Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ з практики.docx
Скачиваний:
770
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
166.59 Кб
Скачать
  1. Облік і аудит витрат

Будь-яка господарська діяльність потребує понесення певної кількості витрат. ПСРП «Ремавтоагрегат» здійснює їх облік згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». Воно групує свої витрати за наступними статтями:

  • собівартість реалізованих робіт;

  • інші витрати (адміністративні, витрати на збут, інші операційні).

Важливим етапом обліку витрат є обчислення собівартості робіт, тобто складання калькуляції.

Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості певного виду робіт аналізоване підприємство установлює самостійно. Такі калькуляції затверджуються керівником підприємства та начальником цеху та періодично перераховуються (внаслідок підвищення закупівельних цін на запасні частини, необхідних для виконання відповідних робіт).

Собівартість реалізації аналізованим підприємством робіт обліковується на рахунку 90 «Собівартість реалізації», за дебетом якого показують понесення витрат на виробництво (такі витрати списують з рахунка 23 «Виробництво» в кінці періоду (щомісячно), де вони попередньо відображаються), по кредиту – списання витрат на рахунок 79 «Фінансові результати». Даний рахунок є активним, витратним, не відображається в балансі. Суму виробничої собівартості виконаних протягом певного періоду робіт аналізованим підприємством можна побачити у Звіті про фінансові результати.

Первинним документом, що підтверджує понесення прямих виробничих витрат, які складають собівартість робіт, є акт списання запасів на виробництво.

Облік виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління виробничим цехом та іншими підрозділами виробництва, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування підприємство веде на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати», який є активним, витратним, збірно-розподільчим, призначеним для обліку господарських процесів.

За дебетом рахунка 91 відображають суму визнаних витрат, за кредитом — щомісячне з відповідним розподілом списання на рахунки 23 «Виробництво» та 90 «Собівартість реалізації».

Первинними документами при відображенні накопичення загальновиробничих витрат є накладна, рахунок, видатковий касовий ордер, виписка банку, авансовий звіт, розрахунок бухгалтерії тощо. Щомісячне списання загальновиробничих витрат за відповідним розподілом оформляється, довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

По закінченні місяця загальновиробничі витрати розподіляються окремо між виробами.

Змінні загальновиробничі витрати на ПСРП «Ремавтоагрегат» розподіляються на кожен об’єкт витрат з використанням бази розподілу (нею є обсяг діяльності), виходячи з фактичної потужності звітного періоду. Постійні виробничі накладні витрати розподіляються на кожен об’єкт витрат з використанням бази розподілу при нормальній потужності, яка визначається підприємством самостійно і відображена в наказі про облікову політику.

Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати аналізованого підприємства включаються до складу собівартості реалізованих робіт у період їх виникнення. Усі розподілені витрати є елементами собівартості незавершеного виробництва.

Адміністративні витрати ПСРП «Ремавтоагрегат» спрямовані на обслуговування та управління підприємством, до них, зокрема, включають: витрати на службові відрядження та утримання апарату управління підприємством (у тому числі витрати на оплату праці адміністративного апарату), витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів загальногосподарського використання (оперативна оренда (у тому числі оренда легкових автомобілів), придбання паливно-мастильних матеріалів, стоянку, паркування легкових автомобілів, страхування майна, амортизацію, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорону), винагороди за консультаційні, інформаційні, аудиторські та інші послуги, що отримує платник податку для забезпечення господарської діяльності, витрати на оплату послуг зв’язку (пошта, телефон, факс, інтернет, стільниковий зв’язок та ін.), амортизацію нематеріальних активів загальногосподарського використання, витрати на врегулювання спорів у судах, плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків, інші витрати загальногосподарського призначення.

Списання адміністративних витрат на фінансові результати в кінці звітного періоду (місяця) оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

До збутових витрат ПСРП «Ремавтоагрегат» включають наступні: витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом, витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, пов’язаних зі збутом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (оперативна оренда, страхування, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, охорона), витрати на транспортування і страхування товарів, транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції, витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування, інші витрати, пов’язані зі збутом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Первинними документами при відображенні накопичення витрат на збут є накладна, рахунок, видатковий касовий ордер, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання витрат на збут на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Інші операційні витрати аналізованого підприємства включають, зокрема: витрати за операціями в іноземній валюті, втрати від курсової різниці; амортизацію наданих в оперативну оренду необоротних активів; інші витрати операційної діяльності, пов’язані з господарською діяльністю.

Первинними документами при відображенні накопичення інших витрат операційної діяльності є накладна, акт про оцінку, інвентаризаційний опис, порівняльна відомість, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання інших витрат операційної діяльності на фінансові результати оформлюється довідкою (розрахунком) бухгалтерії.

Всі наведені вище витрати операційної діяльності аналізованого підприємства обліковуються на активному витратному рахунку 96 «Інші витрати», по дебету якого відображають визнання (здійснення) таких витрат, по кредиту – їх списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Внутрішній аудит витрат ПСРП «Ремавтоагрегат» є системним і строго документальним, безперервним, універсальним (суцільним) заходом. Розглянемо програму внутрішнього аудиту витрат аналізованого підприємства в табл. 4.

Таблиця 4

Програма внутрішнього аудиту витрат ПСРП «Ремавтоагрегат»

№з/п

Дії внутрішнього аудитора

Джерела інформації

1

Перевірка відповідності синтетич-ного обліку аналітичному обліку

Головна книга по рахунках 10, 20, 644, 70, 90, 91, первинні документи

2

Перевірка дотримання обраного методу обліку витрат підприємства

Наказ про облікову політику, облікові регістри, первинні документи

3

Перевірка правильності віднесення витрат на об’єкт обліку

Наказ про облікову політику, облікові регістри, первинні документи

4

Перевірка правильності віднесення матеріальних витрат на собівартість продукції

Картки складського обліку, накладні на внутрішнє переміщення, лімітно-забірні картки, відомості з обліку матеріалів

5

Перевірка правильності віднесення витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи на собівартість продукції

Табель обліку робочого часу, наряд на відрядну роботу, розрахунково-платіжна відомість

6

Перевірка правильності віднесення сум нарахованої амортизації на основні засоби на собівартість продукції

Таблиця розрахунку суми зносу основних засобів

7

Перевірка правильності обліку та списання накладних витрат

Договори, рахунки-фактури, платіжні доручення

8

Перевірка правильності обліку незавершеного виробництва

Облікова політика, облікові регістри, первинні документи

9

Перевірка правильності відобра-ження на рахунках бухгалтерського обліку операцій витрат виробництва

Наказ про облікову політику, робочий план рахунків облікові регістри, Головна книга

Для організації внутрішнього контролю витрат на ПСРП «Ремавтоагрегат» необхідним є здійснення регулярного контролю правильності їх формування.

Належна організація внутрішнього аудиту витрат сприяє більш детальній перевірці використання, обліку і управління витратами на аналізованому підприємстві.

Таким чином, ефективний внутрішній аудит витрат сприяє функціонуванню ефективної системи бухгалтерського обліку, запобігає виникненню порушень; сприяє успішному розвитку підприємства в умовах жорсткої конкурентної боротьби та посилення впливу різного роду ризиків на його діяльність.