Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВАЯ / Курсовая Туризм.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

Висновок

Туристський комплекс "Турист" пропонує туристу велику кількість послуг, що зазначено нижче, розміщення цього комплексу є дуже вигідним і зручним для туриста. Серед київських готелів "Турист" – найдоступніший. Про це говорить проведення гнучкої політики ціноутворення.

Туристський комплекс "Турист" має категорію “3 зірки”, але не в усьому відповідає цій категорії. Відвідавши цей готель, можна сказати, що в ньому невідповідний рівень якості обслуговування. Про це говорять багато чинників6 обслуговуючий персонал в reception (служба прийому, розміщення) повинен бути привітним, і відповідно розмовляти з гостем, а ця деталь відсутня. Також в вестибулі біля ліфтів стоїть служба охорони і кожного, хто не проходить запитує, куди він іде, і може здатися гостю некомфортною; зміна білизни проводиться один раз в три дні, а повинна проводитись щодня, і ці недоліки можна ще довго перелічувати, що говорять про недостатній рівень якості обслуговування. А це, в свою чергу, говорить про рівень розвитку готельного обслуговування.

В готельній документації є такі шаблі обслуговування:

  1. Тепле та щире привітання гостей. Звернення до гостя на ім’я.

  2. Готовність до задоволення усіх потреб гостя.

  3. Дружнє прощання. Побажання щасливої дороги.

Також ще є основні вимоги до працівників готелю, і якщо це буде визнано і використовуватиметься, то відповідна якість обслуговування буде набагато вищою.

Всі ці моменти говорять про недостатній розвиток готельного туризму в Україні, туризм розвивається повільно, але ж існують програми і документи на більш швидкі темпи розвитку туризму в масштабному рівні, тобто очікується пожвавлення розвитку туризму.

Технологія ресторанних послуг підприємства харчування

1. Загальна характеристика підприємства.

1.1.Підприємством харчування, в якому харчується група учнів з Донецька є ресторан "Турист", готельного комплексу "Турист", який розташований на 2-му поверсі готелю.

Тип підприємства суспільного харчування – вид підприємства з характерними особливостями обслуговування, асортименту кулінарної продукції, що реалізується, і номенклатури надаваних споживачеві послуг.

Ресторан "Турист" – підприємство суспільного харчування з широким асортиментом блюд складного приготування, включаючи заказні і фірменні; винно-водочні; та бачні; кондитерські вироби; підвищеним рівнем обслуговування в сполученні з організацією відпочинку.

Ресторани і бари по рівню обслуговування й номенклатурі надаваних послуг діляться на три класи – люкс, вищий, перший.

Ресторан "Турист" являється рестораном вищої націночної категорії, тобто вищого класу.

Потужність ресторану визначається кількістю місць в ньому, в ресторані "Турист" – 500-550 місць.

Підпорядковується готельний комплекс "Турист", а тому й ресторан Українському ЗАТ з туризму й екскурсій “Укрпрофтуру”.

Профіль роботи – банкети, фуршети, кава-брейк і т.д

Структура підприємства по типам – 2 буфети, їдальня, два зали, пивний бар.

Місце розташування ресторану біля станції метро “Лівобережна”, тому можна сказати, що в діловій частині міста, а також в парковій зоні.

Розміщення ресторану зблоковане з готелем.

Споруда ресторану за індивідуальним проектом. Кількість поверхів ресторану – 2.

Ресторанне обслуговування повне, включає в себе тематичне меню, шведський стіл, національну кухню, банкетне обслуговування.

Рівень завантаження торгового залу складає 60 %. Постійних гостей немає.

Загальна кількість персоналу 112 чоловік.

1.2.Концепція та профіль роботи ресторану.

Профіль ресторану повинен розроблятися з думкою про його потенційних клієнтів. Дуже часто трапляється з точністю навпаки: комусь приходить думка відкрити ресторан якогось профілю, і дуже скоро виявляється, що у нього дуже мало клієнтів, щоб забезпечити життєспроможність нового ресторану.

Ресторанний бізнес захоплюючий і перспективний: правильний вибір місця і кухні, атмосфери і толкові організоване обслуговування роблять можливості для привертання ринку і дають великий прибуток на інвестиції.

