Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Літературне читання. Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою. 3 клас» (авт. О. Н. Хорошковська, г. І. Охота)

Зміст підручника, як і раніше, складають два основні розділи. Перший – «Усна народна творчість» та другий – «Твори українських письменників і народні твори», який побудовано за тематичним принципом.

Оскільки однією з вимог програми з літературного читання є ознайомлення учнів з жанрами народних та літературних творів, у підручнику із широким застосуванням подано твори різних жанрів і стилів та короткі визначення жанрів.

Значне місце займають різновиди усної народної творчості, починаючи з малих фольклорних форм – колискових, потішок, забавлянок, лічилок та загадок, прислів’їв і приказок, до більших – українських дитячих ігор, казок, віршів небилиць, жартівливих віршів тощо.

Ці види народної творчості супроводжуються короткими текстами, в яких розкривається сутність того чи іншого жанру, даються короткі визначення.

Новим у підручнику є невеличкі нариси про особистість письменників, із творами яких найчастіше зустрічалися учні у попередніх чи в 3 класі.

Учителі повинні врахувати те, що матеріал про вірші й віршування, може сприяти прилученню дітей до поетичної творчості.

Значне місце в підручнику відводиться роботі з розвитку мовлення на основі ілюстрацій та прочитаних текстів, образні вирази з яких учні мають учитися використовувати у власних творах.

Методичний апарат підручника націлений на проникнення у зміст авторського задуму, усвідомлення основної думки, аналізу й оцінювання краси художнього твору, вчинків і характерів героїв, формування любові до рідного краю, України, почуттів громадянськості, патріотизму.

«Літературне читання. Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою. 3 клас» (авт. І. М. Лапшина, т. Д. Попова)

Підручник передбачає цілеспрямовану й систематичну роботу зі збагачення кола дитячого читання, удосконалення навички читання, організацію літературознавчої пропедевтики та активізацію мовленнєвої й творчої діяльності школярів при дотриманні гігієни читання. Поданий навчальний матеріал реалізує практичну спрямованість літературної освіти молодших школярів, сприяє зв’язку вивченого на уроках літературного читання й повсякденних потреб дітей 8-9 років.

Підручник містить 13 тематичних розділів, вивчаючи матеріал яких учні третього класу складуть уявлення про авторське, тематичне та жанрове різноманіття світу дитячої літератури. Тематичні розділи узгоджені з принципом природовідповідності, навчально-пізнавальними інтересами школярів, дидактичними завданнями дисципліни „Літературне читання”. Специфічною для підручника є циклічність звертання до тем: „О книге, о чтении”, „Учимся общаться”, завдяки яким учні набувають необхідних уявлень про якісні характеристики техніки читання, про норми мовленнєвої поведінки з однолітками та дорослими, що дозволить суттєво збагатити мовленнєві й творчі можливості школярів відповідно до тематики читання: “На родной земле”, “Здравствуй, школа”, “Осень”, “Посмеемся вместе”, Передбачено систематичні завдання на уточнення значення багатозначних слів, стимулювання образного використання слів і виразів, емоційно забарвленої лексики, репродуктивне й продуктивне відтворення прочитаних творів, художнє декламування та інсценування.

Текстова частина підручника “Литературное чтение” представляє комплекс російського фольклору і художніх творів авторів класичної російськомовної літератури, що дозволить сформувати в учнів уявлення про літературу ХІХ і ХХ століття, опанувати епізоди з біографій письменників, систематизувати уявлення про авторів творів (уміння виявляти ставлення автора до героя за прямими характеристиками, заданими в тексті).

Ураховано різномітність жанрового складу дитячої літератури: серед творів кожного тематичного розділу школярам представлений і фольклор (використано достатню кількість загадок, прислів’їв, скоромовок, народних прикмет, календарних пісень) і твори таких літературних жанрів, як оповідання, вірш, казка, науково-пізнавальна стаття. Це сприятиме формуванню поняття про жанр як систему закономірностей, що дозволяє усвідомлювати емоційно-образну думку, закладену у творі, практичному розрізненню творів різних літературних жанрів.

Підручник розкриває перед школярами максимальні можливості для самостійної навчальної діяльності: від самостійного ознайомлення з новим твором – до творчих форм його інтерпретації (складання плану, переказування, інсценування, доповнення тексту, введення нових обставин чи дійових осіб).

Стимулюванню мотивації навчально-пізнавальної діяльності учнів, розвитку їхніх інтересів до навчального предмета сприяють питання і завдання аналітичного змісту, введення невеличких пізнавальних статей про творчість найбільш відомих письменників (О. Пушкін, І. Крилов, Л. Толстой), художників (А. Пластов, І. Грабар, М. Глущенко), узагальнюючі завдання з урахуванням особистісних потреб школярів.

Система завдань, поданих до кожного художнього тексту, є дидактично доцільною, оскільки сприяє різносторонній літературній освіті і художньо-творчому розвитку учнів. Використано завдання на адекватне відтворення змісту твору, його осмислення, залучення життєвого досвіду школярів в оцінюванні ідеї твору, його художньої цінності, завдання на стимулювання творчої діяльності дітей засобами літературного твору, завдання на формування комунікативних умінь учнів.

Таким чином, опрацьовуючи матеріал підручника „Литературное чтение”, школярі значно розширять коло слухання й читання фольклором, літературою ХІХ і ХХ ст., творами сучасних авторів; продовжать удосконалення характеристик навички читання (правильність, свідомість, виразність), збагатяться прийомами освоєння твору, здійснять літературознавчу пропедевтику, набудуть досвіду мовленнєвої і творчої діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]