Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ / Курсовая Туризм.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

1.2. Структура управління фірмою

2. Основні напрямки діяльності турфірми.

2.1. Форми організації поїздок в туристській фірмі "ПоліТревел" – груповий, індивідуальний туризм, а також малі групи (5-7 чоловік).

Класи туризму – внутрішній, міжнародний, закордонний.

Туристська фірма здійснює подорожі до багатьох країн (Швейцарія, Фінляндія, Франція, Греція, Болгарія тощо). Також фірма приймає туристів з таких країн, як Канада, Швейцарія, Німеччина, США і т.д. Дуже розвиненим є внутрішній туризм. "ПоліТревел" направляє туристів в найкращі для відпочинку та оздоровлення регіони України, якими без сумніву є Крим і Карпати.

Крим – це країна незрівнянної краси, яка не лишає байдужим нікого, хто хоча би раз побував на цій радушній землі. "ПоліТревел" пропонує найрізноманітніші тури до Криму, природного джерела здоров’я.

“Країною вічного сіяння” називала Крим Леся Українка, а Адам Міцкевич – одним з найпрекрасніших місць на світі. Багато поетів, письменників, художників і композиторів оспівували красу древньої Тавриди, і дійсно, з ними неможливо сперечатися.

Природа щиро представила людині тут все, що необхідно для відновлення сил і здоров’я. Велика кількість сонячних днів, ласкаве тепле море з багаточисленними сонячними пляжами, цілюще повітря, наповнене солями моря і настояне на хвої лісистих гір і травах степів, прекрасні мінеральні джерела, ефективні лікувальні грязі, безліч фруктів, винограду. І, звісно, здравниці, кращі з яких е уступають по комфорту західним. Білосніжні корпуса їх, розсипані по узбережжю, утопають в зелені вражаючих красою природних парків.

На багато кілометрів протягнувся всесвітньо відомий курорт Ялта, центр Південноузбережної зони, в яку входять: місто Алушта та селища Гурзуф, Ліва дія, Гаспра, Кореїз, Місхор, Симеїз, Форос. Місто Ялта – одне з найстаріших міст Криму. Лежить біля обширної затоки в долині, захищеній з півночі гірськими хребтами. Велика кількість екзотичної зелені у сполученні з горами, стрімкими ріками, морем – відрізняюча риса ялтинського краєвиду. По кількості сонячних днів Ялта на уступає відомим середземноморським курортам Європи.

Алушта – справжня перлина Південного узбережжя Криму.

Амфітеатром розкинулася вона в чудовій долині. З кінця минулого століття Алушта – приморський кліматичний курорт.

Казково багата природа Карпатського краю. Незвичайною красою чарують ліси, стрімкі ріки, сади, виноградники, водоспади. В букових і хвойних лісах є зайці, дикі кабани, тетерева. Не дивлячись на велику кількість сонячних днів, сніг в горах лежить 5 місяців, що дає любителям зимових видів спорту добру можливість активно відпочити. Основні бази гірськолижного спорту розташовані в Сиавскьком, Ясине, Яремне і Закарпатській області.

Різноманітні рідкісні мінеральні джерела, лікувальні грязі, озокерит, чисте горне повітря й м’який клімат створюють всі умови для успішного лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату, органів дихання. Здравниці розташувались в мальовничій місцевості – на узбережжях рік, в долинах, в лісах и горах. Великою популярністю користуються курорти Трускавець, Мор шин, санаторії Закарпаття я Івано-Франківської області.

2.2.Організація турів в "ПоліТревел" може також бути по індивідуальному бажанню клієнта. В технологію створення туру входить:

І) Технологічний цикл створення туристського пакету:

  1. розробка маршруту, тобто

  • попереднє відвідання країни, міста робітником туристської фірми, одержання необхідної інформації про місце, куди будуть відправлені туристи. Сюди також входить різноманітна література, сіть Інтернет, міжнародні виставки (напр.. Лондонська, яка часто зустрічає у себе туристську фірму "ПоліТревел");

  • осмислення набутої інформації і робота над висновками;

  • власне оформлення маршруту.

  • визначення строків туру, тобто

    • сезонність туру, тобто на який маршрут найбільший попит у цей сезон. Наприклад в Карпати більший приплив узимку, а в Крим – влітку і т.д. Потрібно створити такий тур, щоб на нього був попит;

    • згідно цінової політики;

    • згідно з можливостями транспортного партнера;

  • створення програми перебування.

