Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологія.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Іі. Психологічна оцінка змісту уроку

  1. Мирослава Юріївна професійно підійшла до підготовки і викладення уроку, адже всі методи і прийоми були підібрані і використані найефективнішим чином. Вікові особливості учнів потребують особливої підготовки і вчителька справилась з цим завданням. Викладений матеріал був конкретним, послідовним і коректним. За допомогою презентації був досягнутий високий рівень наочності.

  2. В учнів була активізована образова сторона пізнавальної діяльності, уява та абстрактне мислення, адже всі речі про які говорилося на уроці абстрактні і вчителька максимально допомогла дітям уявити про що говориться. Після уроку у дітей склалися приємні враження, багато нового було почуто.

  3. Вчитель ретельно підготувала матеріал до уроку відповідно до вікових та пізнавальних особливостей учнів 11 класу. Цей клас має середній рівень знань, тому потрібно було підготувати відповідні задачі та способи подання матеріалу, чим Мирослава Юріївна справилась.

  4. Коли на уроці мова заходила про дійсно складні речі і вчителька бачила, що інформація не доступна, то вона намагалася спростити або перевести на більш конкретні приклади з життя, підшукувала аналогії, зверталася до готових відео в інтернеті з певними наочними дослідами.

  5. На цьому уроці учні з допомогою вчителя зміцнили свої естетичні та моральні засади, адже Мирослава Юріївна стежила за порядком у класі, за порядком подання та засвоєння інформації. Вчитель намагається максимально реалізувати виховні можливості навчального матеріалу.

Ііі. Керування пізнавальною діяльністю та її прояв на уроці

1. Організація уяви:

а) на всіх етапах уроку вчитель звертала увагу учнів закликами «Увага!», визначні місця в розповіді вона виділяла зміною тону голосу, для організації їхньої уваги вона застосовувала постановку пошукових задач, використала принцип наочності для звернення до мимовільної уваги.

б) в процесі уроку в учнів була активізована як мимовільна так довільна увага. Це проявлялося у зацікавлених поглядах, запитаннях, які ставляли в ході уроку до вчителя та в активній роботі при розв’язуванні задач.

в) вчителька плавно переключала діяльність учнів з одного виду діяльності на інший. Перехід відбувався не замітним для учнів.

г) при обговореннях поставлених вчителем питань виник розподіл уваги в учнів: вони продовжувала слухати вчителя, але при цьому обговорювали можливі варіанти відповідей. Вчителька допомогла дітям зконцентрувати увагу, звернувшись до них. Це ще раз підтвердило авторитет вчителя у класі.

2. Організація сприйняття:

а) об’єктом сприйняття учнів були як мова вчителя, так і різні наочні засоби, які підготувала Мирослава Юріївна. Судячи з результатів виконаних учнями задач, матеріал засвоївся учнями досить не погано.

б) на уроці була використана презентація, яка допомогла скерувати увагу учнів на особливо важливі речі, при цьому включалася зорова пам’ять в учнів.

в) в кінці уроку вчитель зробила невелике опитування по вивченому матеріалу, результати цього опитування показали, що матеріал досить непогано сприйнявся та усвідомився.

3. Активізація пам’яті і її розвиток:

а) декілька разів в ході уроку вчитель ставила запитання до учнів з уже вивчених тем. Це робилося з тою метою, щоб донести до учнів, що все взаємопов’язано і це все потрібно систематизовувати самостійно.

б) вчитель на уроці намагалася активізувати якомога більше видів пам’яті в учнів для кращого засвоєння матеріалу: наочно –образна, словесно-логічна, емоційна, короткочасна, механічна і т.д.

в) для покращення запам’ятовування також вчитель використовувала різні прийоми: наводила приклади з життя, наводила асоціації, використовувала повторення, також вчитель скеровувала учнів на логічну обробку матеріалу.

г) при повторноному опитуванні в кінці уроку виявилося, що деякі учні добре запам’ятали деякі фрагменти уроку, оскільки вони їм асоціювалися з певними подіями.

4. Активізація розумової діяльності учнів:

а) для формування наукового поняття учитель застосовує відео записи, які містять готові експерементальні роботи з поясненнями, час від часу, вчиьтель зупиняє ролик і пояснює учням своїми словами, доступно і зрозуміло.

б) Вчитель встановлювила логічні зв’язки між поняттями, визначеннями явищ. Для того, щоб учні засвоїли нові знання, використала індуктивний метод;

в) саме з допомогою індуктивного методу учні швидше засвоюють матеріал

г) тема уроку має досить важливе практичне значення для повсякденного життя і вчитель повною мірою змогла донести це дітям.

д) для того щоб діти краще засвоїли основні поняття, вчитель протягом всього уроку намагалася повторити їх або просила когось з учнів повторити. Таким чином діти краще сприйняли важкі терміни та поняття.

е) на уроці перед виконанням розрахункових задач перед учнями було поставлено декілька якісних задач. На основі вже вивченого матеріалу та скомпонувавши її з новою інформацією діти повинні були знайти відповідь на запитання. Виникали проблеми, але при обговоренні всим колективом разом з вчителем вдавалося знайти правельне рішення.

з) загалом, при вирішені поставлених завдань кожен учень мав можливість проявити себе, свій розумовий потенціал, насправді, необхідних знань та умінь у них достатньо відповідно до їх вікових особливостей.

и) перед розв’язком задач, вчитель продемонструвала розв’язок однієї з задач на дошці, пояснила кожний пункт ходу своїх думок і запропонувала учням слідувати її прикладу.

к) в цілом урок був побудований логічно, чітко, послідовно, були мінімальні втрати часу.

л) під час уроку, звичайно, учні допускались певних помилок і в відповідях на запитання, і у розв’язанні задач, але учитель завжди давала можливість виправитись самостійно, ще раз подумавши і висловивши свою думку належним чином без помилок.

5. Як досвідчений вчитель, Мирослава Юріївна, побудувала та провела своє заняття таким чином, щоб максимально активізувати у дітей уявлення та пам’яті, репродуктивна творча уява.

6. Для збереження балансу в ході свого уроку, вчителька підлаштовувалась під учнів з середнім рівнем знань, не забуваючи і про дітей, які мають нижче середнього показника знань, вона намагалася доступно донести зміст заняття, повторювала те, що було не зрозумілим, для учнів, які мають вище середнього рівня знань вчителька пропонувала розв’язати більш складні задачі.