Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_rabota_tmfv_Afanasyeva.docx
Скачиваний:
404
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
72.96 Кб
Скачать

Харківський коледж

Комунального закладу

«Харківська гуманітарно-педагогічна академія»

Харківської обласної ради

Кафедра теорії та методики фізичного виховання

Курсова робота

з теорії та методики фізичного виховання на тему: Рухлива гра як засіб фізичного розвитку дітей молодшого дошкільного віку

Студентки 4 курсу 41-д групи спеціальності 5.01010101 «Дошкільна освіта» Афанасьєвої Владислави Віталіївни

Керівник: викладач кафедри теорії та методики дошкільної освіти Сєдова О.О.

Національна шкала ______________________________________________

Керівник ___________________ Сєдова О.О. (підпис) (прізвище та ініціали)

Харків – 2015

Зміст

ВСТУП…………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи дослідження……………………………………6

    1. Особливості фізичного розвитку дітей молодшого дошкільного віку……………………………………………………………………………6

    2. Вітчизняні і зарубіжні дослідники про роль рухлвих ігор в фізичному розвитку дітей дошкільного віку……………………………………………………………………………9

    3. Керівництво рухливими іграми в молодшому дошкільному віці як один із методів фізичного розвитку дітей…………………………………………………………………………15

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..21

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….24

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….27

ВСТУП

Актуальність данного дослідження полягає в тому, що через економічні обмеження, екологічну кризу більшість дітей в Україні живе у несприятливих умовах, що згубно позначається на їхньому здоров'ї.

Недостатня оздоровча спрямованість навчально-виховного процесу взагалі й фізичного виховання зокрема, у дошкільних закладах може зумовлюватися різними причинами: перенавантаженнями дітей заняттями, скороченням прогулянок і рухливих ігор. Не кожний педагог враховує у роботі з дітьми закономірностей формування їхньої працездатності, підвищує її обсяг.

Основою системи фізичного виховання в ДНЗ залишається руховий режим як сукупність різних способів та організацій форм роботи з дітьми. Дуже ефективною формою роботи з фізичного виховання та важливим засобом фізичного виховання є рухлива гра.

Гра займає найважливіше місце в житті дитини-дошкільника, і тому розглядається педагогами, як один з головних засобів виховання. У практиці дитячого садка широко використовуються ігри рольові, дидактичні, будівельні, рухливі, ігри зі співом та інші. Але серед усього різноманіття ігор слід виділити особливо рухливі ігри, в яких всі гравці обов'язково залучаються в активні рухові дії. Ці дії обумовлені сюжетом і правилами гри і спрямовані на досягнення певної умовної мети, поставленої перед дітьми дорослими або самими граючими. У зв'язку з тим, що ігри, як правило, проводяться на вулиці, на свіжому повітрі, це сприяє зміцненню здоров'я.

Поряд з творчими іграми, виникаючими в самостійній руховій діяльності дітей ( " Салки ", " Хованки ", "Козаки- розбійники" та інші). Виділяються так звані організовані, педагогічно найбільш доцільні рухливі ігри з готовим зафіксованим змістом і певними правилами . Такі ігри зручні для проведення їх з групами дітей на заняттях або у вільний час під керівництвом вихователя .

Рухливі ігри різноманітні за своїм змістом і організацією . Одні ігри мають сюжет, ролі і правила, тісно пов'язані з сюжетом; ігрові дії в них виробляються відповідно до вимог, заданої роллю і правилами. В інших іграх сюжет і ролі відсутні, запропоновані лише рухові завдання, регульовані правилами, які визначають послідовність, швидкість і спритність їх виконання. Сюжет, дії граючих обумовлений текстом, визначальним характером рухів і їх послідовність.

При підборі ігор, які сприяють фізичному вихованню дітей молодшого дошкільного віку, доцільно орієнтуватися на особливості їх змісту, під якими розуміється , насамперед, сюжет, тема гри, її правила і рухові дії. Саме зміст гри визначає її освітню і виховну значимість, ігрові дії дітей; від змісту залежить своєрідність організації та характер виконання рухових завдань .

У молодших групах дитячого садка найбільше застосування мають сюжетні рухливі ігри, а також найпростіші ігри без сюжету, типу піймалок та ігри - забави. Безсюжетні ігри з елементами змагання, естафети, ігри з предметами ( кеглі, кілцеброси і так далі) ще не доступні малюкам. Зовсім не проводять в цьому віці спортивні ігри. Разом з тим в роботі з дітьми молодшого дошкільного віку широко застосовуються ігрові вправи , що займають як би проміжне місце між гімнастичними вправами і рухливими іграми.

Як вважав Є.А. Аркін, рухливі ігри досить важливі для всебічного розвитку дитини. Цінність їх не лише в тому, що вони розвивають рухи дітей, а й у тому, що спонукають малят бути активними, діяльними, міркувати, досягати успіху. Завдяки цим іграм увесь організм дитини втягується в роботу, в неї поліпшується травлення, стає глибшим дихання, зміцнюється нервова система, виховуються такі риси характеру, як дисциплінованість, стриманість, наполегливість тощо. [1]

Основоположник теорії фізичного виховання П.Ф. Лесгафт [2]- надавав важливого значення рухливим іграм з правилами - як засобу розвитку само організованості, дисциплінованості дітей. Е.С. Вільчковський працював над проблемою використання рухливих ігор в різних вікових групах, організацією та керівництвом рухливих ігрор з дітьми дошкільного віку. Психологи та педагоги Хухлаєва Д.В., Денисенко Н.Ф., Шишкіна Н.В., Вавілова Л.Л., Колесникова О.В., Лейкіна В.Р., Тимофєєва Е.А., Потєхіна О.О.[2] обґрунтували, розкрили та експериментально перевірили значення рухливих ігор для повноцінного розвитку та довели вплив рухливих ігор на розвиток у дітей основних рухів та рухових якостей. 

Об’єктом дослідження є – фізичне виховання дітей молодшого дошкільного віку, а предметом дослідження є – використання рухливих ігор як засобу фізичного виховання у дітей молодшого дошкільного віку. 

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]