    ІІ) Технологічний цикл надання комплексу обов’язкових послуг на маршруті:

    1. надання транспорту, тобто

    • якщо це виїзний туризм через зарубіжні міста, то надання транспорту відбувається через локального партнера;

    • якщо це в’їздний туризм, то транспорт надається на час прибуття поїзда, літака і т.д.

    1. надання розміщення:

    Договір є з усіма готелями. Нічних переїдів немає.

    1. надання харчування:

    • якщо це в’їздний туризм, то договори про харчування – окремо;

    • якщо це виїзний туризм, то харчування йде в поєднанні з проживанням і т.д.

    1. надання екскурсійного обслуговування, тобто

    якщо це в’їзний туризм, то договір про надання екскурсійного обслуговування – окремо.

    ІІІ) Технологічний цикл надання супутніх послуг.

    Супутні послуги визначаються тематикою тура. Це може бути, наприклад, музичне оформлення приїзду до заданого місця, якщо це виїзний туризм, або ж послуги фотографа і т.д.

    До програми перебування входить:

    • по-перше, це – переміщення (яким транспортом і т.д.); розміщення (категорійність і місцезнаходження готелю чи інш.); харчування (окремо від готелю чи в готелі);

    • по-друге, це – цільові елемента (в залежності від мети туру, наприклад, діловий тур відрізняється від пізнавального чи спортивного, звідси робимо висновки);

    • по-третє, це - додаткові елементи (додаткові екскурсії та ін.)

    • по-четверте, це – режимний елемент в програмі обслуговування.

    Туристська фірма "ПоліТревел" пропонує найрізноманітніші тури для дітей, студентів та бізнесменів й урядовців тощо.

    Наприклад в турі для дітей (від 8 до 15 років) до Англії “відпочинок + мова” фірма пропонує велику екскурсійну й розважальну програму, яка включає в себе оглядові екскурсії по Лондону, відвідання музею воскових фігур мадам Тассо, екскурсії в Лего-ленд, Сафарі-парк, Аква-парк, й багато іншого. До школи та з школи дітей возять на такси. В RothesayRoadCenterє відкритий плавальний басейн, тенісний корт, волейбольна площадка і т.д. У випадку поганої погоді діти можуть відвідувати закритий басейн (з штучною хвилею). ВWimborneRoadCentreдітей водять в басейн і на інші спортивні заходи. Також в цей тур входить цілодобовий медичний догляд. По закінченню програми діти отримують спеціальний сертифікат. В вартість входить: 1) трансфер Лондон-Борнмут-Лондон; 2) проживання з трьохразовим харчуванням; 3) навчання мові 4 тижні; 4) кембріджські підручники (залишаються учневі); 5) таксі сім’я-школа-сім’я (для курсаS-2.20); 6) екскурсійна програма (6 тиждень – одна велика екскурсія, на цілий день, одна екскурсія на півдня); 7) спортивні та інші розважання; 8) супроводжувальний від фірми; 9) медичний догляд 24 години на добу.

    До цієї вартості додається: 1) авіа переліт; 2) консульський збір; 3) вартість британської страховки; 4) послуги туристської фірми "ПоліТревел" по курсу НБУ.

    "ПоліТревел" пропонує також в турі до Англії “відпочинок + мова” для VIP-підлітків (від 14 до 17 років) наступні послуги: кожний студент проживає в резиденції в комфортабельній кімнаті. Маються невеликі кухоньки, де можна приготувати собі чай, каву та ін. В загальних гостинних є телевізор та магнітофон, також більярд і настільний теніс. Тур пропонується на 3 тижні. По закінченню занять видається сертифікат Мовний центр “Regent” пропонує цю програму в коледжі Св. Марії (“St. Mary’s College), який знаходиться в районі Строберрі Хілл в південно-західному Лондоні. Територія являє собою парк уздовж Темзи (площа 35 акрів). Корт, К’ю Гарденз, Ричмонд парк. Також звідси можна легко добратися до таких визначних пам’яток, як Парламент, Букингемський палац, музей мадам Тассо й Гринвіч. В вартість входить: 1) проживання в резиденції в 1-місцевій кімнаті; 2) трьох разове харчування; 3) навчання мові 4 тижні; 4) підручники; 5) екскурсійна програма (1 екскурсія на цілий день й 1 екскурсія на Відня в тиждень); 6) спортивні й інш. розваги; 7) послуги пральної. Додатково можливо сплатити заняття комп’ютером або тенісом (див. додаток №4).

