Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logistika_41-50.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

36. Охарактеризуйте діяльність логістичних посередників.

Логістичні посередники – це юридичні та фізичні посередники, що надають логістичні послуги.

Логістичні посередники в каналах розподілу виконують певні функції:

- функції (операції) фізичного розподілу;

- функції обміну (купівлі-продажу);

- підтримуючі функції (стандартизації якості дистрибуції, фінансування, інформаційної підтримки, страхування ризиків і т. ін.).

Відповідно до функцій логістичних посередників виділяють такі їх групи:

1) Посередники в операціях фізичного розподілу: транспортні фірми; експедиторські фірми; транспортно-експедиторські фірми; компанії фізичного розподілу; вантажні термінали і термінальні комплекси; вантажні розподільчі центри; підприємства сортування та пакування готової продукції; вантажопереробні та інші підприємства.

2) Посередники, які виконують підтримуючі функції: підприємства та установи фінансового сервісу (банки, фінансові компанії, лізингові компанії, страхові компанії, клірингові та розрахункові центри і компанії та ін.); підприємства інформаційного сервісу (інформаційно-диспетчерські центри, обчислювальні центри колективного користування, підприємства зв'язку і телекомунікацій та ін.); установи стандартизації, ліцензування і сертифікації та ін.

3) Торгові посередники. які крім безпосередньо функцій обміну (купівлі-продажу) товару можуть виконувати й інші вищезазначені функції, наприклад, транспортування, експедирування, страхування, вантажопереробки, управління запасами, кредитно-фінансового обслуговування, передпродажного і післяпродажного сервісу і т. ін.

37. Розкрийте зміст поняття логістичного сервісу та формування системи логістичного сервісу.

Логісти́чний се́рвіс — комплекс нематеріальних логістичних послуг, спрямованих на максимальне задоволення потреб споживачів в процесі управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками. Предметом логістичного сервісу є певний набір логістичних послуг. Об'єктом логістичного сервісу виступають різноманітні споживачі матеріального потоку.

Логістичний сервіс може надаватися як, власне, фірмою—виробником продукції, так і спеціалізованим логістичним провайдером.

Формування системи логістичного сервісу на підприємстві складається з наступних кроків:

- Сегментація споживчого ринку. Вона може проводитися за географічним, гендерним, віковим принципом, за характером наданих послуг та ін..

- Визначення переліку найбільш важливих для споживачів послуг. Для цього можна провести різноманітні опитування клієнтів.

- Ранжування послуг та зосередження уваги на найважливіших для покупців .

- Визначення оптимального рівня сервісу.

- Налагодження зворотнього зв'язку зі споживачами для повного розуміння їх потреб та запитів, реакції проведені зміни та вдосконалення.

Рівень логістичного сервісу, надійність обслуговування споживачів, загальні витрати, пов'язані з утриманням запасів, собівартість товару-послуги залежать від обраної фірмою-постачальником стратегії маркетингової логістики.

38. Дайте класифікацію логістичних послуг та логістичного сервісу.

Логісти́чний се́рвіс — комплекс нематеріальних логістичних послуг, спрямованих на максимальне задоволення потреб споживачів в процесі управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками.

Класифікація операцій логістичного обслуговування:

1. За часом здійснення:

- Передпродажні послуги — операції, спрямовані на формування попиту на логістичне обслуговування (консультації, демонстрації тощо).

- Логістичні послуги, що надаються у процесі реалізації. Направлені на забезпечення ефективного руху матеріальних потоків. До них відносять наявність необхідних запасів товарів на складах, виконання замовлення (підбір асортименту, упаковки, маркування), забезпечення надійності доставки.

- Післяпродажні послуги - гарантійне обслуговування, розгляд претензій покупців та забезпечення можливого обміну продукції.

2. За змістом робіт:

- Жорсткий сервіс - забезпечення працездатності при експлуатації товару.

- М'який сервіс - надання послуг, що сприяють підвищенню ефективності товару в конкретних умовах користувача.

3. По відношенню до користувача:

- Прямий сервіс - комплекс послуг, що спрямований безпосередньо на користувача.

- Непрямий сервіс - послуги, що безпосередньо не стосуються користувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]