Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ / Курсовая Туризм.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

2. Технологія готельних послуг.

2.1.Технологічні процеси готельного обслуговування.

  1. Порядок оформлення проживання у готелі

  • номер в готелі надається громадянам при наявності паспорта чи документа, що його заміняє, та заповненої анкети встановленої форми;

  • при наявності вільних місць та за бажанням громадянина йому може надаватись номер на два і більше місць з повною оплатою вартості номеру;

  • після оформлення документів на проживання у готелі "Турист" громадянину видається документ про оплату номеру, і на відміну від правил користування готелями та надання готельних послуг в Україні, візитна картка готелю гостю не видається. Ключ від номера видається після пред’явлення документа на оплату проживання;

  • забороняється вилучення паспортів під заставу у громадян, що поселяються у готелях;

  • поселення іноземних громадян і осіб без громадянства у готелі "Турист" проводиться на загальних підставах при пред’явленні національних паспортів іноземців або документів, що засвідчують їх особу. Порядок реєстрації національних паспортів іноземців визначається Міністерством внутрішніх справ України.

2) Порядок бронювання номерів у готелі та оплата проживання у готельному комплексі "Турист".

  • адміністрація готелю має право укладати договір на бронювання номерів. При наявності вільних місць адміністрація готелю приймає заявки на бронювання від юридичних та фізичних осіб, тобто від замовників в письмовій або усній формі.

  • плата за бронювання при поселенні у готельному комплексі "Турист" стягується в розмірі 50 % вартості номера за добу, незалежно від того, за договорами, індивідуальними чи груповими заявками проводиться бронювання; при поселенні на додаткове місце плата за бронювання не стягується;

  • заявки на бронювання номерів у готелі "Турист" для розміщення учасників масових заходів подаються замовниками у термін, визначений адміністрацією готельного комплексу "Турист", згідно укладеного договору.

  • при запізненні груп або окремих громадян крім плати за бронювання, стягується плата за фактичний час невикористання номеру, але не більше, ніж за добу. У разі запізнення понад добу броня оновлюється.

Якщо заброньовані номери не були підготовлені вчасно, якісно до заселення. плата за бронювання не стягується.

  • Плата за проживання і послуги у готельному комплексі "Турист" здійснюється за цінами і тарифами, які встановлені в “Туристі” самостійно, або на договірній основі. Ціни встановлюються адміністрацією готельного комплексу "Турист" у відповідності з присвоєною "Туристу" категорією – 3 зірки та рівнем обслуговування. Термін і форма оплати встановлюються адміністрацією готельного комплексу "Турист".

  • Плата за проживання справляється у відповідності з єдиною розрахунковою годиною – 12 годин поточної доби за місцевим часом.

  • При проживанні в готелі менше доби, плата стягується за повну добу незалежно від розрахункової години.

При розміщенні до розрахункової години (з 0 до 12 годин), на відміну від правил користування готелями та надання готельних послуг в Україні, плата все одно стягується.

  • За проживання дітей віком від 12 років без надання місця плата не стягується.

  • При розміщенні і оплаті проживання у готелі дітей віком від 2 до 12 років, плата справляється у розмірі 50 % від вартості 1 місця у 2-місному номері. Діти віком до 2 років розміщуються у готелі безкоштовно.

Технологічні процеси готельного обслуговування є такі: основні, допоміжні, обслуговуючі. Основні технологічні процеси відповідають основній функції певного виробництва, в даному випадку – готельне підприємство надає “дах”, тобто надання ночівлі, проживання.

В структуру цих процесів входить:

  • порядок оформлення проживання у готелі4

  • порядок бронювання номерів в готелі;

  • оплата проживання.

Допоміжні технологічні процеси забезпечують умови, необхідні для здійснення основних процесів: контроль за технічним і естетичним станом, устаткування помешкань, їхнє обслуговування і ремонт.

Обслуговуючі технологічні процеси, пов’язані з експлуатацією устаткування і приміщень (прибирання, чищення). Це здійснюється складськими, транспортними і технічними службами. До обслуговуючих процесів належать соціальні послуги, надані працівниками на підприємстві розміщення.

2.2.Основний технологічний процес споживання готельних послуг – експлуатація приміщень житлового поверху, включає в себе такі види технологічних циклів:

  1. Основний технологічний цикл, який визначається умовами гостинності, культурою і якістю обслуговування, формою організації праці (в готельному комплексі "Турист" організація праці – бригадна і індивідуальна), видами клінінгових технологій. Розрізняють три види основних технологічних циклів – замкнутий, розімкнутий, технологія гостинності, у даному випадку це розімкнута технологія в готелі, це визначається відсутністю своєї пральні і т.д.

  2. Обслуговуючий технологічний цикл пов’язаний з експлуатацією устаткування і приміщень (прибирання, чищення), збереженням і переміщенням сировини, матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції, інформації. Вони здійснюються складськими, транспортними і технічними службами. Розрізняють такі види обслуговуючих технологічних процесів: клінінговий технологічний цикл житлових і не житлових приміщень, технологічний цикл ведення білизняного господарства (додаток №7).

  3. допоміжний технологічний цикл забезпечує умови, необхідні для здійснення основних циклів6 контроль за технічним і естетичним станом устаткування і приміщень, їхнє обслуговування і ремонт. Розрізняють два види допоміжних технологічних цикли: техноцикл контролю за технічним та естетичним станом приміщень; техноцикл контролю за технічним станом обладнання, механізмів, автоматів.

Складові клінінгових технологічних циклів житлових помешкань готелю:

  • поточне щоденне прибирання;

  • проміжне прибирання;

  • прибирання номерів після виїзду гостей;

  • генеральне прибирання.

В структуру служби на поверсі входять закріплені покоївки, чергових на поверсі немає.