    Тур до Франції “французька мова для дорослих” (від 18 і старше) включає в себе інші послуги:

    учням надаються 12 просторих класів, кафетеріїв, бібліотека, лінгвістична лабораторія для занять фонетикою, а також безкоштовний доступ до Інтернету. Крім того, в школі є внутрішній дворик, де проходять обіди і пікніки.

    Початок занять можливо кожний понеділок; за виключенням абсолютних новачків, які можуть вступити до занять в перший понеділок кожного місяця.

    Раз в 2 тижні студентам пропонується також культурно-розважальна програма з оглядовою екскурсією по Парижу й відвідуванням головних визначних пам’яток. Крім того, школа організує показ відеофільмів на французькій мові й інші розважальні міроприємства. Додатково сплачується: 1) авіа переліт; консульський збір; 3) вартість медичної страховки; 4) послуги туристської фірми.

    Види транспорту, які забезпечує "ПоліТревел":

    це автотранспорт, авіатранспорт (партнер) та залізничний транспорт.

    Структура туристського потоку тур фірми "ПоліТревел":

    визначається у відсотках:

    • міське населення – 98 %;

    • сільське населення – 2 %.

    вікова структура:

    • літні освітні програми – 99 %, в обсязі від 9 до 19 років;

    • сімейний, діловий туризм – від 30 до 40 років.

    соціальний склад:

    колгоспники – 0,5%; робітники – 0,5 %; службовці – 20 %; підприємці – 0,5 %; студенти – 10 %; учні – 9 %.

    сезонність поїздок:

    На літній період припадає 80 % подорожей;

    на зимовий – 15%; протягом року – 5 %.

    2.3. До складу туристського продукту входить тур, послуги, товари. Туристська фірма "ПоліТревел" забезпечує такі туристські формальності:

    1. оформлення закордонного паспорту;

    2. відкриття візи;

    3. митні операції

    4. валютні операції через банк

    5. санітарно-епідемілогогічні операції проводяться через партнера;

    6. страхування проводиться через компанію Ostra-Kyiv-international medical assistance.

    Фірма пропонує такі види туристських послуг:

    1. транспортне забезпечення

    У тур фірми є партнерські договори з транспортними підприємствами.

    1. екскурсійне забезпечення (проводиться через партнера)

    2. харчування

    3. проживання

    4. послуги гіда.

    Наявності власного транспортного засобу у туристської фірми немає.

    Типи турів за метою:

    пізнавальні; рекреаційні; ділові; освітньо-навчальні; екзотичні; екологічні; спортивні; релігійні.

    Найбільш туристська фірма спеціалізується на пізнавальних, ділових, освітньо-навчальних, наприклад: тур до Англії “відпочинок + мова” для дітей (8-15р.), тур до Англії “відпочинок + мова” дляVIP-підлітків (14-17 років), тур до Англії “відпочинок + мова” для молоді й студентів (16-24 роки), англійська мова для дорослих (17+), тур до Канади – англійська мова для дорослих (18+), тур до Німеччини – німецька мова для дорослих (16+), тур до Німеччини – “відпочинок + мова” для дітей (8-15 років), “відпочинок + мова” для підлітків (12-17 років), тур до Австрії – літні програми для дітей і молоді (12-18 років), тур до Франції – французька мова для дорослих (18+), тур до Швейцарії – літні програми для дітей і молоді (7-17 років) (див. додаток).

    Приклад рекреаційного туру: тур до м. Євпаторія в дитячий санаторій “Здравниця” з вивченням англійської мови. Пропонується програма “відпочинок й оздоровлення дітей” в спеціалізованому дитячому клінічному санаторії “Здравниця”. Спеціалізація санаторію: ювенільний ревматоїдний артрит, ревматизм, хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, хронічна патологія ЛОР органів, бронхіти, хронічні тонзиліти і т.д. (див додаток №3).

    Види туристських маршрутів: наземний і повітряний (наземний до Крим, Карпат, Терції і т.д.); повітряний – до Англії, Швейцарії, Німеччини, Австрії, Франції, Канади і т.д.

    Маршрути за видами засобів пересування:

    1. залізничний; 2) авіаційний; 3) автобусний.

    Маршрути по конфігурації:

    1. лінійний; 2) круговий; 3) радіальний4 4) комбінований.

