Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya7.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
61.44 Кб
Скачать

Професійна профорієнтація і профвідбір. Лекція 7 лекція 7 основи професіографії

  1. Професійна просвіта.

  2. Основи професіографії.

  3. Методи професіографії.

Професійна просвіта

Професійна просвіта включає професійну інформацію, професійну пропаганду та професійну агітацію.

Її мета – повідомлення учням певних відомостей про професії, шляхи та умови оволодіння ними, пропаганда суспільної значимості тих професій, які в даний час є актуальними.

Вирізняють також професійне виховання, під яким розуміють виховання у школярів професійно важливих рис особистості, відповідальності, професійної етики, порядності і т.п.

Професійна інформація як перший, відносно самостійний елемент професійної просвіти профорієнтації в цілому являє собою систему організації та проведення навчально-виховної роботи, спрямованої на засвоєння учнями необхідних знань про соціально-економічні, психологічні та психофізіологічні умови вірного вибору професії. Система профорієнтаційної роботи включає наступні елементи:

  • Профінформаційний урок, завданням якого є активізація інтересу в учнів до вивчення та вибору професій, виховання у підлітків відповідального та активного ставлення до свідомого вибору професій; з’ясування та формування правильної мотивації вибору професійної діяльності; сприяє розвитку пізнавальної активності та самостійності учнів, стимулювання до самовиховання професійно самовизначення та становлення особистості.

  • Професійна зустріч – зустріч представників певної професії з учнями. Визначаються вимоги професій до психологічної сфери особистості. Бажано, щоб представник відповів на питання:

    • чим подобається професія;

    • завдяки чому вдається досягати хороших результатів;

    • чому ця робота подобається не кожній людині (недоліки);

    • чому в цій професії деякі люди не справляються з певними завданнями або справляється з ними погано.

  • Професіографічна екскурсія – вивчення особливостей та умов роботи представників тієї чи іншої професії. Вчимо учнів самостійно проводити аналіз професій в профорієнтаційних цілях.

  • Професіографічне дослідження – базується на самостійному здобутті учнями інформації про певну професію з метою створення профорієнтаційної характеристики даного виду професійної діяльності. Професія вивчається по п’яти аспектам і можна розбити учнів на 5 груп: 1-ша досліджує загальні відомості про професію; 2-га – характеристику процесу праці; 3-тя – санітарно-гігієнічні умови праці; 4-та – вимоги професії до фізичної та психологічної сфери людини; 5-та – вимоги до професійної підготовки.

Окрім викладених форм профорієнтаційної роботи існують і інші. Наприклад, диспути на тему «Яким я уявляю успішного сучасного...», «Що таке творча праця» і т.п., тематичні вечори, конкурси і т.п., перегляд та обговорення кінофільмів та TV передач на профорієнтаційні теми, підготовка рефератів, фотоальбомів, клуби майбутніх спеціалістів, гуртки, шкільні форми і т. п.

Важливу роль в організації та проведенні профінформаційної роботи з учнями відіграють навчально-методичні кабінети профорієнтації в школах. В зміст роботи кабінету входить: інформування учнів про специфіку різних професій, з’ясування та розвиток професійних інтересів, схильностей, здібностей, формування в них професійних намірів, які відповідають психофізіологічним рисам особистості та враховують потребу суспільства в даній професії; організація консультацій для учнів з питань вибору професії, працевлаштування та продовження освіти; проведення роботи з вчителями та батьками учнів (збори, лекції, зустрічі, індивідуальні консультації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]