Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_41-50.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

47. Охарактеризуйте процес складання маршрутів руху транспорту. Дайте визначення транспортним тарифам і правилам їх застосування.

Управління автомобільними перевезеннями спрямоване, насамперед, на складання й здійснення достовірних планів доставки вантажів автомобільним транспортом від постачальників до споживачів. Задача маршрутизації полягає у виборі раціональних або оптимальних схем переміщення вантажів між кінцевим числом пунктів за допомогою транспортних засобів.

Процес складання маршрутів руху транспорту повинен здійснюватися з урахуванням багатьох факторів: масовості перевезень; розмірів перевезених партій вантажів; розташування відправників і одержувачів вантажів; типу й вантажопідйомності рухомого складу; термінів доставки вантажів; умов здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт. Також важливим елементом маршрутизації є визначення траси маршруту на транспортній мережі. Вихідними даними в задачах маршрутизації є: обсяги перевезень між пунктами; типи транспортних засобів і їхня кількість; схема географічного розміщення пунктів; хар-ка транспортної мережі й умови руху по ній.

Розрізняють наступні маршрути руху рухомого складу: маятникові, радіальні, кільцеві, розвізні, збірні, розвізно-збірні, комбіновані й дільничні. Методи маршрутизації поділяють на два класи: маршрутизація помашинних відправлень вантажів; маршрутизація дрібних партій вантажів.

Розрахунки за транспортні послуги здійснюються за допомо­гою транспортних тарифів. Тарифи включають в себе: плату заперевезення вантажів; збори за додаткові операції, пов'язані з перевезенням ван­тажів; правила нарахування плати та зборів.

48. Охарактеризуйте поняття складів, їх види та функції.

Склади - це споруди, будівлі і різноманітні пристрої, які призначені для приймання, розміщення і зберігання, часткової переробки і пакування товарів, які надійшли до них, підготовки їх до споживання і реалізації споживачам. Наявність складів матеріальних ресурсів є доцільною з точки зору забезпечення безперервності виробничого процесу. Запаси готової продукції дозволяють забезпечувати безперебійне задоволення попиту на продукцію.

Класифікація складів здійснюється за наступними ознаками:

1. По типу продукції: матеріальних ресурсів; незавершеного виробництва; тари; запасних частин тощо;

2. По рівню спеціалізації: вузькоспеціалізовані; обмеженого асортименту; широкого асортименту;

3. По відношенню до логістичних посередників: власні склади фірм; склади дистриб'юторів; склади торгівельних посередників; склади транспортних посередників; склади експедиторських посередників; склади посередників по вантажопереробці;

4. По функціональному призначенню: склади буферних запасів (призначені для безперервності виробничого та торгівельного процесу); склади перевалки вантажів (термінали); склади зберігання - забезпечують цілісність і захист ТМЦ; спеціальні склади - митні склади, склади тимчасового зберігання, повернених відходів тощо;

5. По типу будівлі: закриті; напівзакриті; відкриті; спеціальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]