    Туристична фірма пропонує тільки організований туризм.

    2.4.Договірні відношення з партнерами і клієнтом.

    Партнерами туристської фірми "ПоліТревел" є готелі, транспортні підприємства, екскурсійні підприємства, підприємства харчування.

    Готелями, з якими має договірні відношення фірма, є готель “Андріївський, “Прем’ер Палас”, ”Мир”, ”Славутич”, готельний комплекс “Турист”, “Київ” і т.д.

    В технологію партнерських взаємовідносин входить:

    1) технологічний процес укладання партнерських угод по основних технологічних циклах:

    • з перевізником;

    Туристська фірма має договірні відношення з транспортними підприємствами, одним з них є транспортно-експедиційне підприємство Attiliate“TransportaionandExpiditionenterprise”, Укрпромінвест (див. додаток).

    • засобом розміщення;

    Фірма має партнерські угоди з такими готелями: “Андріївський ***”, “Прем’ер Палас ****”, ”Мир ***”, ”Славутич ***”, “Київ ***” готельний комплекс “Турист ***”.

    • з засобами харчування:

    Засоби харчування в турі йдуть разом з готелем, запропонованим у ньому. Тобто окреме харчування вже може здійснюватись за рахунок туриста.

    Фірма має партнерські угоди з засобами харчування у разі в’їзного туризму, а в разі виїзного – ні.

    • з екскурсійним бюро.

    Туристська фірма "ПоліТревел" має партнерські угоди з приватними екскурсійними підприємствами, а також з підприємством “Орг.тур”.

    1. Технологічний процес укладання партнерських угод по допоміжних технологічних циклах:

    • з рекламним агентством.

    У тур фірми є партнерські угоди з рекламним агентством.

    • зі страховим агентством

    Медична страхова компанія, яка є партнером "ПоліТревел" є компанія Ostra-Kyiv-internationalmedicalassistance.

    • з поліграфією.

    З поліграфією у туристської фірми договір не постійний, тільки на види робіт, які потрібні в якийсь час (на міжнародних виставках і т.д.)

    3) Технологічний процес укладання партнерських угод по обслуговуючих технологічних циклах:

    • з консульством

    З консульством партнерських угод немає, тому що вони дуже рідко йдуть на зустріч.

    • з ВВІРом

    З ВВІРом партнерських угод у туристичної фірми також немає.

    4) Технологічний процес укладання партнерських угод по технологічних циклах просування туристського процесу:

    • з турагентом (див. додаток №6)

    В договір з турагентом входить:

    1. предмет договору.

    Згідно цьому договору “турагент” повинен по дорученню “оператора” за платню здійснити від свого імені юридичні і інші дії по реалізації туристських путівок, бронюванню й інших послуг “оператора”

    1. повинності сторін.

    2.1. повинності “оператора”

    2.1.1. Відокремлювати місця для реалізації “турагентом” путівок на маршрути, які пропонує “оператор”;

    2.1.2. представляти програми маршрути, вартість путівки й підтверджувати прихід замовлення;

    2.1.3. в односторонньому порядку не вносити зміни і вартість після їх реалізації “оператором”;

    2.1.4. виробляти і оформляти документи для виїзду туристів за кордон й надати їм необхідний комплект документів;

    2.1.5. виробляти повне обслуговування туристів, від’їжджаючих з Києва згідно програми;

    2.1.6. нести відповідальність за якість, строки і об’єми наданих послуг, згідно дійсного законодавства.

    2.2. повинності “турагента”

    2.2.1. виробляти реалізацію путівок на дати заїздів й по цінам, узгодженим і підтвердженим “оператором”;

    2.2.2. запропонувати “операторові” повний пакет документів і достовірну інформацію, необхідну для оформлення віз, не менш, ніж за 20 днів до виїзду;

    2.2.3. укласти з туристом договір про надання тур. послуг;

    2.2.4. інформувати туристів про їх права, обов’язки, про порядок і умови перебування за кордоном.

    2.2.5. нести відповідальність за надання туристам інформації, яка не відповідає програмі “оператора”

    1. порядок взаєморозплати.

