Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 сессия / Философия / Філософія.Підручник. (2).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
721.41 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ім. М.Туган-Барановського

Нікітін Л.М.

«ФІЛОСОФІЯ»

Електронний підручник

Донецьк - 2006

Навчальний посібник

Укладач Нікітін Леонід Микитович, докт. філос.наук, проф., академік Міжнародної академії наук екологіі і безпеки життєдіяльності, переклад на українську мову , доц., канд. філос.наук Пасько Зої Олександрівни.

Електронний посібник з курсу

ФІЛОСОФІЯ”

(для студентів усіх форм навчання)

ВСТУП

Курс філософії покликаний увести студентів у сферу формування, функціонування й розвитку духовного виробництва, що продукує знання 3 основних проблемах буття, мислення й пізнання.

Важливе місце в цьому курсі займає історія становлення філософської думки, у тому числі й в Україні, від античності до наших днів.

Виступаючи теоретичною основою світогляду, філософія відкриває студентам перевірені багатовіковою практикою духовні орієнтири для глибокого осмислення реальності. Вона дозволяє освоїти теоретичну й методологічну інтелектуальну спадщину й неоціненний, найбагатший категоріальний апарат, необхідний для успішної теоретичної й практичної діяльності. Розглядаючи людину як вищу цінність, філософія покликана також бути саморефлексією в усвідомленні людиною змісту й цілей свого життя, доль людської цивілізації.

Курс філософії передбачає зв'язок з гуманітарними дисциплінами, що вивчаються у університеті, а також використання знань, здобутих при вивченні історії України й історії української та світової культури.

Для активізації навчального процесу студентам рекомендується брати участь у написанні рефератів з філософської тематики, готовити доповіді й фіксовані виступи до семінарських занять.

Студент повинен усвідомити сутність філософського розуміння світу, роль філософії в системі світогляду, її співвідношення з іншими типами освоєння людського буття.

Основними завданнями курсу є:

  • прищеплювання студентам глибоких знань про основні принципи, категорії і закономірності розвитку філософського знання, про досягнутий рівень їхнього сучасного стану;

  • підвести студентів до розуміння того, що філософія, будучи саморефлексією в усвідомленні людиною змісту й цілей життя та доль людської цивілізації, є важливим етико-гуманістичним фактором у розумінні людини, як вищої цінності;

  • навчити студента логічно, обґрунтовано викладати свої думки з онтологічних, гносеологічних (епістемологічних), методологічних і соціальних проблем буття;

  • ознайомити студентів із системою форм і методів наукового пізнання.

У результаті вивчення курсу філософії студент повинен знати:

  • коротку історію розвитку світової філософської думки і філософської думки в Україні;

  • предмет, структуру, мету й завдання філософії, як типу світогляду;

  • специфіку національно-регіональних особливостей філософської думки України;

  • онтологічні, гносеологічні методологічні й соціальні проблеми філософського знання;

  • основні функції філософії і її роль у соціумі.

Опираючись на теоретичні знання про формування, функціонування й розвиток філософського, знання студент повинен опанувати наступні основні вміння й навички в ході вивчення даного курсу:

  • уміти працювати з основною, додатковою й спеціальною

інформацією, пов'язаною з функціонуванням філософського знання;

  • уміти підготувати доповідь (реферат) з філософської

проблематики;

  • уміти використати філософські знання за

профілм своєї спеціальності;

  • уміти грамотно, зі знанням справи знаходити й використати в

практичної діяльності (навчанні) теоретичну й методичну інформацію в галузі філософії.

* *

*

Відповідно до ідей Болоньского процесу курс філософії розділений на три залікових модулі: Модуль І. Історико-філософський вступ; Модуль II. Загальнотеоретична філософія; Модуль III. Соціальна філософія.

Організація навчального процесу при вивченні філософії передбачає після вивчення кожного модуля контрольну роботу.

Кожний модуль містить теоретичну й практичну частини. Теоретична частина містить у собі постановку завдань, які необхідно вирішити при розгляді тої або іншої теми курсу, і опорний конспект лекцій.

Практична частина містить у собі контрольні завдання у вигляді тестів і проблемно-пошукові завдання, що вимагають аналітичного підходу до їхнього аналізу. Наприкінці кожного модуля є доказова-пошукова частина, що містить відповіді на тести контрольного завдання.

Завершує підручник короткий словник основних термінів, що найчастіше зустрічаються в курсі філософії.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА:

Модуль І. Історико-філософський вступ