Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ з практики.docx
Скачиваний:
770
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
166.59 Кб
Скачать
  1. Облік і аудит запасів підприємства

Облік запасів на ПСРП «Ремавтоагрегат» здійснюється відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №9 «Запаси». Інформація про виробничі запаси, відображена у звітності та у бухгалтерському обліку підприємства, в усіх суттєвих аспектах відповідає нормативним документам, які регламентують порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Відповідно до Наказу про облікову політику ПСРП «Ремавтоагрегат» вважає запасами активи, якi:

  1. утримуються для використання за умов звичайної господарської діяльності;

  2. перебувають у процесi виробництва, виконання робiт, надання послуг, управлiння виробництвом;

  3. iснує ймовiрнiсть отримання в майбутньому економiчних вигод, пов’язаних iз їх використанням;

  4. їх вартiсть може бути достовiрно визначена.

В ході дослідження господарської діяльності ПСРП «Ремавтоагрегат» було виявлено, що сума його виробничих запасів станом на 31.12.2013 року складала 348,6 тис. грн., в тому числі:

  • сировина і матеріали в сумі 58,9 тис. грн.;

  • паливо в сумі 19,1 тис. грн.;

  • запасні частини в сумі 263,2 тис. грн.;

  • будівельні матеріали в сумі 7,4 тис. грн.;

  • малоцінні та швидкозношувані предмети в сумі 6 тис. грн.

Розглянемо структуру виробничих запасів аналізованого підприємства на рис. 3.

Рис. 3. Структура виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат»

Виходячи з даних наведеної вище діаграми, найвагомішу частку (74%) в структурі запасів ПСРП «Ремавтоагрегат» складають запасні частини, які окрім значної кількості містять широке різноманіття найменувань, які значно різняться за призначенням. Саме тому в цілях бухгалтерського обліку в номенклатурі запасів підприємства було виділено декілька груп запчастин, наприклад:

  • запчастини і матеріали на виробництво (в тому числі: запчастини до стартерів, компресорів, ГУРів, паливної апаратури, генераторів, пускачів, водяних насосів, двигунів, розподільників і т.д.);

  • запчастини до тракторів (в тому числі: до трактора МТЗ, ЮМЗ, Т-150, Т-40 і т.д.);

  • запчастини до комбайнів;

  • кільця ущільнюючі (в тому числі: гумові, мідні, алюмінієві, поліамідні, фторопластові);

  • манжети (в тому числі: манжети армовані, манжети гідравлічні гумові та поліуретанові);

  • гідравліка;

  • паси, підшипники, ремкомплекти та ін.

Підставою для відображення в обліку операцій з надходження та руху запасів на ПСРП «Ремавтоагрегат» є первинні документи, засвідчені підписами уповноважених осіб та печатками. Зокрема наступні:

  • видаткова накладна постачальника – згідно неї підприємство оприбутковує придбані запаси на баланс, визначає їх первісну вартість;

  • довіреність – призначена для оформлення права окремої посадової особи виступати довіреною особою підприємства під час отримання запасів;

  • лімітно-забірна відомість – в ній відображається відпуск запасів на виробництво та інші потреби підприємства;

  • накладна на внутрішнє переміщення матеріалів – застосовується для обліку руху матеріалів всередині аналізованого підприємства. Використовується для оперативного обліку на складі, аналітичного і синтетичного обліку руху запасів в бухгалтерії.

Для обліку виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат» використовує рахунок 20 «Виробничі запаси». Цей рахунок активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів. За дебетом рахунка 20 «Виробничі запаси» відображаються надходження виробничих запасів на підприємство, їх дооцінка, за кредитом – витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробка, відпуск (передача) на сторону, уцінка тощо.

Синтетичний облік ведуть в журналі №5, аналітичний облік виробничих запасів ведеться в розрізі їх найменувань та однорідних груп. Кожна з груп виробничих запасів поділяється за видами, сортами, марками, типами, розмірами. Кожному найменуванню, сорту, розміру виробничих запасів присвоюється коротке числове позначення (номенклатурний номер), яке записують до спеціального реєстру – номенклатури-цінника, де також вказують одиницю виміру.

Оцiнка виробничих запасiв при надходженнi на підприємство здiйснюється за первiсною вартiстю, яка складається із суми фактичних витрат на їх придбання або виготовлення, при вiдпуску у виробництво та iншому вибуттi – за методом середньозваженої собiвартостi.

