Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
624.64 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2 Обробка растрових зображень засобами Photoshop

Мета роботи: Ознайомлення з основними колірними моделями растрових графічних файлів. Отримання поняття про канали зображень у Photoshop.

Завдання роботи:

  1. Ознайомитись теоретично та практично з основними кольоровими моделями растрових графічних файлів та з редактором растрових зображень Photoshop.

  2. Для кольорового растрового зображення виконати переходи в основні колірні моделі та зафіксувати кількість та властивості каналів для кожної з моделей.

  3. Змінити розширення запропонованого растрового зображення на довільну величину та зафіксувати зміну розміру файлу.

  4. Для кольорового растрового зображення здійснити створення, копіюваня, розділення та поєднання каналів.

Теоретична частина

1. Основні відомості про колір

Існують два типи кольорів — адитивний і субтрактивний|.

При накладанні (додаванні) основних кольорів (червоний, зелений і синій - RGB) отримується білий колір (Рис.1). Як приклад джерела адитивної моделі кольорів можна навести монітор комп’ютера. В субтрактивномуу випадку колір визначається ступенем поглинання світла. При об'єднанні додаткових кольорів - блакитного, пурпурового, жовтого і чорного – CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) отримується чорно-коричневий колір (Рис. 2). Як приклад субтрактивної моделі, можна навести друк зображень на білому папері. Проте, при друці зображень у результаті накладення додаткових кольорів отримується ненасичений («змішаний») чорно-коричневий відтінок. Для отримання насиченого чорного кольору до вказаних трьох кольорів додається саме чорний колір, завдяки чому при друці зображень економиться дороге кольорове чорнило.

Рис. 1. Адитивна колірна модель базується на червоному, зеленому і синьому основних кольорах (Red - 700 нм, Green - 546,1 нм, Blue - 435,8 нм).

Рис. 2. Субтрактивна колірна модель базується на блакитному, пурпуровому і жовтому композитних кольорах.

Попарне об'єднання адитивних основних кольорів призводить до утворення субтрактивних кольорів, а попарне об'єднання субтрактивних основних кольорів призводить до утворення адитивних кольорів.

У цифровій обробці зображень використовуються чотири основні колірні режими: RGB, CMYK, Lab та HSB [1, 3].

RGB – це адитивний колірний режим, який використовується при роботі моніторів, сканерів, цифрових камер, а також при скануванні слайдів.

CMYK — це субтрактивний колірний режим. Багато фахівців (особливо тих, хто має досвід роботи у сфері додрукарської підготовки) вважають за краще працювати саме в цьому режимі, оскільки редагування кольорів в тій же гаммі, яка використовується принтером, дозволяє уникнути різних несподіванок після друку зображення.

Lab — це трьохканальний| колірний режим, в якому канал «яскравість» містить відомості про чорний і білий кольори. Канал “а” містить відомості про кольори в діапазоні від блакитного до пурпурового, а канал “b”| — в діапазоні від синього до жовтого. Lab — це колірний режим, незалежний від пристроїв, які використовуються програмним забезпеченням для управління кольором. Він також застосовується Photoshop при перетворенні зображень з режиму RGB в режим CMYK

HSB — це абревіатура від Hue, Saturation, Brightness (колір, насиченість, яскравість). Цей режим виявляється надзвичайно корисним, якщо необхідно підкреслити або, навпаки, згладити деякі елементи при ретушуванні портретів.

У кожного колірного режиму є свої переваги й недоліки, тому і підходять вони для вирішення лише певного типу задачкола задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]