Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
види казок.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Види казок

Концепція комплексної казкотерапії базується на п'яти видах казки: художні, дидактичні, медитативні, психотерапевтичні та психокорекційні.

Художні казки

До художніх відносяться казки, створені багатовіковою мудрістю народу і авторські історії. Власне, саме це і прийнято називати казками, міфами, притчами і т.д. У художніх казках є і дидактичний, і психокорекційні, і психотерапевтичний аспекти.

Деякий час назад фахівці сперечалися: які казки краще для розвитку особистості дитини - народні чи авторські? Одні говорили, що в авторських казках занадто багато особистісних проекцій, що приховують від читача істину, і пропонували читати тільки народні казки. Інші говорили, що народні занадто жорстокі і одноманітні. Народні казки несуть надзвичайно важливі для нас ідеї:

1. Навколишній світ - живий. У будь-який момент все може заговорити з нами. Ця ідея важлива для формування дбайливого і осмисленого відношення до того, що нас оточує.

2. Ожилі об'єкти навколишнього світу здатні діяти самостійно. Ця ідея важлива для формування почуття прийняття іншого.

3. Поділ добра і зла, перемога добра. Ця ідея важлива для підтримки бадьорості духу та розвитку прагнення до кращого.

4. Найцінніше дістається через випробування, а те, що далося даром, може швидко піти. Ця ідея важлива для формування механізму визначення мети й терпіння.

5. Навколо нас безліч помічників. Але вони приходять на допомогу лише в тому випадку, якщо ми не можемо впоратися із ситуацією самі. Ця ідея важлива для формування почуття самостійності, а також довіри навколишнього світу.

Наше життя багатогранне, тому сюжети народних казок різноманітні:

- Казки про тварин. Діти до п'яти років ідентифікують себе з тваринами, намагаються бути схожими на них. Тому казки про тварин краще всього передадуть маленьким дітям життєвий досвід;

- Побутові казки. Вони розповідають про мінливості сімейного життя, показують способи вирішення конфліктних ситуацій, формують позицію здорового глузду і здорового почуття гумору по відношенню до незгод, розповідають про маленьких сімейних хитрощі. Тому побутові казки незамінні в роботі з сім'ями.

- Страшні казки. Казки про нечисту силу. У сучасній дитячій субкультурі розрізняють також і казки - страшилки.

- Чарівні казки. Завдяки чарівним казкам в несвідоме людини надходить «концентрат» життєвої мудрості та інформації про духовний розвиток людини. Тому якщо ми хочемо передати дитині «концентрат» життєвого досвіду, напевно, ми виберемо народну казку.

Якщо ми хочемо допомогти дитині усвідомити свої внутрішні переживання, ми, напевно, виберемо авторську казку, незважаючи на велику кількість особистісних проекцій.

Народна казка: Як соловейко чоловіка розуму навчив

Один чоловік піймав соловейка і хотів його з'їсти. Але пташок каже до нього:

Ні, ти мною не наїсися, чоловіче; краще пусти мене, і я тебе навчу трьох речей, які тобі у великій пригоді стануть.

Той чоловік втішився і пообіцяв відпустити, якщо той добре скаже.

І каже соловейко:

Ніде того не їж, що не годиться. Ніде того не шкодуй, чого вже не можна повернути. Ніколи річам неподобним не вір.

Почувши це, чоловік пустив соловейка.

А соловейко хотів довідатись, чи навчився той чоловік його ради. Полетів угору і каже до нього:

О-о-о! Зле зробив, що мене пустив! Якби ти знав, який я скарб у собі маю, ніколи не пустив би мене! Бо в мене є дорога і велика перлина; якби ти її дістав, зараз би багачем зробився.

Почувши те, чоловік дуже засмутився, підскочив угору до соловейка і просив, щоб він повернувся до нього.

Тоді соловейко каже:

Тепер я пізнав, що ти дурний чоловік. Все, що я тебе вчив, пішло марно. І шкодуєш за тим, що вже не може повернутись. Неподібній речі ти повірив! Дивися, який я маленький. Де ж у мені може вміститися велика перлина?!

Та й полетів собі.

Эта сказка о разных жизненных путях и стилях отношения к жизни. Рекомендуется использовать для работы с детьми среднего и старшего школьного возраста, а также взрослыми.

Сказка помогает раскрыть личностный потенциал и способствует

самореализации.

Возможные вопросы при анализе сказки:

1. Нарисуйте самую яркую картину сказки. Что вас в ней наиболее привлекло?

2. О чем эта сказка?

3. Почему Соловейко захотел научит мужчину уму разуму?

4. Кто из героев сказки вам понравился больше всего? Почему?

5. Знакома ли вам такая ситуация?

6. Чему Соловейко научил мужчину?

7. Почему Соловейко обманул мужчину?

8. Чему мы можем научиться у этой сказки?

Технология использования сказки

Сказку можно использовать в качестве притчи- нравоучения, а также провести ее анализ, рассказывание, рисование, проигрывание значимых ситуаций в ролях.