Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
624.64 Кб
Скачать

2. Короткий опис графічного редактора Adobe| Photoshop|

Графічний редактор Adobe Photoshop є професійною програмою для редагування комп'ютерної графіки і фото, створення та обробки поліграфічних ілюстрацій. Панель інструментів (tools bar) є основною робочою панеллю Photoshop|. Розташовані у ній інструменти поділяються на основні та альтернативні (приховані). Основні інструменти (Рис. 3) показанмістяться містяться у головному вікні програми. Альтернативні інструменти приховані за тими іконами, в яких у правому нижньому кутку є маленький трикутник. Для вибору альтернативного інструменту потрібно встановити курсор на значок основного інструменту, натиснути ліву кнопку миші й, утримуючи її, перетягнути курсор на значок потрібного альтернативного інструменту [2] .

Рис. 3. Панель інструментів Photoshop.

2.1. Загальні відомості про канали зображення. Канали призначені для того, щоб допомагати у роботі над кольорокорекції й забезпечувати роботу з масками.

Кожне зображення, завантажене у програму Photoshop, має один або декілька каналів, що містять інформацію про колір зображення [5]. Зображення, представлені у напівтоновому, дуплексному і бітовому режимах, а також у режимі індексованого кольору, мають по одному каналу, оскільки колірна інформація, що міститься в цих зображеннях, обмежена або неістотна. Зображення в режимі RGB мають чотири канали (поодинці на кожен колір і плюс об'єднаний колірний канал), а зображення у режимі CMYK - п'ять. Розбиття інформації про колір означає, що кожен канал може бути відредагований і модифікований як окремо, так і в комбінації з іншими, забезпечуючи можливість складної корекції зображень .

До складу зображення можна додати нові канали, призначені для зберігання додаткової інформації. Канали, що додаються, носять назву альфа-каналів. Для забезпечення перегляду окремих каналів і роботи з ними служить палітра Канали (Channels), показана на Рис. 4. Для виклику цієї палітри виберіть команду Показати Канали (Show Channels) в меню Вікно (Window|). У нижній частині палітри Канали (Channels) розташовується ряд кнопок, призначених для швидкого виконання окремих операцій над каналами.

С писок окремих колірних каналів розміщується у вікні палітри нижче за рядок об'єднаного каналу. Альфа-канали знаходяться у самому низу списку. Кожен канал забезпечений мініатюрою, що показує його вміст. Рядок активного каналу виділяється кольором, а усі видимі канали позначаються значком у вигляді розплющеного ока зліва від мініатюри каналу.

Рис. 4. Палітра «Канали».

Щоб зробити канал невидимим, досить клацнути на цьому значку. Повторне клацання знову робить канал видимим.

2.2. Перетворення колірних моделей. Перетворення зображення з однієї колірної моделі в іншу у Photoshop виконується виключно просто. Для цього служать команди списку Режим (Mode) меню Зображення (Image). У списку відбиті команди RGB, CMYK і Lab. Колірна модель, у якій знаходиться зображення в даний момент, відмічена галочкою (Рис. 5). Щоб перевести зображення в іншу модель, досить вибрати її команду в меню [4].

Рис. 5. Перетворення колірних моделей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]