Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліщ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
356.35 Кб
Скачать

16. Вплив антропічних факторів на тваринний світ.

Різносторонній характер дії людини на біосферу. Розвиток транспорту і розселення тварин. Лісове, рибне і мисливське господарства, їх вплив на угруповання тварин. Екологічні основи раціонального господарювання для збереження і відтворення продуктивності угруповань. Сільське господарство і охорона здоров’я. Боротьба із шкідниками, її результати і можливості використовувати біологічні методи боротьби. Агроценози. Екологія домашніх тварин. Підвищення продуктивності тваринництва. Тварини-синантропи, їх роль у житті людини. Роль екології в направленому формуванні стійких і продуктивних угруповань культурних ландшафтів.

Антропогенні факторивиникають внаслідок господарської діяльності людини. До них належать викиди промислових підприємств, транспорту, шкідливі відходи сільського та комунального господарства тощо. Вони впливають на життя організмів прямо або опосередковано, шляхом зміни середовища існування. Значення антропогенних факторів як загрози для живого світу та в цілому для біосфери швидко зростає і в сучасних умовах є нерідко домінуючим. Фактори інколи поділяють на середовищетвірні (або фактори взагалі) та екологічні фактори, що певною мірою впливають на організм. (наприклад, вода у водному середовищі (океані, морі, річці) є середовищетвірним фактором, а в наземно-повітряному — важливим екологічним фактором є повітря і ґрунт).

17. Що таке екосистема, та які її види

Екосистема (екологічна система) - сукупність спільно мешкаючих організмів і умов їх існування, що знаходяться в закономірній залежності і створюють систему взаємообумовлених біотичних і абіотичних явищ і процесів.

  1. Поняття «екосистема» введено в 1935 г А. Тенслі. Це головне поняття в екології та елементарна одиниця в біосфері Землі. Екосистема поєднує в собі живих істот і неживі об’єкти природи. Вони обов’язково співіснують на одній ділянці, і їхнє існування взаимозависимо, взаємопов’язане і визначено цією місцевістю. Всередині неї спостерігається круговорот речовин, циркуляція енергії, отриманої рослинами від сонця, відносини в ній є і підкоряються законам природи. Кожна система зберігає стійкість у часі. Ця сукупність живих і не живих частин, стійкість і круговорот речовин є головними ознаками екосистем.

  2. Візьміть будь-яку екосистему: ліс, поле, водойма. У всіх них присутні продуценти — рослини, які продукують з використанням сонячної енергії поживні речовини, консументи — організми харчуються рослинами та іншими живими організмами. Також у будь-якій системі є детритофаги (організми, що споживають падаль) і редуценти — гриби і бактерії, остаточно руйнують і розкладають відмерлі залишки. Таким чином, учасники природного співтовариства забезпечують чіткий круговорот речовин, перебуваючи в ланцюзі харчування.

  3. Розміри екосистем не задаються ніякими географічними параметрами. І в цьому їх головна відмінність від біогеоценозів. Так, наприклад, в екосистемі лісу може бути інше стійке співтовариство на території струмка. Тобто її розміри також варіабельні: від краплі ставкової води, до океану і біосфери. У цьому екологічному понятті акцент робиться на сформовані ланцюга живлення і круговорот речовин і енергії, видове різноманіття, а не на розмір.

  4. Розглядаючи екосистему, звертають увагу на її склад (кількість видів, розмір популяцій, їх співвідношення і життєві форми), на розподіл видів і інших компонентів у просторі і взаємини між ними.