Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пересыпкина_курсовая.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
343.53 Кб
Скачать

Розділ 3 пропозиції щодо вдосконалення фінансового регулювання на підприємстві

Фінансове регулювання займає важлива місце у організації підприємницької діяльності. У нашій країні розвитку підприємницької діяльності ще не надається належної уваги. На сьогодні фактично ще не розроблена чітка концепція і всебічно не обґрунтована програма розвитку даної форми господарювання. Недосконалою є система фінансування та матеріально-технічного забезпечення становлення і розвитку підприємництва. Багато в чому невідпрацьованими залишаються правові й організаційні питання діяльності підприємницьких структур.

У свою чергу, підприємництво має потребу в державі, оскільки йому необхідне законодавство, що регламентує правила економічної діяльності, її безпеки, захисту і стабільності, а також функціонування монетарної системи, стабільної економічної і соціальної інфраструктури.

Підприємництво покладається на конституційний захист і державну підтримку підприємництва як основного інституту суспільства, що забезпечує одержання прибутку, зайнятість населення і підвищення його життєвого рівня.

Державне регулювання економічного життя, підприємницької діяльності здійснюється за допомогою певних інструментів (методів) впливу на економічне життя суспільства в цілому і на підприємницьку діяльність зокрема. До таких інструментів можна віднести:

  • прийняття певних правових актів, спрямованих на практичну реалізацію можливостей державного регулювання за окремими напрямами;

  • організацію діяльності правових структур (суди, прокуратура та ін.). що забезпечують дотримання на практиці всіх положень чинних правових актів;

  • використання економічних і адміністративних важелів (інструментів): податкова система, амортизаційна політика, державне кредитування, державні субсидії, стандартизація, сертифікація продукції, ліцензування окремих видів підприємницької діяльності, державне регулювання цін, порядок реєстрації підприємницьких структур (полегшення процедури реєстрації для певного виду суб'єктів підприємницької діяльності), оголошення підприємців банкрутами (очищення економічного простору від неконкурентоспроможних підприємців), штрафи та інші санкції, що застосовуються як засоби економічного впливу на юридичних і фізичних осіб з метою досягнення цілей державного регулювання. [16, с. 288]

Органи державного управління будують свої відносини з підприємцями, використовуючи податкову та фінансово-кредитну політику (включаючи встановлення ставок податків і процентів по державних кредитах, податкових пільг, цін і правил ціноутворення, цільових дотацій, валютного курсу, розмірів економічних санкцій); державне майно і систему резервів, ліцензії, концесії, лізинг, соціальні, екологічні та інші норми і нормативи; науково-технічні, економічні та соціальні республіканські регіональні програми; договори на виконання робіт і поставок для державних потреб.

Аналіз фінансового стану ТОВ «Акцент ЛТД» показав, що підприємство є рентабельним, але володіє відносною фінансовою стійкістю та має неліквідний баланс. Тому для підприємства з метою стабілізації та підвищення ефективності його роботи велике значення має розробка фінансової стратегії, яка націлена на поліпшення його фінансового стану.

В умовах ринкової економіки, самостійності підприємств, їхньої відповідальності за результати діяльності виникає об’єктивна необхідність визначення тенденцій розвитку фінансового стану і перспективних фінансових можливостей. На вирішення таких питань спрямована фінансова стратегія підприємства. Тому, вважаємо за необхідне на досліджуваному підприємстві розробити фінансову стратегію. Фінансова стратегія – це галузь фінансового планування. Як складова частина загальної стратегії економічного розвитку, вона повинна узгоджуватися з цілями і напрямками останньої. У свою чергу, фінансова стратегія впливає на загальну економічну стратегію підприємства. Зміна ситуації на макрорівні і на фінансовому ринку викликає коректування як фінансової, так і загальної стратегії розвитку підприємства.

Фінансова стратегія включає методи і практику формування фінансових ресурсів, їхнє планування і забезпечення фінансової стійкості підприємства при ринкових умовах ведення господарства. Фінансова стратегія охоплює усі форми фінансової діяльності підприємства: оптимізацію основних і оборотних коштів, формування і розподіл прибутку, грошові розрахунки, інвестиційну політику. [16, с.311]

Фінансова стратегія підприємства згідно зі стратегічною метою забезпечує:

  • формування й ефективне використання фінансових ресурсів;

  • виявлення найбільш ефективних напрямків інвестування і зосередження фінансових ресурсів на цих напрямках;

  • відповідність фінансових дій економічному станові і матеріальним можливостям підприємства;

  • визначення головної погрози з боку конкурентів, правильний вибір напрямків фінансових дій і маневрування для досягнення вирішальної переваги над конкурентами.