    3.1 Сплата за реалізовані турпутівки ведеться шляхом перечислення отриманих сум в національній валюті на р/р “оператора”, чи іншим шляхом, що не заперечує дійсному законодавству України;

    3.2. за реалізацію турпутівок “турагент” отримує винагороду, яка виформовується за рахунок знижок, надаваних “оператором” “турагенту” на вартість путівок й стягуваних з туриста в національній валюті;

    3.3. в разі відмови “турагента” від туру: за 14 днів не повертається 25% від вартості туру, за 10 днів – 50%, за 5 днів – 100% вартості туру. відмова оформлюється тільки в письмовому вигляді;

    3.4. при відсутності сплати за 3 дні до дати виїзду клієнтам можуть бути на надані послуги.

    1. відповідальності сторін.

    4.1. сторони несуть відповідальність за виконання взятих на себе відповідностей, згідно діючого законодавства України. Усі спірні питання, які виникли між сторонами, по можливості вирішують шляхом переговорів;

    4.2. сторони звільняються частково чи повністю від виконання якихось зобов’язань, відокремлених в Договорі, якщо неможливість їх виконання зв’язана з форс-мажорними обставинами;

    4.3. всі зміни і доповнення дійсні тільки в письмовому вигляді;

    4.4. “турагент” несе відповідальність за достовірність інформації, наданої “оператору” для оформлення виїзних віз в посольствах.

    1. строки дії договору.

    5.1. договір вступає в силу з моменту підписання обома сторонами і діє до моменту розторгнення;

    5.2. договір може бути припиненим по ініціативі любої з сторін з усвідомленням не менш, ніж за 30 днів до дати розторгнення Договору;

    5.3. договір повинно бути зроблено в 2-х екземплярах, по одному екземпляру кожній стороні

    1. реквізити й адреси сторін.

    • Договір з клієнтом (додаток №7)

    У цей договір входять таки моменти:

    1. предмет договору;

    2. розрахунки за договором;

    3. зобов’язання сторін;

    4. порядок виконання;

    5. відповідальність сторін;

    6. форс-мажор.

    “Комісіонер” не несе відповідальності за невиконання чи неналежне виконання своїх обов’язків по договору, якщо він доведе, що неналежне виконання або невиконання взагалі стало неможливим у зв’язку з непереборною силою (форс-мажорні обставини). Під форс-мажорними обставинами розуміють: стихійні лиха, пожари, військові дії, введення економічних санкцій, зміна міжнародної та політичної обстановки, страйки, епідемії.

    1. порядок врегулювання спорів;

    2. дія договору;

    3. реквізити сторін.

    2.5.Страхування туристів в туристській фірмі "ПоліТревел" відбувається через медичну страхову компанію Ostra-Kyiv insurance company ingossstrach transnational group.

    Перед початком тура кожному туристу видається страховий поліс, який включає в себе такі пункти:

    1. Інформація про страхувальника;

    • телефон страхувальника;

    • територія дії страхування

    1. Інформація про застрахованих

    • прізвище, ім’я;

    • адреса;

    1. Додаткові умови страхування

    2. Інформація про страховика

    • дата виписки;

    • місце виписки: 01011, Київ, вул. Кутузова 4а

    • телефон: (044) 490-27-44/45/46

    Також в страховий поліс входить: медичні витрати, нещасний випадок, страхування багажу, неможливість здійснити подорож; страхова премія (знижка %, загалом), підпис страхувальника (див. додаток).

    Користування страхуванням.

    Передусім турист повинен уважно ознайомитись з умовами страхування.

    Якщо в час перебування в подорожі турист відчує себе погано, або отримає травму, то його першим кроком повинен бути дзвінок в центр невідкладної допомоги, який вказаний в страховому полісі туриста.

    2.6.Комп’ютеризація туристської фірми повна. У кожного робітника "ПоліТревел" є свій персональний комп’ютер, також маються свої розроблені програми, бази даних, програми бухгалтерії, Інтернет і т.д., що дозволяє туристській фірмі широко і повно задовольняти потребі своїх клієнтів.

    Рекламна діяльність тур фірми дуже розвинена, фірма має партнерську угоду з рекламним агентством та поліграфією, так зв. Видавничий дім “Міжнародний туризм”.

    Рекламно-поліграфічна продукція “Міжнародного туризму” нагороджена “Золотим” і “Срібним профілем”, найвищими нагородами IV Міжнародного фестивалю реклами “Золотий профіль” (1999 рік). Адреса Київський узвіз, 15, 01021, м.Київ. тел./факс.: (044) 573-96-25, 291-47-12, 291-4875. (див. додаток).