Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya6a.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Професійна орієнтація і профвідбір. Лекція 6

ЛЕКЦІЯ 6

МЕТОДОЛОГІЯ ПРОФОРІЄНТАЦІЇ І ПРОФЕСІЙНОГО ВІДБОРУ

ПСИХОМЕТРИЧНІ МЕТОДИКИ

Під час проведення професійного психологічного відбору кандидатів до пожежної охорони психометричні методики використовуються як у груповому, так і в індивідуальному експерименті.

Визначення властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест)

Обладнання: Стандартні бланки, що становлять собою лист паперу (203 х 283), розділені на шість (розташованих по три в ряд) рівних прямокутників, секундомір, олівець.

Експериментатор подає сигнал “Почали”, а потім через кожні 5 секунд дає команду: “Перейти на інший квадрат”. По закінченні 5 секунди роботи в 6-му квадраті експериментатор подає команду: “Стоп”.

Інструкція: За сигналом експериментатора досліджувані повинні проставляти крапки в кожному квадраті бланку. Протягом 5 секунд необхідно поставити якомога більше крапок. Перехід з одного квадрату на інший здійснюється за командою експериментатора, не перериваючи роботу і лише в напрямку годинникової стрілки. Увесь час досліджувані повинні працювати в максимальному для себе темпі. Робота починається з команди: “Візьміть в праву (або ліву) руку олівець і поставте його перед першим квадратом стандартного бланка”.

Обробка результатів складається з таких етапів:

  1. Підраховування кількості крапок у кожному квадраті.

  2. Побудова графіку працездатності, для чого потрібно відкласти на осі абсцис 5-секундні проміжки часу, а на осі ординат - кількість крапок у кожному квадраті.

Аналіз результатів. Сила нервових процесів є показником працездатності нервових клітин і нервової системи в цілому. Сильна нервова система витримує більше за величиною і тривалістю навантаження, ніж слабка. Методика заснована на визначенні динаміки максимального темпу руху рук. Дослід проводиться послідовно спочатку правою, а потім лівою рукою. Отримані в результаті варіанти динаміки максимального темпу можуть бути умовно розділені на п’ять типів:

  • випуклий тип: темп зростає до максимального протягом перших 10-15 секунд роботи; в подальшому, до 25-30 секунди, він може знизитися нижче вихідного рівня (тобто того, що спостерігався в перші 5 секунд роботи). Цей тип кривої свідчить про наявність у досліджуваного сильної нервової системи;

  • рівний тип: максимальний темп утримується приблизно на одному рівні протягом усього часу роботи. Цей тип кривої характеризує нервову систему досліджуваного як нервову систему середньої сили;

  • проміжний тип: темп роботи знижується після перших 10-15 секунд. Цей тип оцінюється як проміжний між середньою і слабкою силою нервової системи - середньо-слабка нервова система;

  • увігнутий тип: початкове зниження максимального темпу змінюється потім короткотривалим зростанням темпу до вихідного рівня. Завдяки здатності до короткотривалої мобілізації такі досліджувані також належать до групи осіб із середньо-слабкою нервовою системою;

  • низхідний тип: максимальний темп знижується уже з другого 5-секундного відрізку і залишається на пониженому рівні протягом усієї роботи. Цей тип кривої свідчить про слабкість нервової системи досліджуваного.

Тест використовується, як правило, в комплексі з іншими, що вимірюють різнорівневі характеристики особистості. Особливо корисний при профорієнтації і для психологічного консультування з удосконалення індивідуального стилю діяльності. Тестування проводиться індивідуально, його тривалість не перевищує 2 хвилин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]