Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Сходинки до інформатики. 3 клас» (авт. Г. В. Ломаковська, г. О. Проценко, ф. М. Рівкінд, й. Я. Ривкінд)

Структура підручника для учнів 3 класів цього авторського колективу аналогічна їх підручнику для учнів 2 класу. Викладення нового матеріалу базується на основі об’єктного і алгоритмічного підходу. Передбачено вивчення матеріалу одного пункту протягом одного уроку.

Формуванню системи знань сприяє використання авторами підручника визначених типів завдань, які зустрічаються не одноразово, а при вивченні різних розділів. Такими, наприклад, є завдання на встановлення відповідностей, на кодування і декодування повідомлень та інші.

Вивчення розділу «Створення проектів» авторами пропонується здійснити шляхом роботи над колективним навчальним проектом «Клумба моєї мрії». Під час роботи над цим проектом учні знайомляться з визначеним програмою курсу теоретичним матеріалом з цієї теми, а також з основними етапами роботи над проектом. Метою вивчення цього розділу є не тільки створення і захист проекту, а й розуміння основних принципів роботи над проектами. Саме це повинно допомогти учням працювати над навчальними проектами при вивченні інших предметів.

«Сходинки до інформатики. 3 клас» (авт. О. В. Коршунова)

Основним методом роботи з підручником є рольове читання учнями діалогів у підручнику та обговорення проблемних ситуацій, що розв’язують герої на сторінках підручника, розглядання ілюстрацій та організація бесіди за питаннями, що виникли. Така робота з підручником формує в учнів техніку свідомого, виразного, в міру швидкого читання, сприяє розвитку комунікативних навичок, умінню формулювати та висловлювати власні думки.

Велика кількість навчального матеріалу подана у вигляді алгоритмів (словесних і графічних), що сприяє формуванню алгоритмічного мислення та у вигляді таблиць, що привчає учнів до такого структурування інформації. Враховуючи, що учні подорослішали і можуть опрацьовувати матеріал самостійно, кожна тема у підручнику закінчується висновками (стисло поданий матеріал розділу підручника). Користуючись цим розділом, учні мають змогу самостійно або за допомогою батьків повторити та узагальнити матеріал.

У підручнику для учнів третього класу збільшився обсяг завдань та запитань, що дає більше можливостей для реалізації особистісно орієнтованої моделі навчання.Складність завдань та їх призначення має умовні позначки: початковий та середній рівні (*), достатній рівень (**), високий рівень (***), завдання для групової роботи (П), для розвитку логічного та творчого мислення.

Підручник для учнів третього класу, як і для учнів другого класу має комп’ютерну підримку, яку можна безкоштовно звантажити із сайту http://www.osvita-dim.com.ua (у розділі методична підтримка, «Інформатика. 2 рік навчання»).

«Сходинки до інформатики. 3 клас»

(авт. І. Т. Зарецька, М. М. Корнієнко, С. М. Крамаровська)

Тема уроку сформульована як тематичне питання, яке можна використати на етапі мотивації навчальної діяльності учнів.

Теоретичну частину кожного уроку поділено на кілька змістових блоків, що надає уням можливість завоювати певний обсяг навчального матеріалу поступово. Подання нового матерілу супроводжують завдання, які призначені для мотивації навчальної діяльності, актуалізації опорних знань та поточного контролю набутих знань.

Для формування вмінь і навичок та способів дії призначені практичні звдання, у яких наведено умову завдання, покрокову інструкцію щодо виконання та запропоновано зробити висновок щодо отриманого результату.

Кожний урок містить запитаня для контролю і самоконтролю знань, творче завдання та логічну задачу, які можуть бути використані на різних етапах уроку.

До кожного уроку також уключено рубрику «Цікавинки» з пізнавальною інформацією, пов’язаною з темою уроку, та рубрику «Комп’ютерний словничок», яка містить поняття, з якими учень ознайомився на уроці, що сприятиме кращому засвоєнню учнями навчального матеріалу, допоможе проведенню рефлексії наприкінці уроку.

У кінці підручника подано «Словничок», у якому наведено тлумачення основних понять, вірші-вправи для проведення фізкультхвилинок, уміщено основні правила роботи з комп’ютером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]