Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Математика. 3 клас» (авт. Ф. М. Рівкінд, л. В. Оляницька)

Підручник складається з п’яти розділів, які у свою чергу поділяються на уроки, що мають єдину структуру.

Вивчення усних способів додавання і віднімання відбувається за єдиною схемою з використанням уже відомих учням правил додавання суми до числа, віднімання суми від числа тощо. Наявність зорових опор сприяє кращому запам’ятовуванню матеріалу.

При вивченні письмового додавання і віднімання у підручнику пропонується узагальнений алгоритм виконання дії. Система вправ для формування обчислювальних навичок подана за принципом «від простого до складного». Має місце різна форма цих завдань: числові вирази, ланцюжки обчислень, завдання, подані в таблицях, буквені вирази.

Велика увага приділена роботі над задачею (складанню задач за умовою, за малюнком, за коротким записом; складанню обернених задач). Пропонуються різні способи розв’язання задач.

Завдання геометричного змісту спрямовані на розширення і поглиблення знань про вивчені у 2-му класі геометричні фігури і їх властивості. Новою для учнів є лише задача на знаходження довжини сторони прямокутника за відомим периметром та іншою його стороною, пропонуються різні способи її розв’язання. У рамках вивчення геометричного матеріалу вводиться нова рубрика «Практична робота».

Особливістю підручника є те, що вивчені способи обчислень відпрацьовуються не лише у завданнях для формування обчислювальних навичок, а й у завданнях інших змістових ліній (рівняннях, текстових задачах). Домашні завдання вміщують вправи, що дають змогу закріпити вивчений на уроці спосіб арифметичної дії, а також певний тип задачі.

З метою формування у третьокласників науково-математичних понять, розвитку математичного мовлення із застосуванням математичної термінології, розвитку логічного мислення у підручнику наскрізно представлені елементи алгебраїчної пропедевтики. Діти вчаться встановлювати істинність або хибність рівностей, нерівностей; знаходити значення математичних виразів; порівнювати число і вираз, два вирази.

Формуванню поняття змінної величини, позначеної буквою, сприяє наявність завдань на обчислення буквених виразів, знаходження окремих (цілих) розв’язків нерівностей, розв’язування рівнянь та текстових задач, що містять буквені дані. Уведення буквеної символіки дає змогу подати закони і властивості арифметичних дій, деякі геометричні знання (правила знаходження периметрів многокутників) у буквеному вигляді.

З метою формування навичок каліграфічного письма, розвитку вмінь учнів орієнтуватися на сторінці зошита введено рубрику «Хвилинка каліграфії»; подано виконані на розліновці зразки виконання письмового додавання і віднімання; більшість малюнків до завдань геометричного змісту теж виконана на розліновці.

Підручник створює умови для самостійного опрацювання учнями матеріалу. Цьому сприяє наявність рубрики «Виконай за зразком», а також зразків виконання типових завдань, зразків оформлення короткого запису та розв’язання текстових задач.

Наявність у підручнику завдань для роботи в парах і для колективної роботи сприяє впровадженню на уроках математики інтерактивних способів навчання. Колективна робота передбачена також при вивченні нового матеріалу, що визначає позначка «Працюємо разом».

Зміст підручника створює умови для здійснення диференційованого підходу в навчанні школярів. Цьому сприяє наявність у підручнику завдань логічного змісту, а також завдань, що належать до додаткових тем, визначених програмою.

Особливістю програми вивчення курсу «Інформатика» у 3 класі є наявність у ній розділу «Створення проектів». Основним завданням вивчення цього розділу в 3 класі є ознайомлення учнів з основними принципами проектної діяльності та навчання учнів реалізації етапів роботи над проектом: від етапу постановки завдання до етапу захисту проекту на прикладах роботи над конкретними проектами.

Кожний урок при вивченні «Інформатики» проводиться із використанням комп’ютерів, тому клас ділиться на підгрупи так, щоб кожен учень був забезпечений індивідуальним робочим місцем за комп’ютером, але не менше 8 учнів у підгрупі, відповідно до наказу Міністерства від 20.02.2002 № 128 «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 6 березня 2002 р. за № 229/6517.

При використанні комп'ютерної техніки на уроках безперервна тривалість занять повинна відповідати вимогам ДСанПіН 5.5.6.008-98 "Улаштування і обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчальних закладах та режим праці учнів на персональних комп'ютерах".

Час роботи молодших школярів за комп’ютером на уроці не повинен сумарно перевищувати 15 хвилин. Увесь інший час уроку вчитель знайомить учнів з теоретичним навчальним матеріалом. Теоретична частина уроку може проводитись у формі бесіди, гри, обговорення ситуацій або повторення і закріплення вивченого матеріалу.

Після роботи за комп’ютером необхідно проводити гімнастику для очей, яка виконується учнями на робочому місці.

Курс «Інформатика» розрахований на 35 годин із розрахунку 1 година на тиждень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]