Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.01 Кб
Скачать

113. Фінансова система Великобританії, її склад і механізм функціонування

Фінансова політика уряду спрямована на збільшення доходів державного бюджету, посилення процесу нейтралізації коштів, що дозволяє здійснювати основні витрати, що забезпечують утримання державного апарата, втручання в економіку, здобуття максимальних прибутків головними капіталістичними монополіями.

Таким чином, основні фінансові ресурси Англії поєднуються в державному бюджеті, що впливає на всі ланки фінансової системи, на всі сторони економічного і соціального життя країни.

Державний бюджет Великобританії складається з двох частин: консолідованого фонду і національного фонду позик. Основна частина ресурсів проходить по Консолідованому фонду, що являє собою рахунок поточних надходжень коштів і їх витрати. Національний фонд позик – це бюджет капіталовкладень.

Для державного бюджету Великобританії характерна хронічна дефіцитність.

У Великобританії стягуються такі прямі податки:

  • подохідний податок;

  • податок з прибутку корпорацій;

  • податок на прибутки від видобутку нафти;

  • податок на приріст капіталу;

  • податок на передачу капіталу.

Основними непрямими податками є:

  • податок на додану вартість;

  • акциз;

  • мита.

Серед непрямих податків усе зростаючу роль грає податок на додану вартість, на його частку припадає близько 50% усіх непрямих податків; ним оподатковується різноманітний асортимент національних та імпортних товарів першої необхідності. Значні надходження дають акцизи на пальне, тютюн, пиво і спиртні напої.

У Великобританії нараховується більш 80 значних спеціальних урядових фондів: фонд національного страхування; пенсійні фонди державних підприємств; зрівняльний валютний фонд (для підтримки курсу фунту стерлінгів); фонд Департаменту гарантії експортних кредитів; фонд національної корпорації по розвитку наукових досліджень тощо.

Найбільш значною статтею поточних витрат місцевих бюджетів, близько 40%, є асигнування на освіту. У Великобританії з місцевих бюджетів фінансується більше 85% усіх видатків на освіту. В умовах науково-технічної революції все більше коштів з місцевих бюджетів направляється на профе

сійну освіту й перепідготовку кадрів.

114. Склад і особливості функціонування фінансової системи Франції

Сучасна фінансова система Франції, що відрізняється багатоланковістю, включає: загальний бюджет, спеціальні рахунки казначейства, приєднані бюджети, соціальні фонди, місцеві фінанси, фінанси державних підприємств.

На частку державного бюджету припадає 47%, місцевих бюджетів – 9%, фондів соціального страхування – 40%, державних підприємств – близько 4% усіх коштів держави.

Державний бюджет у цілому не затверджується законодавчою владою. Щорічно він складається як допоміжний документ, що механічно об’єднує загальний бюджет, численні спеціальні рахунки казначейства і приєднані бюджети. Доходи і витрати бюджету поділяються на дві частини:

  • операції остаточного характеру, тобто звичайні поточні витрати,

  • операції тимчасового характеру.

Витрати на економіку включають державні капіталовкладення на поточне фінансування державних підприємств і низки галузей приватного сектора, витрати на науку. Їх частка в державному бюджетні досягає 25-35% усіх витрат.

Доходи державного бюджету формуються за рахунок податків, коштів державних підприємств, позик та інших надходжень.

Головним доходом бюджету є податки. Вони складають у бюджеті 95% і більше. Для податкових надходжень характерне швидке зростання, що випереджає за своїми темпами національний доход і приріст населення. Сьогодні через державні податки і податки інших ланок фінансової системи перерозподіляється близько 50 % національного доходу.