Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6-Методичка норм викид.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Словник основних термінів

Забруднююча (атмосферне повітря) речовина - яка-небудь речовина хімічного або біологічного походження, яке присутнє або поступає в атмосферне повітря і може прямо або побічно впливати на навколишнє природне середовище і здоров'я людини.

Викид (емісія) - надходження забруднюючої речовини в атмосферне повітря від джерела викиду.

Потужність викиду забруднюючої речовини - кількість забруднюючої речовини, яка поступає в атмосферне повітря за одиницю часу.

Джерело викиду (забруднюючої речовини) - об'єкт, підприємство, цех, агрегат, устаткування і ін., від якого поступає і розповсюджується в атмосферному повітрі забруднююча речовина.

Стаціонарне джерело викиду забруднюючої речовини - джерело викиду, який зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Пересувне джерело викиду забруднюючої речовини - джерело викиду, який змінює протягом певного часу свої просторові координати.

Виробничий контроль (в області охорони атмосферного повітря) - контроль за виконанням вимог законодавства про охорону атмосферного повітря, яке здійснюється підприємствами, установами, організаціями в процесі їх господарської діяльності.

Організований викид - промисловий викид, який поступає в атмосферне повітря через спеціальні споруджені газопроводи, труби, повітроводи.

Неорганізований викид - промисловий викид, який поступає в атмосферне повітря у вигляді неспрямованих потоків газопилової суміші в результаті порушення герметичності устаткування або незадовільної роботи устаткування по відсмоктуванню газопилової суміші в місцях перевантаження, вивантаження або зберігання продукту.

Тимчасово узгоджений викид - гранична кількість забруднюючих речовин, встановлена для підприємства на відповідний термін до досягнення ГДВ з урахуванням впровадження повітряно-охоронних заходів і на рівні викидів підприємств, аналогічних по потужності і технологічним процесам.

Залповий викид - (менше 20 мін) викид забруднюючих речовин, пов'язаний з певними технологічними операціями (завантаженням, вивантаженням, скиданням надлишкового тиску і ін.).

Санітарно-захисна зона - спеціально організована територія, яка встановлюється від джерела шкідливості (зокрема від джерела забруднення атмосфери) до межі житлової забудови ділянок оздоровчих установ, місць відпочинку, садівничих товариств і інших прирівняних до них об'єктів.

Гранично допустима концентрація забруднюючої речовини в атмосферному повітрі (ГДК) - віднесена до певного часу максимальна концентрація забруднюючої речовини в атмосферному повітрі, яка при періодичному впливі або постійному впливі на людину і навколишнє природне середовище не надає на них шкідливої дії протягом всього життя людини, включаючи віддалені наслідки.

Перелік посилань|заслань|

  1. Порядок|лад| розробки і затвердження нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Затверджений наказом|наказ-інструкцією| Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 18.07.96г. №75.

  2. Інструкція по оформленню і вмісту|вмісту| проекту нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне| повітря від стаціонарних джерел. Затверджена наказом|наказ-інструкцією| Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 18.07.96г. № 76.

  3. ГОСТ 17.2.3.02-78. Охрана природы. Атмосфера. Привила установление допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями. М.: Изд.стандартов, 1979. -14 с. Группа Т58

  4. Рекомендации по делению предприятий на категории опасности в зависимости от массы и видового состава загрязняющих веществ, которые выбрасываются в атмосферу. Новосибирск. 17.12.87. Госкомгидромет.

  5. ОНД-86. Госкомгидромет. Методика расчета концентраций в атмосферном воздухе вредных веществ, которые содержатся в выбросах предприятий. -Л.: Гидрометеоиздат, 1987. -92 с.

  6. ОНД-90. Госкомгидромет. Руководство по контролю источников загрязнения атмосферы. Санкт-Петербург, 1992.

  7. РД 52.04.52-85 “Методичних указаний. Регуляция выбросов при неблагоприятных метеорологических условиях”. Новосибирск, 1986. -183 с.

  8. Сборник методик по расчету выбросов в атмосферу загрязняющих веществ разными производствами. -Л.: Гидрометеоиздат, 1986. -183 с.

  9. Сборник методик по определению концентраций загрязняющих веществ в промышленных выбросах. -Л.: Гидрометеоиздат, 1987. - 236 с.

  10. Предельно допустимые концентрации (ПДК) и ориентированные безопасные уровни воздействия загрязняющих веществ (ОБУВ) в атмосферном воздухе населенных мест. -Донецк: УКРНЕК, 1998. - 138 с.