Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою. 3 клас» (авт. О. М. Рудяков, і. Л. Челишева)

Для впровадження обов'язкових змістових ліній мовного компонента (мовної, мовленнєвої, соціокультурної, діяльнісної ) у підручнику передбачена робота учнів із різними текстами, наприклад, із текстами-правилами, текстами–таблицями, текстами–схемами.

Усередині параграфів витримана єдина структура подачі матеріалу:

• мотиваційні вправи, матеріал для спостереження (згадати, подумати, перетворити);

• теоретичний матеріал;

• вправи на закріплення;

• домашні завдання;

• комплекс перевірних матеріалів.

Тексти правил відрізняються чіткістю формулювань, доступністю і лаконічністю.

Тексти вправ виховують повагу до рідної землі, до сім'ї і сімейних цінностей. Учням пропонуються уривки з творів не тільки класиків, але й сучасних дитячих авторів,які допомагають дітям зрозуміти навколишню дійсність.

Новизна підручника полягає в тому, що він включає сучасні методики і прийоми подачі матеріалу, враховує компетентнісний та особистісно орієнтований підходи у навчанні.

Згідно з Державним стандартом початкової загальної освіти та програмою навчального предмета „Природознавство” мета вивчення природознавства полягає у формуванні природознавчої компетентності учнів шляхом засвоєння системи інтегрованих знань про природу і людину, основ екологічних знань, опанування способами навчально-пізнавальної і природоохоронної діяльності, розвиток ціннісних орієнтацій у ставленні до природи.

«Природознавство. 3 клас» (авт. І. В. Грущинська)

Підручник «Природознавство» (автор І. В. Грущинська) для 3 класу загальноосвітніх навчальних закладів є концептуальним продовженням серії підручників для початкової школи.

Основною концептуальною ідеєю підручника є формування природознавчої компетентності учнів на основі засвоєння системи інтегрованих знань про неживу та живу природу, формування екологічної свідомості, опанування способами навчально-пізнавальної діяльності, розвиток ціннісних орієнтацій у різних сферах життєдіяльності та природоохоронної практики. Уся система організації матеріалу підручника орієнтована на пошукову діяльність, розвиток самостійності мислення. Головне завдання цієї навчальної книжки – не лише подати дітям певну суму знань про природу, а й навчити жити у гармонії з навколишнім світом, відчувати відповідальність за майбутнє нашого спільного дому — планети Земля. Цьому сприяє і виконання різноманітних ланок проекту «Облаштовуємо нашу планету», що є наскрізним у підручнику для 3 класу.

У підручнику для 3 класу певний алгоритм подання матеріалу, що був розроблений у попередніх класах, удосконалено відповідно до вікових особливостей третьокласників: назви параграфів (теми уроків), що традиційно називаються зустрічами, сформульовані у вигляді запитань. Це підкреслює діалогічність подання матеріалу і сприяє особистісно зорієнтованому підходу цієї навчальної книжки. До конструювання змісту кожної зустрічі-уроку застосована однакова схема: спочатку розміщується рубрика-мотивація "Ти дізнаєшся…", де учні дізнаються про що йтиметься на уроці. Потім рубрика актуалізації знань - «Пригадай!». А закінчується кожний урок підсумками. Це нові рубрики «Сторінками Книги важливих знань про природу», у якій тезисно сформульовано основні думки, що їх має засвоїти учень при вивченні теми уроку, та «Запитання і завдання від Матінки Природи», у якій розроблено чітку систему з 5 диференційованих завдань репродуктивного й творчого характеру.

У кінці кожного розділу відводиться година для узагальнення і систематизації знань, тобто приведення їх у цілісну природничо-наукову систему та встановлення взаємозв’язків у природі. Ці зустрічі мають назви «Перевір, як ти вмієш застосовувати свої знання про …» (відповідно до теми, що вивчається) і всі завдання в них спрямовано на реалізацію діяльнісної лінії курсу природознавства.

Ідею інтерактивного підручника-діалогу підтримують і казкові віртуальні герої, що діють на його сторінках. Це вже знайомі учням Їжачок Хитрячок, Синьокрила Сойка, Сонечко Семикрапочка та Карасик Золотенко, а також нові герої-провідники розділами підручника — рибка Немо (водознавець), Дракончики-повітроплавці (частина, присвячена повітрю), пан Кріт-ґрунтознавець, хлопчик Струм-енергетик, мудрий Лісовичок і лікарка пані Калина Пігулко. Казкові зображення цих героїв, а також діалог із учнями, який вони ведуть на сторінках підручника, органічно поєднується з реалістичним відтворенням природних об’єктів, викликаючи зацікавлення у дітей молодшого шкільного віку.

Зацікавити школярів мають і уроки-екскурсії. Це не звичайний урок, а заняття «в природі». Для цього у підручнику навіть відведені окремі сторінки.

Деякі уроки природознавства передбачають досліди. Відповідний розділ – «Дослідницька лабораторія» зацікавлює дітей, спонукає до досліджень, а пізнавальні експерименти наближують до розуміння природних законів життя.

У підручнику закладена ідея інтеграції змісту різних природничих галузей знань, створення у свідомості дитини уявлення про цілісну картину світу. Цьому сприяє використання не лише фото зображень природи, яскравих схем і малюнків, а й спеціальні рубрики «Художня галерея Матінки Природи» (у ній представлено репродукції художніх картин українських митців із природознавчим завданням до кожного твору мистецтва) та «Хвилинка милування природою», що посилює ідею гармонійного екологічного виховання молодших школярів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]