Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ з практики.docx
Скачиваний:
770
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
166.59 Кб
Скачать
  1. Облік і аудит необоротних активів

У балансі ПСРП «Ремавтоагрегат» станом на 31.03.2013 року (Додаток А) було визначено, що залишкова вартість необоротних активів підприємства становила 34 тис. грн. (первісна вартість активів складала 89,9 тис. грн., сума їх накопиченого зносу – 55,9 тис. грн.). До складу основних засобів підприємства включають наступні:

  1. інструменти, прилади та інвентар (бензопила, бойлер, кондиціонери, опалювальні котли, обігрівачі, офісні меблі, джерело безперебійного живлення SVEN, кулер та ін.);

  2. машини та обладнання (монітори, ноутбук, мобільні телефони, фіскальний реєстратор МІНІ-ФП6, гідравлічний прес, зварювальний апарат, кран консольно-поворотний, принтер, токарний станок, факс Panasonic KXF-21 та ін.);

  3. транспортні засоби (автомобілі ІЖ 2717-3806, САЗ 3507 та Renault Logan 0165, комбайни ДОН-1200 та ДОН-1500);

  4. інші необоротні матеріальні активи (перфоратор, ручний прес, мікрометр МКЦ 50, фарборозпилювач, шуруповерт, шліфмашина, драбина та ін.)

  5. нематеріальні активи (електронні ключі).

Документальне оформлення операцій з необоротними активами ПСРП «Ремавтоагрегат» здійснює переважно із застосуванням типових форм, затверджених Державним комітетом статистики України. Так, надходження об’єкта на підприємство відображають з допомогою форми №ОЗ-1 «Акт прийому-передачі основних засобів», при капітальному ремонті, реконструкції, дообладнанні чи модернізації об’єктів використовують форму №ОЗ-2 «Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів» із одночасним збільшенням балансової вартості на відповідну суму затрат, понесених на відповідний об’єкт основних засобів, списують необоротні активи «Актом на списання основних засобів» (форма №ОЗ-3), а нараховують їх амортизацію у формі №ОЗ-14 «Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)».

Зарахування на баланс ПСРП «Ремавтоагрегат» будь-якого основного засобу здійснюється за первісною вартістю. Її сума визначається різними способами, які залежать від того, яким чином надійшов об’єкт на підприємство. Порядок визначення первісної вартості необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат» наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Первісна вартість необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат»

Спосіб надходження необоротних активів

Сума первісної вартості

Придбання за грошові кошти

Витрати на придбання

Придбання за рахунок кредиту банку

Витрати на придбання без урахування відсотків за кредит

Безоплатне отримання

Справедлива вартість на дату отримання

Внесення до статутного капіталу

Погоджена із засновником їх справедлива вартість

Отримання підприємством у результаті обміну на подібний об’єкт

Залишкова вартість переданого об’єкту. У разі, якщо залишкова вартість переданого об’єкта перевищує його справедливу вартість, то його первісною вартістю буде справедлива вартість із включенням різниці до витрат звітного періоду

Отримання підприємством у результаті обміну на неподібний об’єкт

Справедлива вартість переданого об’єкта, збільшена на суму грошових коштів або їх еквівалентів, що була передана (отримана) під час обміну

Первинна вартість може змінюватися лише під час переоцінювання, добудови, модернізації і реконструкції об’єкта в порядку проведення робіт за рахунок капітальних інвестицій.

Частота проведення переоцінювання залежить від коливань справедливої (реальної) вартості необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат». Підприємство може переоцінювати певний об’єкт, якщо його залишкова вартість значно (більше, ніж на 10%) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. При цьому на цю саму дату потрібно здійснити переоцінку всіх об’єктів даної класифікаційної групи. Після переоцінки змінюється в однакових пропорціях (на один коефіцієнт) первісна вартість і сума зносу об’єкта переоцінки, окрім випадку, коли залишкова вартість дорівнює нулю.

Переоцінена сума первісної вартості та зносу об’єкта основних засобів визначається як добуток первісної вартості або зносу та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості об’єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість.

Основні засоби списуються з балансу ПСРП «Ремавтоагрегат» в разі їхнього вибуття або коли вони перестають відповідати критеріям визнання активу. Якщо об’єкт основних засобів вибуває з експлуатації й зберігається для продажу, то його відображають у балансі в складі оборотних активів за нижчою з двох оцінок – за балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації.

Придбання об’єктів основних засобів за плату, а також їхнє будівництво являють собою капітальні інвестиції підприємства, для обліку яких призначений рахунок 15 «Капітальні інвестиції». По його дебету відображаються витрати на придбання або створення матеріальних та нематеріальних необоротних активів, по кредиту – введення в дію, прийняття в експлуата­цію придбаних або створених активів та списання на рахунок 10.

Для обліку та узагальнення інформації щодо власних необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат» використовує рахунок 10 «Основні засоби». За його дебетом відображають зарахування на баланс підприємства активів та їх дооцінку, за кредитом – списання, вибуття, уцінку. Для синтетичного обліку використовують журнал №4, аналітичний облік ведеться за видами основних засобів та інших необоротних активів.

