Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perekaz__v_pochatkovikh_klasakh.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
160 Кб
Скачать

Курсова робота Інноваційна підготовча робота до переказу в початкових класах зміст

Вступ……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОБОТИ НАД ПЕРЕКАЗОМ…..…..6

1.1. Читання як вид мовленнєвої діяльності………………………………......6

1.2. Види переказу на уроках читання в початкових класах. Творча робота на основі тексту………………………………………………………………….12

РОЗДІЛ 2. ПІДГОТОВЧА РОБОТА ТА інноваційний ПІДХІД ДО ПЕРЕКАЗУ В ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ………………………………..…..17

2.1. Переказ як засіб розвитку творчого потенціалу молодших школярів та методика його проведення………………………………………………………17

2.2. Аналіз кореляцій між якістю творчої діяльності, рівнем креативності та результатами діагностики стану робочої пам'яті учнів із написання переказу текстів різних типів………………………………………………………….….28

Висновки…………………….………………………………………………..41

Список використаної літератури………………….……………..43

Додатки………………………………………………………………………46

Вступ

Швидкі темпи розвитку і застосування інформаційних та телекомунікаційних технологій у сучасному суспільстві суттєво впливають на процес реформування освіти. Традиційно процес навчання передбачав передавання інформації від учителя учню для її оптимального засвоєння, однак на сучасному етапі існує нагальна потреба у формуванні у школярів навичок самостійного орієнтування в інформаційному полі, умінь постановки життєво важливих задач та їх самостійного розв’язання, адже мета навчальної діяльності – не просто передати школяреві суму знань, а сформувати компетентності, зокрема, – інформаційну компетентність, яка включає вміння самостійно шукати, відбирати, опрацьовувати, передавати іншим необхідну інформацію.

Зазначене вище мотивує актуальність інноваційної організації підготовки роботи учнів до переказу, впровадження її у навчально-виховний процес, починаючи з початкових класів, що потребує ретельного добору текстів, вправ і завдань для них та розроблення відповідних посібників.

В свою чергу методам навчання, від яких залежить немалий успіх роботи учителя і школи в цілому теж, присвячений не один десяток фундаментальних досліджень як в теорії педагогіки, так і в приватних методиках викладання окремих навчальних предметів. І не дивлячись на це, проблема методів навчання як в теорії навчання, так і в реальній педагогічній практиці залишається дуже актуальною і час від часу породжує гострі дискусії на сторінках педагогічної літератури. Вони пояснюються безперервними спробами теоретиків-дидактів перейти від емпіричних описів окремих груп методів до обґрунтування наукової системи методів навчання і пояснення їх сутності на основі розкриття природи методів навчання і розробки основ їх класифікації.

Як відомо, розвиток мовлення школярів все ще залишається слабкою ланкою в роботі словесників. Такий стан пояснюється передусім браком часу для практичної роботи, недостатньою кількістю в підручниках завдань і вправ, спрямованих на формування мовленнєвих умінь, зокрема вмінь відтворювати докладні, стислі і вибіркові тексти різних типів і стилів мовлення.

Цій проблемі приділено належну увагу в працях відомих лінгвістів, методистів (О. Біляєв, Т. Донченко, В. Мельничайко, М. Плющ, М. Стельмахович, М. Пентилюк, Л. Мацько, М. Вашуленко, Л. Скуратівський, Г.Шелехова, В.Ужченко), які у своїх працях звертають увагу на форми і прийоми роботи над текстом.

Проблемі реалізації завдань розвитку мовлення в школі присвячено ряд монографічних досліджень та методичних посібників (І.Гальперін, Г. Коляденко, М. Сенкевич, Т. Ладиженська та інші).

Однак в сучасній методиці відсутня чітка система вправ і завдань по формуванню вмінь відтворювати докладно, стисло і вибірково тексти різних типів і стилів мовлення.

Об'єктом дослідження є процес організації роботи над переказом.

Предмет дослідження – виявлення системи формування навичок роботи над переказом.

Мета дослідження – проаналізувати інноваційний підхід підготовчої роботи до переказу в початкових класах.

Гіпотеза – передбачаємо, що використання усних і письмових вправ мовленнєвого характеру приведе до підвищення рівня формування умінь роботи над переказом.

Для досягнення поставленої мети і гіпотези слід вирішити наступні завдання дослідження:

1. Проаналізувати читання як вид мовленнєвої діяльності;

2. Проаналізувати види переказів та їх організацію;

3. Розглянути систему методів і прийомів навчання написання переказів;

4. Проаналізувати кореляцію між якістю творчої діяльності, рівнем креативності та результатами діагностики стану робочої пам'яті учнів із написання переказу текстів різних типів.

Наукова новизна роботи: досліджено характер взаємозв’язку процесу розвитку мовлення учнів та навчання дітей усного переказу, визначено ефективність його використання на уроках читання.

Практичне значення дослідження визначається значущістю мовленнєвого розвитку молодших школярів та необхідністю його удосконалення у процесі навчальної діяльності, а саме під час навчання переказу. Матеріали дослідження можуть бути використані вчителями початкових класів для активізації мовленнєвої діяльності учнів при формуванні навичок переказу в початкових класах.

Методи дослідження – теоретичні: вивчення, аналіз та узагальнення бібліографічних джерел (законодавчих та нормативних документів, історико-педагогічної, лінгвістичної, психолого-педагогічної та методичної літератури) щодо розвитку мовлення молодших школярів; емпіричні: цілеспрямоване спостереження за мовленням молодших школярів, бесіди, аналіз навчально-методичної документації, програм, педагогічний експеримент; статистичні: кількісний та якісний аналіз експериментальних даних.

Структура роботи. Курсова робота складається з вступу, основної частини, що містить два розділи, переліку використаної літератури, висновків та додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]