Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кш 7.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
69.17 Кб
Скачать

1)))))))1. 1. Поняттяміфу і міфології та їх значення в житті людини

Міф- найбільш древня система цінностей. Вважається, що в ціломукультурарухається від міфу до логосу, тобто від вигадки й умовності дознання, до закону. У цьому плані в сучасній культурі міф грає архаїчну роль, а його цінності і ідеали маютьрудиментарнізначення.Розвитокнаукиі цивілізації часто знецінює міф, показує неадекватність регулятивних функцій і цінностей міфу, сутності сучасної соціокультурної дійсності. Однак, це не означає, що міф вичерпав себе. Міфу сучасній культурі створює засоби і способи символічногомислення, він здатний цінності сучасної культури інтерпретувати через ідею "героїчного", що, скажімо недоступне науці. У цінностях міфу чуттєве і раціональне дані сінкретно, разом, що малодоступне іншим засобам культури XX століття. Фантазія і вигадка дозволяють легко долати несумісність смислів і змісту, тому в міфі все умовно і символічно.

У цих умовах вибірі орієнтація особистості розкріпачується і, отже, використовуючи умовність, вона може досягати високої гнучкості, що, наприклад, майже недоступнерелігії. Міф, олюднюючи і персоніфікуючи явища навколишнього світу, зводить їх до людським уявленням. На цьому грунті стає можливою конкретно-чуттєва орієнтація людини, а це один знайпростішихспособів упорядкування його діяльності. У ранніх і примітивнихкультурахтакого способу належала провідна роль, наприклад, у язичництві2 . Але в розвинених культурах подібні явища мають скоріше характеррецидиву або ємеханізмомреалізації того чи іншого архетипу, особливо в масовій культурі або масовій поведінці.

Міфологіячасто використовується в XX столітті як підсилювач цінностей, передусім за рахунок їх гіпертрофована та фетишизації. Міф дозволяє загострювати той чи інший аспект цінності, гіперболізувати її, а, отже, підкреслювати і навіть випинати.

Міфологічнийсвітогляд- початковий типсвітогляду, який можна назвати предміровоззреніем. Міфологіявиникла на тій стадії суспільного розвитку, коли людство намагалося дати відповіді на такі питання, як походження і пристрій всесвіту в цілому. Значну частину міфології становлять космологічніміфи.

Велика увагав міфах приділяється народження, смерті, випробувань. Особливе місце займає видобуток вогню, винайдення ремесел,одомашнення тварин. Міф - це не первинна форма знань, а вид світогляду, образне уявлення про природу іколективногожиття. У міфах об'єдналися зачатки знань, релігійних вірувань.

Для первісноїсвідомості мислиме повинне співпадати з пережитим, дійсне з тим, хто діє. Генетичний принцип - зводиться до з'ясування хто кого породив.Міфипобудовані на встановленні гармонії між світом і людиною.

Поряд з міфологієюіснує ірелігія. Але чим відрізняєтьсяміфологічний світоглядвід релігійного? Втілені в міфах уявлення тісно переплітаються з обрядами.

Європейським народам аж до XVI-XVII ст. були відомі лише знамениті і понині грецькі і римські міфи, пізніше їм стало відомо про арабські, індіанські, германські, слов'янські, індійські сказанняі їх героїв. З часом спочатку ученим, а потім і більш широкій публіці виявилися доступні міфи народів Австралії, Океанії, Африки. З'ясувалося, що в основі священних книг християн, мусульман, буддистів також лежать різні, переробленіміфологічніперекази. Що дивно: виявилося, що на певній стадії історичного розвитку більш-менш розвиненаміфологіяіснувала практично у всіх відомих науці народів, що деякі сюжети і оповідання в тій або іншій мірі повторюються в міфологічних циклах різних народів3 .

Сьогодні більшість учених схиляються до тієї думки, що секрет походження міфу слід шукати в тому, що міфологічнесвідомістьстало найдавнішою формоюрозумінняі осмислення світу, розуміння природи, суспільства і людини4 . Міф виник з потреби древніх людей в усвідомленні оточуючої його природної і соціальної стихії, сутності людини.