Завданнями фінансової стратегії є:

  • визначення способів проведення успішної фінансової стратегії і використання фінансових можливостей;

  • визначення перспективних фінансових взаємин із суб'єктами ведення господарства, бюджетом, банками й іншими фінансовими інститутами;

  • фінансове забезпечення операційної й інвестиційної діяльності;

  • вивчення економічних і фінансових можливостей ймовірних конкурентів, розробка і здійснення заходів, щодо забезпечення фінансової стійкості;

  • розробка способів виходу з кризового стану і методів управління в умовах кризового стану підприємств.

На підставі фінансової стратегії визначається фінансова політика підприємства за основними напрямками фінансової діяльності: податкова, цінова, амортизаційна, інвестиційна.

Для складання фінансового плану на 2014 рік у першу чергу зробимо планування прибутку і рентабельності підприємства, тому що за даними показникам можна судити про результати виробничо-комерційної діяльності підприємства, вони є базисними для розрахунку інших характеристик. Планування прибутку і рентабельності включає наступні етапи:

  1. розрахунок базових показників за попередній рік;

  2. визначення цілей господарської діяльності на плановий період;

  3. розрахунок планового прибутку і рентабельності.

У якості базових приймаються звітні показники за попередній плановому періоду рік, скоректовані з урахуванням умов, що діють до початку планового періоду.

Основні показники, що будуть надалі використані для розрахунку планових показників, приведені в таблиці 3.1. Джерела інформації – річний баланс і звіт про фінансові результати.

Таблиця 3.1

Базові показники для розрахунку планованого прибутку і рентабельності

Показник

2013р.

1

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) , тис.грн.

2

67099

Собівартість реалізованої продукції, тис.грн.

61591,2

Прибуток від операційної діяльності, тис.грн.

2508

Структура собівартості продукції, %:

  • матеріальні витрати

  • заробітна плата з нарахуваннями

  • амортизаційні відрахування

100

67,4

20,9

11,7

Вартість активів підприємства на кінець року, тис.грн.

У тому числі:

  • немобільні активи

  • мобільні активи

63550

48562

14988

Рентабельність активів, %

3,9

На другому етапі визначаються альтернативні варіанти господарювання в 2014 р. Цілі чітко формулюються і погодяться з потребами ринку і ресурсних обмежень і надалі групуються у фактори. Вибір останніх обумовлюється безпосереднім впливом на прибуток і рентабельність. Такими укрупненими факторами можуть бути:

  • зміна собівартості порівнянної продукції;

  • ріст виручки від реалізації продукції;

  • випуск нової непорівнянної продукції;

  • зміна цін на продукцію підприємства;

  • зміна вартості активів підприємства.

Перераховані фактори при необхідності можуть доповнюватися чи деталізуватися.

Цільові настанови підприємства на планований період (2014р.) приведені в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

Цільові настанови підприємства на планований період (2014 р.)

Показник

Приріст (+) чи скорочення(-) в 2014р. у порівнянні з базовим роком, %

Ріст виробничої програми

+10,0

Собівартість продукції

+8,0

Вартість необоротних активів

+5,0

Прискорення оборотності оборотних коштів

+2,0

Перед тим, як зробити розрахунок планованого прибутку і рентабельності варто розрахувати потребу підприємства в оборотних коштах.

Норматив оборотних коштів у 2013 р. складає 14988 тис. грн., у тому числі виробничий (сировина, основні матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, тара, незавершене виробництво і готова продукція), тобто норматив по статтях, розмір яких залежить від обсягу витрат на виробництво) складає 12670 тис. грн., невиробничий (МШП, запасні частини для ремонту устаткування, витрати майбутніх періодів) – тобто норматив по статтях, розмір яких прямо не залежить від змін витрат на виробництво продукції складає 2318 тис. грн.

