Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обр.мист. 1кл конспекти.docx
Скачиваний:
100
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
245.09 Кб
Скачать

Орієнтовне тематичне планування

з/п

Тема уроку

Тема 1. Відтворення простих форм лінією, плямою, в об’ємі

(8 год).

Загальне ознайомлення з поняттям «образотворче мистецтво», з матеріалами й інструментами, якими працює художник. Бесіда «Краса навколо нас».

Різноманітність форм навколишнього світу. Прості геометричні форми: площинні – прямокутник, квадрат, трикутник, коло, овал; об’ємні – куб, циліндр, конус, куля. «Святкові прапорці».

Лінія, пляма, крапка, штрих як засоби створення форми. Графічні матеріали та інструменти. Прийоми роботи графічними інструментами. «Пригоди Лінії та Крапки».

Види і типи ліній. Виражальні можливості лінії. Створення (на елементарному рівні) виразного образу лінійними засобами на основі творчої уяви. «Святковий салют».

Елементарні засоби компонування простих форм на площині. Створення композиції з крапок, ліній, плям. Правила користування гуашевими фарбами та пензлем. «Танок повітряних зміїв».

Виражальні можливості силуетної форми. Виготовлення силуетних форм за допомогою шаблонів. Правила роботи з ножицями та кольоровим папером. Значення раціонального використання паперу для екології Землі. «Овочі та фрукти».

Заповнення площини аркуша силуетними зображеннями. Послідовність дій у роботі при виготовленні аплікації з природних матеріалів. «Осінній акваріум».

Передавання простих форм в об’ємі. Ліплення природної форми за зразком. Правила роботи з пластиліном. «Сімейка грибів».

Тема 2. Елементарні засоби компонування простих форм

(7 годин)

Поняття композиції (на пропедевтичному рівні). Заповнення площини аркуша (велике зображення). «Хатинка під горою».

Поняття про лінію горизонту. Розміщення елементів зображення з дотриманням їх просторового взаєморозташування (біля, над, під, зліва, справа, вгорі, внизу). «Осіннє дерево».

Поняття про основні (жовтий, червоний, синій) та похідні (жовто-гарячий, зелений, фіолетовий) кольори. Способи утворення похідних кольорів. Ознайомлення з прийомами користування гуашевими та акварельними фарбами, пензлями, палітрою. «Танок кольорів».

Ознайомлення із спектральними кольорами та їхньою послідовністю. Розбіл та замутнення спектральних кольорів; відтінки кольорів (світло-зелений, темно-синій і т.п.). «Райдужні квіти».

Ознайомлення з групами «теплих» та «холодних» кольорів. «Чарівна веселка».

Поняття декору. Вирізування симетричної силуетної форми та її оздоблення простими елементами. «Святкова ялинка».

Витинанка як вид художньої роботи з папером. Вирізування симетричних форм із застосуванням однієї або декількох вісей симетрії. «Чарівна ялинка».

Урок узагальнення. Співвідношення силуетної форми та декору. Графічний малюнок. Аплікація. «Родина строкатих рибок».

Тема 3. Зображення основних форм та їхніх частин у графіці та живописі (9 годин)

Усвідомлення вибору положення аркуша паперу залежно від форми об’єкта зображення. «Веселий сніговик».

18-19.

Розмаїття форм. Взаємозв’язок основної форми та її частин. Малювання з натури. «Новорічна ялинка».

20.

Особливості зображення складної форми на основі простих форм. Порівняння розмірів форм та їх складових частин. Контраст та нюанс. «Синичка».

21.

Виражальні можливості ліній (актуалізація знань). Створення виразного образу графічними засобами на основі творчої уяви. «Родина хитрого їжачка».

22.

Закріплення знань про лінію горизонту. Поняття плановості. Ознайомлення з технікою набризку. «Снігопад».

23.

Поглиблення знань про колір, його виражальні можливості. Асоціативне сприйняття кольорів (“веселий”, “легкий”, “ніжний” тощо). «Весняне чудо-дерево».

24.

Створення засобами кольору певного за характером виразного образу.

25.

Елементарні поняття про гармонію споріднених кольорів (наприклад, блакитний – синій – фіолетовий, світло-зелений – зелений – темно-зелений тощо). «Природа прокидається».

26.

Елементарні поняття про гармонію споріднених кольорів. «Весняна галявина».

27.

Симетрія як засіб гармонізації форми. Ознайомлення з технікою монотипії. «Дивовижні метелики»

Тема 4. Цілісність форми у скульптурі та архітектурі (4 год)

28.

Зображення в об’ємі птахів, тварин з урахуванням пропорцій. Узгодження основної форми з елементами декору. «Домашні улюбленці».

29.

Поняття про будову фігури людини (тулуб, голова, руки, ноги), порівняння цих частин за формою та розміром. «Веселий клоун»

30.

Складові частини будівлі. Визначення основного (геометричного) характеру форми будівлі. «Чарівна країна».

31.

Розширення уявлень про декоративне прикрашання форм геометричними елементами. Поєднання силуетної форми та декору. «Прикрашаємо торт».

Тема 5. Стилізування та орнаментальне оздоблення форм у декоративно-прикладному мистецтві (4 год)

32.

Поняття візерунка та орнаменту (на елементарному рівні). Спрощення форм рослинного світу під час створення орнаменту. «Опішнянський глечик»

33.

Створення декоративного образу із суцільного шматка пластиліну. Елементарна узгодженість об’ємної форми та декору. «Українські іграшки».

34.

Поняття «оригамі» як виду художньої роботи з папером. «Журавлик»

35.

Урок-узагальнення. Вікторина.

Урок №1

Тема: «Загальне ознайомлення з поняттям «образотворче мистецтво», з матеріалами й інструментами, якими працює художник. Бесіда «Краса навколо нас».

Мета: ознайомити учнів з матеріалами та інструментами, що використовуються на уроках образотворчого мистецтва, навчити дітей малювати предмети округлої форми (великі і маленькі) вздовж або впоперек смуги, проводити лінії в різних напрямках, різні за шириною (тонкі нитки, широкі стрічки для повітряних куль); розвивати естетичні почуття; виховувати охайність.

Обладнання: таблиці, дитячі малюнки, ілюстрації із зображенням повітряних кульок, репродукції художників (за вибором учителя) у різних видах образотворчого мистецтва — графіки, живопису, скульптури, архітектури і декоративно-прикладного мистецтва, пензлі, фарби, кольорові олівці, фломастери тощо.