Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліщ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
356.35 Кб
Скачать

30. Охарактеризуйте розвиток поняття «екологічна ніша»

Сукупність усіх факторів (умов) і ресурсів середовища, в межах якої може існувати вид у природі, називається екологічною нішею. Термін ввів Д.Гріннел у 1917р., його співвітчизник Ч. Ельтон дав нове визначення цього поняття.Екологічна ніша - це не лише певні умови середовища, а й спосіб життя і добування їжі. Наприкінці 50-х років Хатчинсон розвинув концепцію екологічної ніші і запропонував розглядати її якn-вимірний простір екологічних факторів. За Ю. Одумом, екологічна ніша - це не тільки фізичний простір, який займає певний вид організмів, але і його функціональна роль в угрупованні, тобто його трофічне положення, і його місце відносно градієнтів абіотичних факторів середовища (температури, тиску, вологості). Вчений висловив думку, якщо поняття "місце існування" означає "адресу", де живе організм, то термін "екологічна ніша" - роль ("професію"), яку організм відіграє в екологічній системі. Екологічна ніша виду - це його місце перебування (біотоп) виду + вимоги виду до навколишнього середовища (температурні, водні, трофічні та ін.). Для характеристики екологічної ніші використовують два основні параметри: ширину ніші та перекриття ніші з сусідніми. На розміри й динаміку екологічної ніші впливають спеціалізація виду за використанням простору, харчуванням, періодом активності тощо. В широкому розумінні поняття екологічної ніші включає (Дідух Я.П., 2000):

1) фізичний простір;

2) простір екологічних факторів;

3) морфоструктурні (анатомо-морфологічні, морфологічні), фізіологічні (біохімічні), поведінкові (етологічні) адаптації.

Екологічна ніша- фізичний простір з властивими йому екологічними умовами, що визначають існування будь-якого організму, місце виду в природі, що включає не лише становище його в просторі, а й функціональну роль у біоценозі й ставленні до абіотичних факторів середовища. Вона характеризує ступінь біологічної спеціалізації цього виду. Екологічні ніші - результат процесу еволюції, під час якої кожен вид пристосувався (спеціалізувався) до своєї ніші в результаті чого не простежується кормова конкуренція, хоча два види деколи живуть на одній території й мають однакові кормові потреби. Екологічна ніша зводить до мінімуму конкуренцію з іншими видами. Наприклад, ліс включає екологічні ніші багатьох видів тварин.

Морфологічний тип пристосування тварин до основних факторів місцеперебування, біологічних ритмів й певного способу життя називають життєвою формою організму (біоморфою). Біоморфи визначають пристосованість організмів до комплексу факторів та умов навколишнього середовища. Вони характеризуютьсягабітусом - своєрідним зовнішнім виглядом, що сформувався в процесі онтогенезу й факторів середовища (особливо грунтовокліматичних).

31. Які є класифікації життєвих форм птахів та дайте їх характеристику

Птахів поділяють за місцем перебуванням й характером переміщення при добуванні їжі на такі типи (Чернова Н.М. та ін., 1986):

1) деревної рослинності; 2) відкритих просторів суходолу; 3) боліт і обмілин; 4) водного простору.

Серед кожної цієї групи виділяють специфічні форми:

  1. ті, що добувають їжу при допомозі лазання (горобині, дятлові, зозулі, голуби, папуги);

  2. ті, що добувають їжу в польоті (сови, дрімлюги - в лісах, сивкові, довгокрилі - на відкритих просторах, трубконосі - над водою);

  3. ті, що годують себе, переміщуючись по землі (лісові - більшість курячих, казуари, ківі, га відкритих просторах - страуси ему і нанду, дрофи, журавлинні, на водно-болотяних угіддях - фламінго, деякі горобинні, голенасті);

  4. ті, що добувають їжу за допомогою плавання і пірнання (веслоногі, гусячі, трубконосі, пінгвіни).

І. Делегат (2005) виділяє 5 екологічних груп птахів, які відрізняються способом життя, зовнішньою і внутрішньою будовою:

  1. водоплавні;

  2. болотяно-лучні;

  3. мешканці відкритих місць, або степово-пустельні;

  4. лісові, або чагарниково-лісові;

  5. хижі.