Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya6a.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Методика визначення групи нервово-психічної стійкості

Сума інфор-мативних відповідей за шкалою нер-вово-психіч-ної стійкості

Оцінка результа-тів за 10-бальною шкалою

Група нервово-психічної стійкості (Н.П.С.)

Прогноз

5 і менше

6

10

9

1. Висока нервово-психічна стійкість

Благоприєм-ний

7-8

9-10

11-13

8

7

6

2. Добра нервово-психічна стійкість

Благоприєм-ний

14-17

18-22

23-28

5

4

3

3. Задовільна нервово-психічна стійкість

Благоприєм-ний

29-32

33 і більше

2

1

4. Незадовільна нервово-психічна стійкість

Неблагопри-ємний

Методика “Таблиці Равена” (шкала прогресивних матриць)

1. Коротка історія створення тесту і його характеристика

Тест був створений Равеном у 1936 році. В роботі з тестом з’ясувалося, що при вирішенні завдань, що входять до тесту, виступають три основні психічні процеси: увага, уява і мислення. Тому тест Равена не вважається виключно інтелектуальним тестом. При вирішенні завдань за таблицями Равена велике значення має концентрація активної уваги, її обсяг та розподіл. Зокрема, увага є тим фактором сприймання, який створює певну установку для перцептивної діяльності. За допомогою тесту Равена дослідники роблять висновки скоріше не про інтелект, а про здатність до систематизованої, планомірної, методичної інтелектуальної діяльності. Тест складається з невербальних завдань, що має важливе значення, тому що він менше враховує знання, набуті досліджуваним у зв’язку з освітою і життєвим досвідом.

Тест складається із 60 таблиць (5 серій). У кожній серії таблиць містяться завдання зростаючих труднощів. В той же час характерним є ускладнення типу завдань від серії до серії.

У серії А - використаний принцип установлення взаємозв’язку в структурі матриць. Тут завдання полягає в доповненні відсутньої частини основного зображення одним із наведених у кожній таблиці фрагментів. Виконання завдання вимагає від досліджуваного старанного аналізу структури основного зображення і виявлення цих же особливостей в одному з декількох фрагментів. Потім відбувається злиття фрагменту, його порівняння з оточенням відсутньої частини таблиці.

Серія В - побудована за принципом аналогії між парами фігур. Досліджуваний повинний знайти принцип, відповідно до якого побудована в кожному окремому випадку фігура і, виходячи з цього, підібрати відсутній фрагмент. При цьому важливо визначити вісь симетрії, відносно якої розташовані фігури в основному зразку.

Серія С - побудована за принципом прогресивних змін у фігурах матриць. Ці фігури в межах однієї матриці все більше ускладнюються, відбувається немов безперервний їх розвиток. Збагачення фігур новими елементами підкоряється чіткому принципу, знайшовши який, можна підібрати відсутню фігуру.

Серія D - побудована за принципом перегрупування фігур у матриці. Досліджуваний повинний знайти це перегрупування, яке відбувається в горизонтальному і вертикальному положеннях.

Серія Е - заснована за принципом розкладання фігур основного зображення на елементи. Відсутню фігуру можна знайти, зрозумівши принцип аналізу і синтезу фігур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]