Вартiсть малоцiнних та швидкозношуючих предметiв, якi визнаються запасами, при передачi в експлуатацiю виключається зi складу активiв та ведеться оперативний кiлькiсний облiк за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдальними особами протягом строку їх фактичного використання.

Списання виробничих запасів на потреби аналізованого підприємства здійснюється із застосуванням періодичної системи обліку (один раз на місяць).

В табл. 3 наведені деякі бухгалтерські проведення, які використовувались на ПСРП «Ремавтоагрегат» для обліку запасів протягом аналізованого періоду.

Таблиця 3

Кореспонденція рахунків з обліку запасів на ПСРП «Ремавтоагрегат»

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дебет

Кредит

1

Оприбутковано від ТОВ «Альянс-Комплект 2008» гідравлічні рукава в кількості 30 шт. за ціною 45,28 грн. (без ПДВ)

20

63

1358,40

2

Відпущено гумові кільця 025х3 в виробництво в кількості 20 шт.

23

20

22,50

3

Списано конверти, використані у серпні 2013 р.

92

20

28,00

Внутрішній аудит виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат» спрямовано на вирішення завдань, пов’язаних з: правильністю відображення в обліку надходження, наявності та вибуття виробничих запасів; контролем за дотриманням встановлених підприємством норм запасів, які забезпечують безперервну діяльність виробництва; виявленням неліквідних та надмірних залишків запасів; перевіркою правильності розкриття інформації у облікових регістрах та формах фінансової звітності; проведенням аналізу забезпеченості та ефективності використання виробничих запасів та ін.                                  

Основним інформаційним джерелом внутрішнього аудиту аналізованого підприємства виступають первинні документи, які мають безпосередній вплив на формування бухгалтерських записів, складання облікових регістрів та форм звітності. Перевірка документів дозволяє виділити основні порушення операцій з обліку виробничих запасів та отримати аудиторські докази за допомогою наступних методів внутрішнього аудиту:

  • інвентаризація – використовується для підтвердження фактичної наявності виробничих запасів;

  • перерахунок даних – для підтвердження достовірності арифметичних підрахунків виробничих запасів, відповідності їх величині, відображеній в первинних документах облікових регістрах бухгалтерського обліку;

  • підтвердження – використовується для отримання інформації про правильне відображення в бухгалтерському обліку проведених господарських операцій і залишків на рахунках обліку виробничих запасів;

  • аналітичні процедури – застосовуються при зіставленні наявності виробничих запасів в різні періоди, даних звіту про їх рух з даними бухгалтерського обліку при оцінці співвідношень між різними статтями звіту і порівнянні їх з даними за попередні періоди.

При проведені інвентаризації запасів застосовуються наступні аналітичні процедури: порівняння фактичних показників з нормативними, плановими, прогнозними значеннями; перевірка відповідності синтетичного і аналітичного обліку. Для використання даних процедур необхідно мати чітку методику проведення перевірки, яка розробляється на стадії планування та спрямована на збір аудиторських доказів з метою проведення аналізу та впровадження заходів щодо підвищення ефективності використання виробничих запасів.

Проведення внутрішнього аудиту операцій з обліку виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат» складається з наступних етапів:

1) на першому етапі аудиту виробничих запасів проводиться перевірка своєчасності, повноти проведення інвентаризації виробничих запасів і контролю виконання договорів з постачальниками й покупцями відповідних запасів;

2) другий етап аудиту спрямовано на перевірку надходження виробничих запасів, а саме своєчасності та правильності документального оформлення оприбуткування запасів первинними документами типової форми;

3) третій етап спрямований на контроль вибуття виробничих запасів;

4) четвертий етап спрямовано на підтвердження інформації про фактичні залишки виробничих запасів на складах підприємства;

5) п’ятий етап спрямовано на проведення аналізу ефективності використання виробничих запасів на підприємстві.

6) шостий етап аудиту запасів є заключним та спрямований на складання та подання аудиторського висновку.

Отже, внутрішній аудит виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат» спрямований на збір аудиторських доказів, проведення аналізу, застосування моделей та методів з метою розробки рекомендації щодо оптимізації роботи облікового апарату, а також напрямів підвищення ефективності управління виробничими запасами.