S =MnS↓ + (NH4)2SO4

ZnCl2 + (NH4)2 S =ZnS↓ + NH4Cl

Осади FeS і Fe2S3 – чорного кольору, MnS - тілесного кольору, ZnS- білий пластівчатий осад. Утворення гідроксиду алюмінію замість сульфіду Al2S3, пояснюється гідролізом групового реагента (ступінь гідролізу 99,9 %). Катіон Al3+ реагує не з йоном S2-, а з ОН- -йонами, концентрація яких зростає в результаті гідролізу (NH4)2 S.

S 2- + HOH ↔HS-- + ОН

Випадає білий аморфний осад алюміній гідроксиду Al(OH)3, який має малий добуток розчинності.

Алюміній сульфід Al2S3 може бути добутий тільки сухим способом, а в водному розчині не утворюється, так як зазнає нового гідролізу :

Al2S3 + 6HOH Al(OH) 3 +3H2S↑

Дію (NH4)2S на сіль алюмінію можна виразити слідуючим чином:

(NH4)2S +H2O NH4OH + NH4 HS

Al2(SO4)3 + 6NH4OH → 2Al(OH)3 + 3(NH4)2SO4

Al2(SO4)3 + 6(NH4)2S + 6H2O → 2Al (OH) 3 + 3(NH4)2SO4 + 6NH4HS

Сульфіди катіонів III групи і гідроксид алюмінію розчинні в розбавлених кислотах. При розчинені Fe2S3 катіоном Fe3+ частково відновлюється до Fe2+ і випадає вільна сірка :

Fe2 S3 + 4HCl = 2FeCl2 + S + 2H2S↑

Інші осади розчиняються без зміни ступенів окиснення відповідних катіонів.

При осаджені катіонів III групи необхідно дотримуватись ряду умов.

Розчини солей катіонів III групи в результаті гідролізу мають кислу реакцію, а в кислому середовищі осади сульфідів і Al(OH)3 не утворюються. Тому вільні кислоти в досліджуваному розчині повинні бути попередньо нейтралізовані NH4OH. Додавання до розчину NH4OH необхідно і для подавлення гідролізу (NH4)2S, без чого відділення катіонів III групи було б не повним.

(NH4)2S +H2O NH4 HS + NH4OH

(NH4)HS+ NH4OH ↔ (NH4)2S +H2O

Кількість NH4OH додають до слаболужної реакції, до появи перших пластівців випадаючих гідроксидів.

Крім того, сульфіди деяких катіонів III групи легко переходять в колоїдний стан. Для попередження цього небажаного явища, осадження ведуть в присутності електроліту-коагулятора NH4Cl із гарячого розчину. NH4Cl необхідний ще й для того, щоб після введення NH4OH із розчину не випав осад Mg(OH)2. Для осадження необхідний тільки свіжоприготований розчин (NH4)2S, так як (NH4)2S і NH4OH, поглинаючи із повітря СО2, частково перетворюються в (NH4)2СО3. Це недопустимо, так як при цьому будуть осаджуватись і катіони II групи.