Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Трудове навчання. 3 клас» (авт. І. М. Веремійчик, в. П. Тименко)

Особливістю підручника з трудового навчання для третьокласників є профорієнтаційний і проектувальний підходи до реалізації його змісту. На основі взаємодоповнення зазначених підходів формується проектно-технологічна компетентність учнів. Учитель надає можливість для ознайомлення учнів зі світом професій типу «людина і природа», «людина й інші люди», «людина і художні образи», «людина і техніка», «людина і знаки інформації». Увага третьокласників звертається на рубрику «Пізнай себе» у кінці кожного розділу. Там подано пари запитань з ілюстраціями відповідних видів діяльності людини. Ставлення учнів до тих чи інших професій з’ясовується наприкінці навчального року за таблицею у Додатку (с. 101 підручника).

Художні техніки виготовлення і форми виробів мають відповідати професійним середовищам. Учитель покликаний допомогти учням відшукати їхні особистісно ціннісні художні техніки оброблення матеріалів: витинання, мозаїка, квілінг, оригамі тощо. Контролюється послідовність виконання учнями предметно-маніпуляційних дій: підготуй–розміть–виготов деталі–склади виріб– оздоб–використай, дотримання правил безпеки праці при роботі з інструментами. Учні заохочуються до художнього проектування виробів з особистісно ціннісного для них середовища. У дитячих проектах поєднується мовленнєва і кольорографічна творчість, яка завершується пошуковим макетуванням із матеріалів. Уявний творчий задум спочатку втілюється у словесний художній текст, потім – у малюнок або креслення, а вже після того макетується з матеріалу.

Формування проектно-технологічної компетентності учнів здійснюється у реальних навчальних і життєвих ситуаціях: на уроках, дозвіллі, під час художнього конструювання спільно з дорослими, з використанням комп’ютера або електронних книг. Важливо створювати педагогічні ситуації вибору учнями художніх проектів за власним задумом, завдань підручника за складністю, способів взаємодії третьокласників (самостійно, в парах, групах, колективно всім класом).

У процесі виховання почуттів і творчого розвитку особистості урок образотворчого мистецтва в загальноосвітній школі відіграє незамінну роль. Він здатний увести учня у світ творчості, прилучити його до скарбів художньої культури, відчути радість від власної творчості.

«Образотворче мистецтво. 3 клас» (авт. О. В. Калініченко, в. В. Сергієнко)

Підручник продовжує змістову лінію підручників для 1 і 2 класів. Школярі знайомляться з образотворчим мистецтвом разом з героєм-комунікатором – чарівницею Гармонією та її друзями – знавцями мистецтва. Оригінальність подання навчального матеріалу полягає у тому, що для оптимального художньо-естетичного розвитку молодших школярів зміст підручника побудовано за наскрізним тематичним принципом та з урахуванням варіативності художньо-практичних завдань, які учень самостійно вибирає з кількох запропонованих варіантів, що дозволяє втілити особистісно розвиваючу парадигму освіти.

У 3 класі учні розширюють знання про графіку, живопис, скульптуру, декоративно-прикладне та театральне мистецтво, знайомляться з жанрами образотворчого мистецтва, а також опановують нові художні матеріали та техніки. Через систему запитань, звертань (зверни увагу, пригадай, пофантазуй, визнач, роздивись тощо) здійснюється безпосередній вплив на сприйняття учнями навчального матеріалу, його краще усвідомлення і закріплення, підвищується зацікавленість та мотивація до навчання.

У підручнику передбачено поурочне, щосеместрове повторення та узагальнення навчального матеріалу. Для підвищення зацікавлення учнів образотворчим мистецтвом, створення можливостей для їхнього саморозвитку та врахування індивідуальних здібностей запропоновано виконання самостійної пошукової роботи. Окремі завдання пропонується виконувати у групі або колективно.

У виданні застосовано єдиний підхід до організації та стилю художнього оформлення, що також спрямоване на розширення уявлень, знань, набуття практичних навичок в образотворчій діяльності. Тому кожна тема, що розглядається у підручнику, супроводжується візуальним комплексом впливу на процес навчання. Це тематичні малюнки колонтитулів і колон цифр; методичні малюнки (поетапна послідовність виконання завдань, схеми, вправи). Репродукції художніх творів підібрані так, щоб не тільки унаочнити теоретичний матеріал за допомогою спеціально дібраних з методичної точки зору ілюстраціях, але й познайомити школярів з художніми творами високого ґатунку вітчизняних і зарубіжних митців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]