Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Трудове навчання. 3 клас» (авт. В. К. Сидоренко, н. В. Котелянець, о. В. Агєєва)

Основна тема підручника «Трудове навчання» для 3 класу – «Форми і образи природи – зразок для майстра». Увага дітей привертається на положення про першооснову світу природи відносно рукотворного середовища. Дітям пропонується уважно придивлятися до чарівного неповторного світу природи і поступово прийти до важливого висновку: усе в природі має певний порядок, вивчаючи який людина може запозичити корисні конструктивні та художні ідеї. Використовуючи цю думку, учні проектують та створюють окремі вироби на основі форм та об’єктів.

Порівняно з другим класом зменшена кількість інструкцій щодо виготовлення виробу, а значна увага приділяється основним підходам до технології, за якою виготовляється цей виріб. До багатьох тем у підручнику збільшена кількість зразків-аналогів, які демонструють, як такі завдання хтось виконав раніше. Це дає уявлення про можливі шляхи і способи роботи і допомагає дитині знайти власне рішення. Зразків-аналогів до одного завдання дається декілька, і вони не призначені для прямого копіювання, а тільки для роз’яснення практичного завдання.

Організація діяльності дітей за підручником на уроці розрахована на те, щоб вони продовжували розвивати і вдосконалювати свої вміння в самостійній роботі з книгою – те, що було розпочато в 1 та 2 класах. Самостійна робота аж ніяк не зводиться до читання і механічного повторення. Підручник програмує на більш творчу і багатопланову пізнавальну діяльність. Дуже важливо уважно і вдумливо розглядати сторінки, аналізувати подану на них інформацію, визначати її зміст і призначення. Тут важливі і словесні інструкції, і питання, і завдання, і будь-яка наочність. Інтонація завдань з кожної теми витримана в стилі безпосереднього спілкування з учнем: так зручніше організувати обговорення питань, самостійні роздуми з проблем і тем. Зрозуміло, повноцінна робота за сторінками підручника здійснюється під керівництвом вчителя; саме він «режисує урок», привчаючи школярів до ретельності в читанні всіх запитань і завдань та до повноцінного використання інформації.

Особливістю підручника 3 класу є включення в його зміст творчих проектів, присвячених святам: «Майстерня Діда Мороза», «Подарунки до весняних свят». Вони допоможуть учителю та учням правильно зорієнтуватися в сутності того, що називається проектом. Найсуттєвішою рисою проектної діяльності є формування ідеального задуму у відповідності з поставленою метою і висування проектної гіпотези. Створення задуму передує роботі з його матеріалізації, тобто наступна практична робота дозволяє перевірити, наскільки вдалим і повноцінним є цей задум. Саме така діяльність програмується проектними завданнями, представленими в підручнику та робочому зошиті.

На форзацах підручника наведено вироби, які будуть виготовляти учні 3 класу та правила безпечної роботи з ножицями, голкою. Чи потрібно проводити за цими сторінками спеціальну роботу? Як і коли це краще зробити? Це вирішує вчитель самостійно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]