Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обр.мист. 1кл конспекти.docx
Скачиваний:
100
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.09 Кб
Скачать

IV. Закріплення вивченого матеріалу

  1. Робота над закріпленням навичок і вмінь

(Учитель нагадує учням основні прийоми ліплення, учні по вторюють типові рухи.)

  • Куля. Скачайте шматочок пластиліну по колу між ладонямн. Утвориться витягнутий катиш. Покачайте його на долонці вказів-ним пальцем. Виправте форму пальцями обох рук. Потренуйтеся скачувати кульки різного розміру.

  • Яйце. Почніть із кульки. Потім покачайте його між долонька ми, але не по колу, а вперед-назад. Надавлюйте на один бік дещо сильніше. Щоб створити гладку і правильну форму, примніть яйце з усіх боків пальцями. Попрацюйте декілька хвилин.

  • Ковбаска. Розкачуйте шматочок матеріалу вперед-назад між долоньками або по дошці для ліплення, не натискаючи занадто сильно.

  • Щоб отримати циліндр, постукайте по дошці, ніби молоточком, краєчками ковбаски. Торці виробу будуть рівними.

  • Джгутик. Скачайте спочатку ковбаску. Покладіть її на дошку для ліплення і продовжуйте розкачувати її вперед-назад, повільно розтягуючи пальцями, розсовуючи їх у різні боки.

  • Морква. Залежно від потрібного розміру зробіть джгутик або ковбаску. Відріжте від неї циліндрик, покладіть на дошку для ліплення. Пальцем розкачайте лише один кінець циліндра.

  • Завиток. Розкачайте джгутик. Його кінці розкачуйте доти, доки вони не стануть гострими. Джгутик із загостреними кінцями згорніть у завиток. Завитками можна прикрасити скульптурний виріб, утворюючи з них візерунки.

  • Крапля. Почніть із кульки. Прищепніть її з одного боку пальцями, злегка притисніть. Продовжте притискати і витягувати виступ, що утворився, водночас повертаючи кульку. Виготовлена деталь має набути форму краплі води. (Учитель нагадує правила роботи та техніку безпеки.)

  1. Індивідуальна робота за творчим завданням

Учитель пропонує учням розглянути етапи виконання фігурок із глини (пластиліну), крок за кроком показує послідовність виконання роботи.

Учні виконують фігурки самостійно, додаючи за бажанням елементи декору за допомогою підручних матеріалів методом приліплювання або відбитка.

Для відбитка можна використовувати олівці, ковпачки, використані стрижні кулькових ручок, фактурні тканини, шматочки наждачного паперу та ін.

Учні можуть скопіювати запропоновані зразки або вигадати власну сценку з життя улюблених тварин.

Готову статуетку можна розфарбувати, а потім покрити клеєм ПВА. Це надасть їй блиску і довговічності.

V. Підбиття підсумків

1. Обговорення учнівських робіт

Із фігурок створюють загальну композицію «Домашні улюбленці». Виконані учнями статуетки можуть стати подарунками для друзів та близьких.

2. Бесіда:

  • Що найбільше сподобалося на уроці?

  • Які емоції викликав урок?

  • Кому подаруєте малюнок?

3. Прибирання робочих місць.

Урок № 29

Тема: Поняття про будову фігури людини (тулуб, голова, руки, ноги), порівняння цих частин за формою та розміром. «Веселий клоун»

Мета: продовжувати ознайомлювати учнів зі скульптурою як видом образотворчого мистецтва, з поняттям «рельєф»; продовжувати закріплювати навички роботи з пластичними матеріалами; надавати початкове уявлення про будову людини; навчати порівнювати частини тіла за формою та розміром; формувати у дітей уміння сприймати, розрізняти й аналізувати характерні риси напівоб’ємної форми; закріплювати навички основних видів ліплення; розвивати вміння передавати свої почуття, емоції, настрій скульптурними засобами; розвивати дрібну моторику руки; виховувати в учнів естетичне сприйняття навколишнього світу, екологічну культуру.

Обладнання: репродукції картин відомих художників; навчальні роботи з методичного фонду; обладнання: ТЗН; матеріали для демонстрації послідовності та техніки виконання роботи; дошка для ліплення; пластилін (глина, солоне тісто); стеки; цупкий картон; матеріали для відбитка.