Облiк основних засобiв ведеться в бухгалтерських регiстрах по iнвентарних об’єктах та матерiально вiдповiдальних особах.

Нарахування амортизації основних засобів підприємства здійснюють, як зазначено у Наказі про облікову політику, прямолінійним методом протягом всього строку корисного використання певного об’єкта, який встановлюється наказом по підприємству при зарахуванні такого об’єкта на баланс.

Нарахування амортизації необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат» починається у місяці, наступному за місяцем введення в експлуатацію таких активів, а припиняється – в місяці, що наступає після місяця виведення такого об’єкта із експлуатації.

Метод нарахування амортизації може переглядатися в разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання. Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації

Для обліку амортизації основних засобів ПСРП «Ремавтоагрегат» використовують рахунок 13 «Знос необоротних активів». За кредитом рахунка відображають суми нарахованої амортизації необоротних активів, за дебетом – їх зменшення. Таке зменшення відбувається у випадках:

  • вибуття активу (незалежно від причини вибуття);

  • уцінки активу, який раніше не дооцінювали;

  • уцінки раніше дооціненого активу.

Синтетичний облік зносу ведуть в журналах №4 та №5.

Аналітичний облік зносу (накопиченої амортизації) необоротних активів ведеться відповідно за видами основних засобів, інших матеріальних необоротних активів та нематеріальних активів.

Деякі бухгалтерські проведення, що використовувались підприємством для відображення в обліку операцій з необоротними активами, наведені в табл. 2.

Таблиця 2

Кореспонденція рахунків з обліку необоротних активів на

ПСРП «Ремавтоагрегат»

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

1

Придбано принтер Canon 810

15

63

1268,34

2

Введено в експлуатацію принтер Canon 810

10

15

1268,34

Продовження табл. 2

1

2

3

4

5

3

Нараховано амортизацію на принтер Canon 810

92

13

21,14

4

Списано суму нарахованого зносу на фінансовий результат

79

92

21,14

5

Здійснено капітальний ремонт автомобіля ІЖ 2717-3806

15

63

9658,55

6

Збільшено первісну вартість автомобіля ІЖ 2717-3806 після капітального ремонту

10

15

9658,55

Основними завданнями внутрішнього аудиту необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат» є:

1) правильність відображення в обліку надходження, наявності та вибуття (ліквідації) основних засобів та нематеріальних активів;

2) перевірка організації відповідного зберігання, охорони, попередження псування основних засобів;

3) формування первісної вартості основних засобів;

4) дотримання вимог щодо документального оформлення операцій в бухгалтерському обліку;

5) доцільність застосування методів амортизації;

6) контроль за дотриманням встановлених організацією норм нарахування амортизації;

7) виявлення неліквідних або непридатних у подальшому використанні основних засобів;

8) перевірка правильності розкриття інформації у облікових регістрах та формах фінансової звітності;

9) проведення аналізу забезпеченості та ефективності використання основних засобів;

10) розробка рекомендацій стосовно підвищення ефективності управління основними засобами та ін.

Для того, щоб вирішити дані завдання на ПСРП «Ремавтоагрегат» розробляється комплекс заходів з проведення перевірки операцій з необоротними активами. Дані заходи складаються з визначення класифікації та особливостей групування необоротних активів, інформаційного забезпечення, яке спрямоване на розкриття питань, пов’язаних з проведенням аудиту, а також виділенням основних етапів та напрямів проведення перевірок за планом та програмою внутрішнього аудиту.

З метою внутрішнього аудиту необоротних активів аналізованого підприємства здійснюється проведення перевірок за наступними етапами:

1) проведення перевірки бухгалтерських документів, які призначені для відображення стану, наявності, руху, вибуття основних засобів, а також являються відправною точкою для проведення внутрішнього аудиту та аналізу стану, ефективності використання основних засобів на підприємстві з метою прийняття відповідних управлінських рішень;

2) проведення перевірки документів служби внутрішнього контролю для підтвердження правильності формування бухгалтерських записів та даних форм фінансової звітності стосовно операцій з необоротними активами;

3) проведення правильності застосування способів нарахування амортизації, а також термінів її нарахування;

4) проведення перевірки правильності обліку переоцінки необоротних активів, використовуючи для цього документи, які підтверджують ринкові ціни, розрахунки, переоцінки;

5) проведення перевірки операцій з ремонту основних засобів;

6) проведення перевірки операцій з вибуття необоротних активів;

7) проведення перевірки об’єктів основних засобів, які передані (взяті) у оперативну (фінансову) оренду;

8) проведення перевірки повноти розкриття інформації про нематеріальні активи в бухгалтерській звітності підприємства;

9) проведення аналізу ефективності використання необоротних активів підприємства;

10) складання і подання аудитором аудиторського висновку;

11) визначення основних напрямів щодо підвищення ефективності використання та управління необоротних активів на підприємстві.

До основних напрямів підвищення ефективності використання необоротних активів ПСРП «Ремавтоагрегат» можна віднести:

  • вибір оптимальної амортизаційної політики;

  • оцінка проектів інвестування в основні засоби та нематеріальні активи.