Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya8.doc
Скачиваний:
122
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Професійна профорієнтація і профвідбір. Лекція 8 лекція 8 Класифікація професій

  1. Класифікація професій.

  2. Професії типу «людина-людина».

  3. Професії типу «людина-техніка».

  4. Професії типу «людина-природа».

  5. Професії типу «людина-знакова система».

  6. Професії типу «людина-художній образ».

Класифікація професій

Відомо немало спроб класифікації. Так О. Ліпман поділяв професії:

  1. ті, що передбачають контакти з людьми, впливають на людей (педагог, юрист, лікар);

  1. ті, що мають відношення до неживої природи (геолог, механік);

  1. ті, для яких властиве спілкування з живою природою (біолог, агроном);

Але ця класифікація надто узагальнена.

На початку 20-тих років ХХ ст.. Струмилін запропонував класифікацію професій, основою якої була ступінь складності автоматизації зусиль працівників у процесі праці. Є 5 типів:

  • автоматична рефлекторна праця;

  • напівавтоматична звична праця (телеграфіст, друкарка);

  • шаблонна виконавча праця (токар, слюсар);

  • самостійна праця в межах завдання (педагог, конструктор, лікар);

  • вільна творча праця (вчений, художник, композитор).

У даній класифікації має місце спроба характеризувати професії за співвідношенням у них творчих і шаблонних компонентів, але вона мало придатна для профорієнтації.

Іноді використовують розподіл на професії фізичної та розумової праці. Під першими розуміють професії, що вимагають фізичної сили і різноманітних психомоторних якостей; до других відносять професії, що не вимагають цих якостей, а насамперед ставлять вимоги до розумової діяльності. Цей розподіл дуже загальний і не відображає відмінностей між професіями або їх подібності.

Існує класифікація професій за галузевою ознакою:

  • промислові;

  • сільськогосподарські;

  • транспортні;

  • торгівельні;

  • адміністративно-управлінські;

  • канцелярські;

  • медичні;

  • педагогічні;

  • юридичні;

  • військові;

  • наукові;

  • мистецькі;

  • спортивні та інші.

Але за цієї класифікації не завжди можна віднести ряд професій до одного з вказаних типів. Крім того, з одного боку, в межах кожного з вказаних типів є мало подібних між собою професій, а з іншого, деякі професії з різних груп мають подібні психологічні характеристики (лікар, педагог). Нарешті, професії наукових працівників можуть бути представлені і в медицині, і в педагогіці, і в сільському господарстві. Така класифікація зручна для керівників підприємств і навчальних закладів і малопридатна для профорієнтації. Адже одна галузь об’єднує спеціалістів різних професій. Так, у нашій промисловості працюють модельєри, слюсарі, швачки, бухгалтери, економісти, менеджери, рекламісти, програмісти, тощо. Всі вони різняться за психологічною характеристикою праці. Тому для профорієнтації мабуть найкраще користуватися класифікацією, побудованою за ознаками, які йдуть безпосередньо від людини як учасника процесу праці.

Справді, коли людини працює, її увага спрямовується на предмет праці, те, що потрібно робити з предметом – мета праці лише реалізується за допомогою тих чи інших знарядь, засобів, і, що для людини суттєво – у певних умовах.

Саме на цих чотирьох ознаках будується профорієнтаційна класифікація Є. О. Клімова, яка серед розробок заслуговує уваги. Предмет праці – це об’єкт, на який спрямована людська діяльність. Це може бути інша людина, жива і нежива природа, технічні об’єкти, символи, знаки, художній образ. Тож ,є п’ять головних типів професій: «людина-людина», «людина-природа», «людина-техніка», «людина-знакова система», «людина-художній образ».

Названі типи не можуть бути жорстко регламентовані. У будь-якій професії є елементи взаємодії людей.

Професія тракториста-машиніста відноситься до типу «людина-природа», хоч має підстави бути віднесеною до типу «людина-техніка», але ж предметом праці виступає земля.

Таким чином, характер предмета праці значною мірою визначає вимоги професії до людини. Тому згруповані таким способом професії мають багато спільного як щодо характеру діяльності, так і щодо вимог, які ставляться до працівника. В даній класифікації виділяються стрижневі професії, психологічна структура яких найбільшою мірою є типовою для всієї групи. Психологічна характеристика даних груп є психологічною характеристикою всього типу професій. Немає необхідності ознайомлювати людину з кожною професією, для орієнтації досить вивчити кілька стрижневих професій кожного типу, конкретніший вибір залежить від інтересів, відношень і установок людини.

Таким чином, використання класифікації професій у профорієнтаційній роботі допомагає ефективніше враховувати професійну спрямованість особистості при виборі при виборі чи зміні професії та перенавчанні, економніше будувати профконсультаційну роботу і профвідбір, ефективно підходити до проблеми саморегуляції і творчості людини в професійній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]