Якщо є формула успіху в ресторанному бізнесі, то вона повинна звучати десь так: придумати нову концепцію і втілити її в життя – таку концепцію, яка якщо і не ідеально підходить до відповідного ринку, то у всякому разі, краще, ніж ті, на яких основані ресторани – конкуренти. Профіль кожного ресторану визначається його концепцією, і ця концепція визначає його імідж, апелюючий до відповідного ринку: буденний, офіційний, дитячий, тільки для дорослих, етнічний і т.д. Концепція повинна підходити до даної місцевості і орієнтуватися на даний ринок. Особливості лицьового оформлення і меню опираються на концепцію, а вона орієнтована на ринок.

Тобто можна сказати, що концепція ресторану "Турист" змішаного типу, тому що тут харчуються і ділові люди, які їздять по командировках і діти і інші туристи.

1.3.Атмосфера ресторану.

Атмосфера, утворювальна рестораном, чинить непоганий вплив на відвідувача – на свідомому та підсвідомому рівні. Усвідомлений ефект діє на сам процес вибору ресторану. Дуже шумно? Столи стоять дуже близько однин до одного? Зал дуже широкий? Чи дуже тісний? Підсвідомий ефект утворюється більш тонкими засобами: освітленням, типом меблів, кольором скатертин, музикою.

Відвідувачі ресторану звертають велику увагу на дизайн інтер’єру і чим більш від допомагає утворити визначений настрій, тим краще. Фахівці по інтер’єру навіть назву придумали для цього – атмосферика.

Атмосфера ресторану "Турист" характеризується затишком і швидкістю індивідуального обслуговування. У ресторані є оркестр, офіціанти працюють бригадами, що забезпечує добрий настрій споживачів.

1.4.Функціональна схема приміщень.

Структура виробництва в ресторані "Турист" визначається цеховими підрозділами; тобто структура виробництва складається з двох частин – доготіельного цеха, який включає в себе холодний і гарячий цех, та заготівельного цеха, який включає в себе овочевий і м’ясерибний цехи.

Схема взаємозв’язку функціональних груп приміщень доготівельних підприємств з обслуговуванням офіціантами, де:

1 – вестибуль з гардеробом, умивальними, санвузлами; 2 – аванзал; 3 –зал; 4 – банкетний зал; 5 – бар; 6 – магазин кулінарії; 7 – роздаткова; 8 – буфет; 9 – гарячий цех; 10 – холодний цех; 11 – моєчна столового посуду; 12 – сервізна; 12 – доготівельний цех (з відділенням для обробки зелені); 14 –приміщення мучних виробів; 15 – моєчна кухонного інвентарю; 16 – моєчна тари для напівфабрикатів; 17 – приміщення для нарізки хліба; 18 – приміщення завідуючого підприємством; 19 – охолоджувальні камери (напівфабрикатів, фруктів, зелені, напоїв, молочно-жирових продуктів); 20 – кладова сухих продуктів; 21 – не охолоджувальна кладова вин; 22 – кладова інвентарю; 23 – кладова і моєчна тари; 24 – загруз очна; 25 – кабінет директора і службове (конторське приміщення); 26 – гардероб для персоналу і офіціантів; 27 – душові4 уборні, кімната особистої гігієни; 28 – більєва ; 29 – вентиляційні камери, тепловий пункт і електрощитові; 30 – машинне відділення охолоджувальних камер (додаток №1).

Приміщення, що входять до складу будови підприємств суспільного харчування, об’єднуються в наступні функціональні групи:

для відвідувачів– вестибуль (включаючи гардероб, умивальні і санвузли); буфет; аванзал; зали без роз таткових, банкетні зали, магазин кулінарії.

виробничі– гарячий і холодний цехи; приміщення для виробів, заготівельні (м’ясний, рибний, овочевий); кондитерський цех, мийки столового і кухонного посуду; моєчна і кладова тари напівфабрикатів; винний і кавовий буфети; роздаткова; сервізна.

для прийому і схову продуктів– охолоджувальні камери для зберігання м’ясних, рибних, овочевих напівфабрикатів, фруктів, зелені, м’яса, риби; не охолоджувальні камери для зберігання сухих продуктів; винно-водочних виробів, кладова і моєчна тари, кладова інвентаря, кладова овочем, загруз очна;

службові й побутові– адміністративне приміщення, кімната персоналу, голова каса, гардероб для персоналу, гардероб для офіціантів, душові, санвузли, більєві;

технічні– вентиляційні камери (приточна і витяжна); електрощитові, тепловий вузол, машинне відділення охолоджувальних камер, приміщення теплової завіси, приміщення кондиціонерів, слюсарна майстерня.