Ріст виробничої програми на планований 2014 р. передбачений у розмірі 10% у порівнянні з минулим роком. У планованому році в результаті реалізації заходів для поліпшення використання оборотних коштів передбачається прискорення оборотності на 2%. Слід зазначити, що прискорення оборотності оборотних коштів є першочерговою задачею підприємств у сучасних умовах і досягається наступними шляхами. На стадії створення виробничих запасів – впровадження економічно обґрунтованих норм запасу; наближення постачальників сировини, напівфабрикатів, якими комплектують вироби; широке використання прямих тривалих зв'язків. На стадії незавершеного виробництва – удосконалювання форм організації промислового виробництва, застосування більш дешевих матеріалів; удосконалювання системи економічного стимулювання, бережливого використання сировинних і паливно-енергетичних ресурсів. На стадії звертання – збільшення обсягу реалізованої продукції внаслідок виконання замовлень по прямих зв'язках, дострокового випуску продукції, виготовлення продукції з зекономлених матеріалів.

Виходячи з цього, можна визначити:

  1. Виробничий норматив оборотних коштів на 2014 р. збільшиться відповідно до темпу росту виробничої програми в плановому періоді.

(12670 * 110%) / 100% = 13937,0 тис. грн.

  1. Невиробничий норматив оборотних коштів на 2014 р. збільшиться на 50% від росту виробничої програми.

(2318 * 105%) / 100% = 2434,0 тис. грн.

  1. Загальний норматив на планований рік складе:

13937 + 2434,0 = 16371,0 тис. грн.

  1. У зв'язку з прискоренням оборотності оборотних коштів у планованому 2014 р. на 2% очікувана сума звільнення з обороту оборотних коштів складе:

(16371,6 * 2%) / 100% = 327,4 тис. грн.

  1. Таким чином, норматив оборотних коштів на 2014 р. з урахуванням прискорення оборотності оборотних коштів складе:

16371– 327,4 = 16043,6 тис. грн.

  1. Приріст нормативу складе:

16043,6 – 14988,0 = 1055,6 тис. грн.

Отже, сума коштів, необхідна підприємству для забезпечення високої мобільності засобів у 2014 р., а головне, для фінансування за рахунок власних фінансових ресурсів заходів, спрямованих на забезпечення ефективного безперебійного процесу функціонування даного підприємства в ринкових умовах, складе 16043,6 тис. грн. Загальна величина оборотних коштів збільшиться на суму 1055,6 тис. грн. чи 7,0% (1055,6 / 14988,0 * 100%). Саме даний обсяг оборотних коштів забезпечить високий рівень фінансової стійкості ТОВ «Акцент ЛТД».

Зробимо розрахунок планованого прибутку і рентабельності на 2014 р. (табл. 3.3).

Як видно з таблиці 3.3 в результаті запланованих заходів прибуток підприємства в 2014 р. складе 7291 тис. грн., що на 4783 тис. грн., або на 190,7% більше ніж у базовому 2013році.

При цьому показник рентабельності активів планується збільшити в 2014 р. до 10,9%, що на 7,0% більше ніж у 2013році.

Таблиця 3.3

Розрахунок планованого прибутку і рентабельності на 2014 р.

(тис. грн.)

Показник, фактор

2013р.

2014р.

2014р. у порівнянні з 2013р.

абс.

відн.

1

2

3

4

5

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 

67099

73809

6710

10,0

Собівартість продукції

61591

66518

4927

8,0

Собівартість активів

У тому числі:

- немобільні активи

- мобільні активи

63550

48562

14988

67045

51001,4

16043,6

3495

2439,4

1055,6

5,5

5,0

7,0

Прибуток від операційної діяльності

2508

7291

4783

190,7

Рентабельність активів

3,9

10,9

7,0

179,5

Зростання рентабельності активів підприємства позитивно позначиться на його фінансовому стані та платоспроможності.

Собівартість активів зросте до 67045 тис. грн, що 3495тис.грн. більше ніж у 2013році, у тому числі сума немобільних активів зросте на 2439,4тис.грн. і складе 51001,4тис.грн., а сума мобільних активів зросте на 1055,6тис.грн. і складе 16043,6тис.грн.

Коли витрати перевищують доходи, визначається сума фінансових ресурсів, яких бракує.

Додаткові фінансові ресурси можна одержати за рахунок кредитів, позичок, випуску цінних паперів тощо. Якщо джерело додаткових фінансових ресурсів уже відомо, тоді ці засоби включаються в дохідну частину, а сума погашення заборгованості в плановому періоді у видаткову частину фінансового плану.

