Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
види повторних досліджень.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
288.55 Кб
Скачать

5. Види шкал

Види

Характеристика з прикладом

Номінальна шкала

Це шкала відповідності соціальних властивостей рівності і нерівності відповідним числовим відносин з метою відмінності одного соціального об'єкта від іншого, тобто виявлення непересічних класів - кожен клас відповідає певній позиції на шкалі.

Наприклад, стать: чоловіча - 1, жіноча - 2; чоловіки: холостий - 1, одружений - 2, розведений - 3, вдівець - 4. Це закриті питання, то є всі можливі відповіді пропонуються респонденту. При цьому вирішуються такі завдання: по-перше, вимірюється кількість кожної ознаки; по-друге, визначається різниця між ними. Для виконання другого завдання досить вирішити математичне рівняння порівняння рівності або нерівності, при цьому перша задача вирішується методом вибору тієї чи іншої категорії або числового бала на шкалі або застосуванням відкритих питань, тобто питань, в яких дається респондентові можливість дати відповідь, наприклад, "Ваш вік?", "Ваша освіта?", “Ваше ставлення до колективного відпочинку? - 1. Мені подобається відпочивати колективом, 2. Волію відпочивати, 3. Віддаю перевагу незнайому компанію, 4. Інше, напишіть свою відповідь" і т. п.

Порядкова (рангова) шкала

Це шкала відповідності соціальних властивості рівності або нерівності та їх ступеня вираженості з відповідними числовими відношеннями.

Наприклад, задоволеність чим-небудь: повністю - 5, скоріше так, ніж ні - 4, важко сказати - 3, скоріше ні - 2, повністю не задоволений - 1. Для цього крім завдань, наведених у номінальних шкалах, необхідно виміряти інтенсивність вираженості ознак. Щоб вирішити цю задачу, достатньо виконати математичного порівняння "більше", "менше" і розташувати ознаки в порядку зростання або зменшення, тобто проранжувати.

Метрична шкала

Це шкала відповідності соціальних властивостей рівності або нерівності і пропорцій всередині них з відповідними числовими відношеннями.

Наприклад, рівних пропорцій - визначення вікових груп: 16-20 років - 1, 21-25 років - 2, 26-30 років - 3; нерівних пропорцій - термін служби: 1-2 роки - 1, 2-5 років - 2, 5-20 років - 3, 20-25 років - 4, більше 25 років - 5. Якщо на шкалі умовний нуль, то це інтервальна шкала, якщо природний - шкала відносин (вік, зароблена плата тощо). Метричні шкали крім завдань, розв'язуваних з допомогою номінальних і порядкових шкал, дозволяють відповісти на питання: на скільки чи у скільки разів інтенсивність вираженості однієї ознаки більше або менше іншого.

Використане джерело:

Понятие и классификация шкал измерения используемых при исследовании социальных процес сов [Электронный ресурс] . Режим доступа:http://www.studfiles.ru/preview/

6. Види анкетних запитань

Запитання

За змістом

За функціями

За структурою

За формою

Про події, факти

Про мотиви

Основні

Контрольні

Буферні

Контактні

Питання-пастки

Відкриті

Закриті

Прямі

Непрямі

За функціями

Якщо основні питання призначені для отримання інформації про соціальних фактах, то призначення фільтруючих питань – відсіяти некомпетентних респондентів. Наприклад, перш ніж запитати, якими видами спорту займається респондент, треба дізнатися, чи займається він спортом взагалі. Якщо респондент дає негативну відповідь на запитання-фільтр, то йому марно ставити інші запитання про заняття спортом.

Контрольні питання покликані перевірити достовірність відповідей на основні питання. З їх допомогою оцінюється якість одержуваної інформації. Зазвичай в анкеті основні і контрольні запитання розташовуються так, щоб респондент не зміг вловити будь-якого зв'язку між ними. Так, якщо основним є питання: "якою мірою ви задоволені своєю роботою?", то контрольним може бути питання: "чи Хотіли б ви змінити місце роботи?".

Буферні запитання призначені для перемикання уваги респондента на новий тематичний блок анкети, а також для нейтралізації впливу попередніх питань на наступні, зняття монотонності. Наприклад, після питань про дозвілля дається таке формулювання: "Значну частину свого життя людина проводить на роботі. Прикрості і радості, успіхи і невдачі на виробництві, службі небайдужі для вас. Тому не дивно, що ми хочемо поговорити з вами про роботу".

Контактні питання дозволяють встановити доброзичливі стосунки між дослідником і респондентом, їх мета – "зламати лід" у спілкуванні сторін.

Питання-пастки спрямовані на виявлення сумлінності, щирості респондента. Їх можна розглядати як своєрідні детектори брехні. Так, респонденту задається серія запитань типу: "чи Бувають у вас думки, які хотілося б приховати?", "Чи трапляється так, що ви говорите про речі, в яких не розбираєтеся?", "Буває, що, розсердившись, ви виходите з себе?" (особистісний тест Р. Айзенка). Якщо респондент на всі питання методично відповідає "Ні", то в його щирості доводиться засумніватися.

За структурою

У відкритих питаннях респондент самостійно, у довільній формі відповідає на поставлене питання.

У закритих питаннях міститься перелік варіантів відповідей, складений дослідником, з якого опитуваний вибирає прийнятний для нього.

Розробляючи закриті питання, треба дотримуватися певних правил. Зокрема, спектр можливих варіантів відповідей повинен вичерпувати обсяг питання; шкала позитивних і негативних варіантів відповідей повинна бути збалансована, не мати зміщення ні в одну сторону. Розрізняють три різновиди закритих питань:

1) питання, які передбачають відповідь типу "так – ні";

2) альтернативні питання, що передбачають вибір однієї відповіді з переліку можливих;

3) питання-меню, дозволяють респонденту вибрати кілька відповідей.

Перевага відкритих питань полягає в тому, що відповіді на них носять нерегламентований характер. Коли неможливо передбачити всі варіанти відповідей, доцільно використовувати відкриті запитання. У відповідях на них нерідко можна виявити несподівані судження. Разом з тим відкриті питання мають свої недоліки:

1) велика ймовірність довільної інтерпретації питання респондентом, і тоді соціолог може отримати інформацію, яка "не працює" на мету і завдання дослідження;

2) існує можливість спотворення отриманої інформації під час її обробки соціологом;

3) обробка відкритих питань технічно складна і потребує багато часу;

4) на відкриті запитання відповідати складніше, ніж на закриті, а тому досить часто респонденти залишають їх без відповіді.

За формою

Прямі питання стосуються ситуації і звернені безпосередньо до респондента: "чи Знаєте ви?.."; "Що ви думаєте?.."; "Чи задоволені ви?.."; "Ваша думка з приводу?..".

У непрямих питаннях ситуація моделюється, передбачається. Ось приклад питання, сформульованого в непрямій формі: "Припустимо, що з якихось причин ви тимчасово не працюєте. Повернулися б ви на колишнє місце роботи?".

Види анкетування

Найпоширенішим є роздаткове анкетування, за якого респондент одержує анкету безпосередньо з рук соціолога. Цей вид анкетування в даний час найбільш надійний, є достатньою гарантією сумлінного заповнення анкет, забезпечує їх повне повернення.

Поштове анкетування являє собою поширення анкет поштою. Її серйозний недолік – низький відсоток повернення анкет.

При пресовому анкетуванні анкети публікуються в пресі. Недоліки даного виду анкетування схожі з вадами поштового анкетування.

Використане джерело:

Анкетирование [Электронный ресурс] //Социология. Режим доступа:http://studme.org/1584072028711/