Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.01 Кб
Скачать

111. Ха - ка бюджетної та податкової системи країн, що розвиваються

Бюджетна система країн, що розвиваються, складається з центрального і місцевого бюджетів.

Слід зазначити, що бюджетна система у країнах з федеральним адміністративним устроєм має три ланки: центральний, федеральні і місцеві бюджети.

Структура витрат державних бюджетів найбільш реально характеризує позитивні, творчі функції фінансів країн, що розвиваються, їх першорядну роль у розвитку економіки, здійсненні соціально-культурних перетворень. На ці цілі витрачається від 40% до 60 % бюджетних коштів.

державні бюджети здійснюють фінансування знову створених промислових виробництв, направляють ресурси на будівництво і модернізацію підприємств в обробній промисловості, розвідку корисних копалин і розширення їх видобутку і переробки, спорудження теплових і гідроелектростанцій, іригаційних і меліоративних систем, портів і аеродромів, на створення і зміцнення державного сектора в банківській сфері.

Податкова політика країн, що розвиваються, спрямована на регулювання економічних і соціальних процесів. За допомогою податків уряди намагаються стимулювати і спрямовувати приватнокапіталістичне нагромадження, забезпечити більш рівномірний галузевий і територіальний розподіл капіталовкладень. Податковий режим у відношенні приватнокапіталістичного підприємництва, яке включає численні пільги, послаблення й звільнення в сполученні з іншими заходами державного втручання, покликаний залучити приватних інвесторів до участі у виконанні урядових планів і програм економічного розвитку, вкладення капіталів у провідні галузі промисловості, у підняття економіки відсталих регіонів, впровадження сучасної технології, створення додаткових робочих місць. У багатьох країнах, що розвиваються, податковими знижками і пільгами користуються товаровиробники в сільському господарстві, що повинно стимулювати розвиток цієї галузі економіки.

112. Особливості фінансової системи сша та її функціонування на сучасному етапі

Сучасна система державних фінансів США включає в себе: фінансову систему федерації; фінансову систему штатів; фінансову систему місцевих підрозділів; спеціальні фонди.

Бюджетний рік федерального уряду починається 1 жовтня й завершується 30 вересня наступного року, а у більшості штатів – з 1 липня і завершується 30 червня наступного року.

Центральне місце у системі державних фінансів США займає федеральний бюджет.

Витрати щодо втручання в економіку включають фінансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок (НДДКР), сільського господарства, енергетики, промисловості, транспорту, зв'язку, освоєння й охорони природних ресурсів і навколишнього середовища, розвитку дорожнього, міського, комунального і житлового господарства. Особливим різновидом витрат щодо втручання в економіку є витрати уряду, пов'язані зі сприянням приватному сектору економіки.

Значною статтею бюджетних витрат є витрати, пов'язані з дорожнім господарством. Федеральний уряд фінансує дорожнє будівництво в основн Значними є бюджетні витрати на соціальні потреби. Федеральні асигнування на потреби освіти в основному використовуються для надання цільових дотацій штатам і місцевим органам на фінансування державних початкових, середніх і вищих навчальних закладів; деяка сума коштів розподіляється між приватними навчальними закладами, витрачається на професійно-технічне навчання і науково-дослідні роботи у галузі освіти.

У США медичне обслуговування відноситься до сфери приватного підприємництва.

Доходна частина бюджету формується в основному за рахунок податкових та інших обов'язкових платежів – близько 90 %. При цьому в складі податкових доходів частка платежів, зроблених приватно-капіталістичними компаніями у вигляді прямих податків, знижується. Близько 70 % податкових доходів бюджету дають прямі податки і збори, а майже 30

Право на одержання пенсії по старості в повній сумі виникає лише в осіб, що досягли 65 років і мають необхідний стаж страхування. Допомоги по страхуванню здоров'я виплачуються особам по досягненню 65 років% – непрямі

Найбільш значними в складі витрат бюджетів США є витрати на: освіту, дорожнє будівництво й утримання доріг, соціальне забезпечення, охорону здоров'я, освоєння природних ресурсів і охорону навколишнього середовища, утримання поліції й інших каральних служб, законодавчих, виконавчих і судових органів, адміністративно-управлінського апарату.

Зростання внутрішньої заборгованості призвело до появи у видатковій частині місцевих бюджетів нової статті – виплата відсотків і погашення капітальної суми по боргу, що швидко зростає. Виникла також нова функція у фінансових органів місцевої влади – управління внутрішнім боргом.