План доходів і витрат коштів на 2014 р. надано у таблиці 3.4.

Таблиця 3.4

План доходів і витрат коштів на 2014 р.

(тис. грн.)

Статті доходів і витрат

2014 р.

1

2

Надходження

А. Від основної діяльності:

  1. Доходи від реалізації продукції, робіт, послуг.

  2. Інші операційні доходи

73809,0

-

Разом за розділом А:

73809,0

Б. Від фінансових операцій:

  1. Доходи від участі в капіталі

  2. Дивіденди і відсотки отримані

  3. Доходи від інших фінансових операцій

-

-

-

Разом за розділом Б:

-

В. Від інвестиційної діяльності:

  1. Доходи від реалізації фінансових інвестицій.

  2. Доходи від реалізації необоротних активів.

  3. Доходи від реалізації матеріальних комплексів.

  4. Інші доходи від звичайної діяльності.

-

-

-

-

Разом за розділом В:

-

Усього надходжень:

73809,0

Витрати

А. З основної діяльності:

  1. Собівартість реалізації готової продукції.

  2. Адміністративні витрати.

  3. Витрати на збут.

  4. Інші операційні витрати.

59978,6

3433,4

3106,0

-

Разом за розділом А:

66518

Б. По фінансових операціях:

  1. Витрати від участі в капіталі.

  2. Відсотки за користування кредиту.

  3. Інші фінансові витрати.

-

-

-

Разом за розділом Б:

-

Продовження табл. 3.4

1

2

В. Від інвестиційної діяльності:

  1. Витрати по реалізованих фінансових інвестиціях.

  2. Витрати по реалізованих необоротних активах.

  3. Витрати по реалізованих матеріальних комплексах.

-

-

-

Разом за розділом В:

-

Усього витрат:

66518

Результат діяльності:

Результат від основної діяльності:

+7291

Результат від фінансових операцій:

-

Результат від інвестиційної діяльності:

-

Разом результат діяльності підприємства:

+7291

Податок на прибуток:

Від основної діяльності:

1822,8

Від фінансових операцій:

-

Від інвестиційної діяльності:

-

Разом прибуток після оподатковування:

5468,2

План розроблено у вигляді балансу, де позначення джерела надходження коштів для покриття всіх витрат підприємства: з основної діяльності, з фінансових операцій, з іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій.

З даних таблиці 3.4 видно, що доходи підприємства перевищують його витрати. Суму перевищення доходів над витратами, згідно з прийнятими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, підприємство може направити на збільшення резервного фонду й інші напрямки використання. Доцільне використання частини прибутку на інвестиційні цілі.

Висновки за розділом 3

1. Фінансове регулювання займає важлива місце у організації підприємницької діяльності. У нашій країні розвитку підприємницької діяльності ще не надається належної уваги. На сьогодні фактично ще не розроблена чітка концепція і всебічно не обґрунтована програма розвитку даної форми господарювання. Недосконалою є система фінансування та матеріально-технічного забезпечення становлення і розвитку підприємництва. Багато в чому невідпрацьованими залишаються правові й організаційні питання діяльності підприємницьких структур.

2. З метою стабілізації та підвищення ефективності роботи ТОВ «Акцент ЛТД» велике значення для нього має розробка фінансової стратегії, яка націлена на поліпшення фінансового стану підприємства.

3. В процесі розробки фінансової стратегії особливу увагу треба приділяти виробництву конкурентноздатної продукції, повноті виявлення грошових доходів, мобілізації внутрішніх ресурсів, максимальному зниженню собівартості продукції, формуванню і розподілу прибутку, визначенню оптимальної потреби в оборотних коштах, раціональному використанню залучених коштів, ефективному використанню капіталу підприємства.

4. В результаті запланованих заходів на основі розробленої фінансової стратегії прибуток підприємства в 2014 р. складе 7291 тис. грн., що на 4783 тис. грн., або на 190,7% більше ніж у базовому 2013році. При цьому показник рентабельності активів збільшиться в 2014 р. до 10,9%, що на 7,0% більше ніж у 2013році.

5. Розроблений план доходів і витрат коштів на 2014 р. показує, що доходи підприємства перевищать його витрати. Суму перевищення доходів над витратами, згідно з прийнятими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, підприємство може направити на збільшення резервного фонду й на інші напрямки використання. Вважається за доцільне використання частини прибутку на інвестиційні цілі.