Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_41-50.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

24 . Сутність та завдання зробити або купити

Рішення “зробити або купити” Перш ніж визначити можливих постачальників, необхідно вирішити питання: чи не вигідніше самій фірмі виробляти певні види матеріальних ресурсів (наприклад, компоненти для комплектації складних товарів: автомобілів, комп’ютерів і т.д.), ніж купувати в

інших. У цьому випадку для прийняття остаточного рішення зазвичай

оцінюються відповідні витрати і можливий рівень якості.

До завдання типу "зробити або купити" належить прийняття одного з двох альтернативних рішень:

♦ самостійно формувати асортимент, закуповуючи товарні ресурси безпосередньо у виробника;

♦ закуповувати товарні ресурси в посередника, який спеціалізується на розукрупнення виробничих партій, формуванні широкого асортименту і поставках його споживачам в скомплектувати вигляді.

25 . Сутність та методи вибору постачальника

Однією із основних проблем в управлінні закупівельною діяльністю є вибір постачальника. Суть даної проблеми полягає в тому, що з-поміж великої кількості постачальників схожих матеріальних ресурсів потрібно відібрати одного, який би відповідав поставленим вимогам і був найнадійнішим партнером. Підприємство визначає для себе найбільш значимі критерії залежно від специфіки своєї діяльності.

Методи вибору постачальника При цьому можуть бути використані такі методи:

- оголошення конкурсу (тендера): проводиться, якщо передбачається

закупити сировину, матеріали, комплектуючі на велику грошову суму або

налагодити довгострокові зв’язки між постачальником чи споживачем;

- вивчення рекламних матеріалів: фірмових каталогів, оголошень у засобах

масової інформації і т.п.;

- відвідування виставок і ярмарків;

- листування і особисті контакти з можливими постачальниками.

26 . Оптимальний розмір замовлення

Визначаючи розмір замовлення, необхідно спів ставити витрати на утримання запасів і витрати на подання замовлень. Оскільки середній обсяг запасів замовлення спричинить збільшення середнього обсягу запасів. З іншого боку, чим більшими партіями здійснюється закупівля, тим рідше доводиться роботи замовлення, а отже, зменшуються витрати на їх подання. Оптимальний розмір замовлення повинен бути таким, щоб сумарні річні витрати на подання замовлень і на утримання запасів були найменшими за даного обсягу споживання. Економічний розмір замовлення (economic order quantity - EOQ) визначається за формулою, отриманою Ф.У. Харрісом. Однак у теорії управління вона більш відома як формула Уілсона: EOQ= V(2x Co x S \ Ci x U) Де , EOQ- економічний розмір замовлення, од.; Со- витрати виконання замовлення, грн.; Ci- закупівельна ціна одиниці товару, грн.; S- річний обсяг продажів, од.; U- частка витрат зберігання в ціні одиниці товару. V - корінь квадратний

27 . Точно у термін в закупівельній логістиці

Система постачання “точно у термін” – це система організації постачання, яка ґрунтується на синхронізації процесів доставки матеріальних ресурсів у необхідній кількості й на той момент, коли ланки логістичної системи їх потребують, з метою мінімізації витрат, пов’язаних із створенням запасів. З логістичних позицій концепція “точно у термін” ґрунтується на організації постачання без будь-яких обмежень щодо вимоги мінімуму запасів, де потоки матеріальних ресурсів ретельно синхронізуються з потребою у них, яка задається виробничим розкладом випуску готової продукції. Подібна синхронізація досягається координацією двох логістичних сфер-постачання і виробництва.

точно у термін” має свої позитивні та негативні сторони.

Її перевагами є: - скорочення запасів на всіх стадіях логістичного циклу; - скорочення складських площ; - висока пропускна здатність; - активна участь і підвищена мотивація працівників; - високий прибуток і продуктивність логістичної системи; - висока якість обслуговування; - висока гнучкість логістичної системи; - своєчасна доставка.

Недоліками :

- низькі запаси роблять будь-які збої в роботі логістичної системи критичними; - введення системи може вимагати великих змін, яких важко досягнути на практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]