Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
94.79 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3. Прапорці та перемикачі в visual basic .Net. Використання прапорців

Прапорець (елемент управління CheckBox) використовується для відображення на формі значень Істина/Брехня і Так/Ні. Подвійне клацання на елементіCheckBoxв наборі інструментів помістить новий прапорець прямо на форму, можна також перетягнути прапорець з набору інструментів на форму. Коли користувач клацає мишею на елементіCheckBox, прапорець змінює положення з вибраного на невибраний. Елемент управлінняCheckBoxможе відображати текст, зображення або обидва типи вмісту.

Елемент управління CheckBoxскладається з надпису і поля, в якому користувач може зробити вибір. Коли користувач клацає на полі, в ньому відображається знак відмітки. Якщо клацнути на полі ще раз, цей знак буде видалено. Стан прапорця можна отримати за допомогою властивостіCheckBox.Checked. Якщо поле відображає відмітку, ця властивість повертаєTrue. Якщо знак відмітки не відображається, властивість повертаєFalse.

Властивості елементу управління checkbox

Елемент управління CheckBoxмає дві важливі властивості:CheckedіCheckState. ВластивістьCheckedповертаєtrue абоfalse. ВластивістьCheckStateповертає:

Checked

Елемент управління CheckBoxвідображає галочку.

Елемент управління вдавлений.

Unchecked

Об’єкт CheckBoxє порожнім.

Елемент управління випуклий.

Indeterminate

CheckBoxвідображає галочку і затінений.

Елемент управління плоский.

Використовуйте властивість Checkedдля повернення чи задання для елемента управлінняCheckBoxз двома станами, а властивістьCheckStateвикористовуйте для повернення чи задання елемента управлінняCheckBoxз трьома станами.

Обробка події сlickдля елементаcheckbox

Якщо клацнути елемент управління Windows Forms CheckBox, відбувається подіяClick. У додатку можна задати виконання певної дії залежно від стану прапорця.

Наведемо приклад, коли у обробнику події Clickза допомогою властивостіCheckedвизначається стан елементу управління і відображається стан прапорця:

Private Sub CheckBox1_Click(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles CheckBox1.Click

If CheckBox1.Checked = True Then

CheckBox1.Text = "Вибрано"

Else

CheckBox1.Text = "Не вибрано"

End If

End Sub

Використання перемикачів

Елементи управління «прапорець» і «перемикач» схожі в тому, що кожен використовується для вказівки варіанту, вибраного користувачем. Їх відмінність полягає в тому, що в групі перемикачів можна вибрати тільки один елемент. У групі прапорців можна вибрати будь-яку кількість елементів.

Робота з перемикачами

Прапорець CheckBoxідеально підходить для відображення логічних значень і виборуТак/ні. Проте, прапорці працюють незалежно один від одного, і якщо на формі є п’ять прапорців, кожен з них може бути в положенніТакчині.

У разі, коли необхідно зробити вибір із понад двох варіантів, використовуються перемикачі (елемент управління RadioButton). Для контейнера, на якому вони розташовані, перемикачі працюють за методом взаємного виключення: на одному контейнері може бути вибраний тільки один перемикач, і вибір один з варіантів автоматично відміняє вибір іншого на тому ж контейнері. За допомогою перемикача користувач може вибрати тільки один варіант із запропонованих на контейнері.

Щоб зробити перемикачі, що діють незалежно один від одного, потрібно створити другий набір перемикачів, наприклад додати ще одну панель за допомогою PanelабоGroupBoxі розмістити другий набір перемикачів на ній. Ці два набори перемикачів працюватимуть незалежно, але усередині кожного з них дотримуватиметься принцип взаємного виключення.

Перемикачі можна розміщувати одразу на формі. Форма — це контейнер, тому всі перемикачі, розташовані на формі, працюють за методом взаємного виключення. Якби у такому разі ви захотіли створити другий набір перемикачів, то їх потрібно розташувати на іншому контейнері.

Як правило, перемикачі краще розташовувати на панелі GroupBox, а не на формі, оскільки в елементі управлінняGroupBoxє рамка і заголовок, і так набір перемикачів набагато легше переміщувати на формі під час розробки інтерфейсу.

Як і у випадку з елементом управління CheckBox, можна отримати інформацію про статус елементу управлінняRadioButtonз властивостіRadioButton.Checked.

За допомогою властивості Appearanceможна задати зовнішній вигляд перемикача — він може відображатися у вигляді кнопки чи стандартного перемикача.